Πριν, ακόμη, αποφασίσεις να λάβεις δραστικά μέσα για αλλαγές στο πρόγραμμα εκγύμνασης σου, θα πρέπει, πρώτιστα, να γνωρίζεις τα προειδοποιητικά σημάδια της υπερκόπωσης. Η πολύωρη, συχνή και εξαντλητική προπόνηση μπορεί να καταβάλει ακόμη και έναν επαγγελματία αθλητή. Η υπερκόπωση δεν είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό γνώρισμα στους κύκλους των επαγγελματιών αθλητών, αλλά ολοένα και αυξανόμενο σύμπτωμα στο χώρο και του μαζικού αθλητισμού.
Ο ενθουσιασμός και η βιασύνη για γρήγορη επίτευξη ορατών αποτελεσμάτων οδηγεί την πλειοψηφία των πρωτοασχολούμενων με τον αθλητισμό και την άσκηση σε πλήρη εγκατάλειψη μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η εμπειρία μου στο χώρο αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να γυμναστεί ή έχει δοκιμάσει κάποια μορφή άσκησης, αλλά, δυστυχώς, χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση και, προπαντός, χωρίς την ανάλογη καθοδήγηση.
Η υπερκόπωση δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο μεταξύ των προχωρημένων ασκούμενων, αλλά συναντιέται, συχνά, και στους πρωτοασχολούμενους – αρχάριους, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Η υπερκόπωση οδηγεί σε άμεση καταστολή και πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σοβαρές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πάμε να δούμε, όμως, ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η υπερκόπωση.
1) Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος στην προπόνηση
Νιώθουμε ένα ξαφνικό και συνεχές κόλλημα. Ένα βάρος που μας φαινόταν κανονικό τώρα φαίνεται ασήκωτο. Το να έχεις μια – δύο συνεχόμενες προπονήσεις, όπου δε διαπιστώνεις πρόοδο, δεν είναι γεγονός που θα πρέπει να σε ανησυχεί. Όταν, όμως, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται περισσότερο από τρεις – τέσσερις συνεχόμενες προπονήσεις, τότε να είσαι σίγουρος ότι υπερπροπονείσαι.
2) Χάνεις τον ενθουσιασμό σου για την προπόνηση
Ψάχνεις, συνεχώς, δικαιολογίες, για να αποφύγεις να ασκηθείς. Δείχνεις προτίμηση σε άλλες δραστηριότητες πέραν της άσκησης. Νιώθεις, συνεχώς, κουρασμένος και νωχελικός.
3) Νιώθεις το σώμα σου, συνεχώς, βαρύ και πιασμένο
Και ενώ αυτή η αίσθηση είναι επιθυμητή και αναμενόμενη τις πρώτες 48 μεταπροπονητικές ώρες, δεν είναι φυσιολογική αντίδραση του σώματος σου, όταν η αίσθηση αυτή σε συνοδεύει ημέρες.
4) Εάν ξυπνάς το πρωί κουρασμένος και χωρίς διάθεση, παρόλο που κοιμήθηκες νωρίς (πριν τις 22:30μ.μ.) και πολλές ώρες (πάνω από 8 ώρες), τότε να είσαι σίγουρος ότι πάσχεις από υπερκόπωση.
5) Όταν βιάζεσαι να τελειώσεις την προπόνησή σου
Αφαιρείς προγραμματισμένες ασκήσεις και σετ και δεν μπορείς να εκτελέσεις σωστά τεχνικά τις ασκήσεις, τότε πάσχεις από υπερκόπωση.
6) Δεν αναρρώνεις στα προγραμματισμένα μεσοδιαστήματα των προπονητικών ημερών.
7) Διαπιστώνεις διαταραχές στη λειτουργία του ύπνου
Ενώ νυστάζεις δεν μπορείς να κοιμηθείς, ξυπνάς τη νύχτα και δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς, κοιμάσαι με διαλείμματα.
8) Ανεξήγητοι πόνοι, κυρίως στους μυς και στις αρθρώσεις
9) Τραυματισμοί και θλάσεις αργούν να θεραπευτούν
10) Πάσχεις από συχνά κρυολογήματα, πονοκεφάλους, λοιμώξεις, ιώσεις και φλεγμονές
11) Σου κόβεται η επιθυμία για φαγητό. Η πείνα εξαφανίζεται
12) Μικραίνεις την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνεις
13) Διψάς υπερβολικά. Ένα αίσθημα δίψας που δεν ικανοποιείται
14) Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στην προπόνηση
15) Γίνεσαι νευρικός, ανυπόμονος, ευερέθιστος στην καθημερινότητα σου
16) Χάνεις την αερόβια ικανότητα σου
Ακόμη και το ανέβασμα λίγων σκαλοπατιών σε κουράζει.
17) Αισθάνεσαι «χαμένος» εκτός τόπου και χρόνου.
18) Νιώθεις τα πόδια σου βαριά και ασήκωτα
Τις βραδινές ώρες το αίσθημα δυσφορίας αυξάνεται.
19) Ανεβάζεις πίεση χωρίς ιδιαίτερο λόγο υγείας
20) Οι σφυγμοί σου σε ηρεμία αυξάνουν
21) Αρχίζεις και αμελείς
Εκτός από την προπόνηση, και τη διατροφή σου.Νιώθεις την τάση για αλλαγή. Νιώθεις ότι βαρέθηκες.
22) Σταματάς να αναζητάς πληροφορίες για την άσκηση και τη διατροφή
Χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Δεν αγοράζεις πλέον βιβλία και περιοδικά του χώρου. Δεν παρακολουθείς αγαπημένα YouTube channels, ούτε σχετικά γυμναστικά – προπονητικά site. Μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να μην αποτελούν απαραίτητα συμπτώματα υπερκόπωσης. Μπορεί να οφείλονται σε άλλους εξωαθλητικούς παράγοντες. Πάντα να προσέχετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Αφήστε τον εγωισμό κατά μέρος., το σώμα σάς μεταφέρει μηνύματα. Δεχτείτε τα. Επεξεργαστείτε τα με σύνεση και λογική.
Το να συνεχίζεις να γυμνάζεσαι σε μια κατάσταση υπερκόπωσης, αποτελεί μια σίγουρη εγγύηση για σοβαρότερες συνέπειες. Ο καλύτερος και πιο σύντομος τρόπος επαναφοράς είναι η ενεργητική αποκατάσταση με κάποιο άλλο είδος άσκησης (Pilates, tai – chi, yoga) με συχνά μασάζ, ιαματικά λουτρά, σάουνα, χαμάμ. Το πιο δοκιμασμένο, όμως, αντίδοτο είναι η άφθονη ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος, μια αποτοξινωτική – αλκαλική διατροφή, άφθονα ένζυμα και πάνω απ’ όλα ολοκληρωτική αποχή από άσκηση μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων.
Και μην ξεχνάς το εξής: στόχος σου και σκοπός σου θα πρέπει να είναι η υγεία μέσω της μακροχρόνιας ενασχόλησης με κάποια μορφή άσκησης που σου δίνει χαρά και ικανοποίηση.
πηγη: http://www.spartacus.gr
0 Σχόλια