Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, η οικογένεια αποτελεί τον πρωτογενή ανθρώπινο δυναμικό πυρήνα. Είναι για όλους εμάς η «ρίζα» μας, το σημείο αναφοράς μας, ο προσδιορισμός της ταυτότητάς μας και η αφετηρία μας για τη ζωή.
Η οικογένεια, επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, που επικρατούν κοινωνικά. Είναι μία ομάδα ατόμων με βιολογική αναφορά που ανήκει σε ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων και που όλοι μαζί συνιστούν με τα δεδομένα κάθε εποχής και τα χαρακτηριστικά της, μια ανθρώπινη κοινωνία.
Πολιτικοί παράγοντες, πολιτιστικοί, δημογραφικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί είναι αυτοί που μπορούν να δράσουν καταλυτικά, θετικά ή αρνητικά, στην καθημερινότητα της οικογένειας, να επιταχύνουν ή να ανακόψουν την εξέλιξή της, να εξασφαλίσουν ή να αποκλείσουν τις προοπτικές της, ακόμα και να επηρεάσουν την ίδια της την δομή.
Συνθήκες, όπως οι παρούσες για την Ελληνική κοινωνία, μπορούν να επηρεάσουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μόνο αρνητικά την δική μας οικογένεια. Η οικονομική δυσμένεια σε μία κοινωνία, στερεί διαδοχικά από το κάθε μέλος της βασικά δεδομένα που κρίνουν την ποιότητα ζωής του.
Το πρώτο στοιχείο που κλονίζεται, είναι η σταθερότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο και αμέσως μετά ακολουθεί ο κλονισμός της ασφάλειας. Ένα άτομο σε μια οικογένεια και κατ’ επέκταση σε μια κοινωνία που δεν έχει σταθερότητα και ασφάλεια είναι ένα άτομο που αδυνατεί σταδιακά να αποδώσει, να είναι δημιουργικά παραγωγικό, να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες του, όσο και στις υποχρεώσεις του, να ελπίζει και να ονειρεύεται και τελικά μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε ένα άτομο απογοητευμένο, φοβισμένο, απελπισμένο και φυσικά δυστυχισμένο.
Δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ουδέποτε, μια νίκη χωρίς ελπίδα, ή μια ανάπτυξη χωρίς όρεξη και όραμα. Οι άνθρωποι εντός οικονομικής κρίσης, αλλοιώνονται κοινωνικά, πρώτα απ’ όλα γιατί ο φόβος τους για το αύριο, τους κάνει περισσότερο εσωστρεφείς και εγωκεντρικούς. Στην συνέχεια κινδυνεύει ο πολιτισμός τους και οι αξίες τους γιατί απειλούνται και αντανακλαστικά αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν «άλλοι πρωτόγονοι». Τέλος, στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν και να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, ανισορροπούν και έτσι φθείρονται, φθείρουν τις σχέσεις τους και θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή τους.
Η οποιαδήποτε κοινωνική συνθήκη, είναι ικανή να ανατρέψει σοβαρά δεδομένα της ζωής των μελών της κοινωνίας, είναι μια συνθήκη άκρως επικίνδυνη για την πνευματική, οργανική και ψυχική υγεία όλων, είναι μια συνθήκη εμπόλεμη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η οικογένεια κλονίζεται γιατί η κοινωνία κλονίζεται στη βάση της και για εμάς τώρα είναι η ώρα, να επιδείξουμε ικανότητα, ψυχικό σθένος και δεξιοτεχνία προκειμένου να την κρατήσουμε όρθια και ζωντανή.
0 Σχόλια