Μέχρι τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 ανέργους έως 29 ετών.
Η επιταγή εισόδου, με προϋπολογισμό 174.900.000 ευρώ, αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ πρόκειται για ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους, που στοχεύει στην επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των νεοεισερχόμενων άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία θα καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η πρόσκληση του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο συμμετοχής των ενδιαφερομένων αλλά και τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτό, αναμένεται να δημοσιευθεί σε περίπου 20 ημέρες. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ο ΟΑΕΔ και η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων ΕΚΤ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους δικαιούχους μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές σελίδες: www.esfhellas.gr , www.epanad.gov.gr.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι οι δράσεις που έχουν σχεδιασθεί από το υπουργείο Εργασίας και αφορούν προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, έχουν προϋπολογισμό 390 εκατ. και αφορούν 63.000 ωφελούμενους νέους.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη δράση αποτελείται από μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων μέσω χορήγησης voucher για κατάρτιση έως 100 ώρες (οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες) σε συνδυασμό με καθοδήγηση και εκπαιδευτικό mentoring, πρακτική άσκηση-εργασιακή εμπειρία πέντε μηνών και, τέλος, επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος.
Στο πρόγραμμα θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ έως 29 ετών και άνεργοι απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατά προτεραιότητα το αργότερο 36 μήνες πριν από την υποβολή αίτησής τους στο πρόγραμμα.
Τι προσφέρει το πρόγραμμα σε νέους & επιχειρήσεις
Νέοι: Στους νέους που θα ενταχθούν στο σπονδυλωτό αυτό πρόγραμμα θα παρέχεται επίδομα κατάρτισης πέντε ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, αμοιβή 460 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους AEI/TEI), αμοιβή 400 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου ατυχήματος κλπ., για όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης.
Επιχειρήσεις: Η δράση περιλαμβάνει κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος, μόνο για τις επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας. Οι επιχειρήσεις, για να υπαχθούν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, ενώ θα πρέπει να δεσμευθούν να μην απολύσουν προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης και της επιχορήγησης.
Στήριξη ατόμων χωρίς προϋπηρεσία
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «Εθνικού σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Tο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" (ΕΠΑΝΑΔ) είναι το μοναδικό Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) που κάλυψε τον στόχο του 2012 με πιστοποιημένες δαπάνες για το 2012,437 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει ήδη δεσμεύσει το σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων πόρων του και καταβλήθηκε ιδιαίτερη και επίπονη προσπάθεια να βρεθούν επιπλέον πόροι για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τους νέους. Για το νέο πρόγραμμα της «επιταγής εισόδου» ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Το πρόγραμμα απαντά στο πρόβλημα της απροθυμίας των εργοδοτών να προσλάβουν άτομα χωρίς προϋπηρεσία. Αφού για πολλές επιχειρήσεις το κόστος εκπαίδευσης και προσαρμογής νέων εργαζομένων, προκειμένου να γίνουν παραγωγικοί, είναι σημαντικό. Και προφανώς «απαντά» και στο πρόβλημα της ποιότητας σύζευξης προσφοράς και ζήτησης (matching), αφού ο εργοδότης εκπαιδεύει ο ίδιος τον εργαζόμενο που θα προσλάβει».
Τα 7 προγράμματα του υπ. Εργασίας
Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών
- Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών
- Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο
- Εθνικό Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης
- Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους
- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Πιλοτική δράση για την υποστήριξη νέων για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
- Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης
0 Σχόλια