Ticker

2/recent/ticker-posts

Διακοπές με το μωρό


Αν… ακόμα το σκέφτεστε, διαβάστε τις σελίδες που ακολουθούν και είναι βέβαιο πως θα πειστείτε ότι αυτό το καλοκαίρι πρέπει οπωσδήποτε να πάτε διακοπές με το μωρό σας!
Όταν έφερα τη νεογέννητη κόρη μου στο σπίτι, ήταν μέσα καλοκαιριού. «Λοιπόν, πού θα πάτε διακοπές;» με ρώτησε στην πρώτη επίσκεψη ο παιδίατρος. Κάνει χιούμορ, σκέφτηκα πριν απαντήσω «πουθενά». Μα γιατί, σχολίασε, τα μωρά μπορούν να ακολουθήσουν τους γονείς τους παντού! Φυσικά δεν το τόλμησα (αν και για να σας πω την αλήθεια το μετάνιωσα που έχασα τις διακοπές μου). Στην πορεία διαπιστώνω ότι και οι περισσότεροι φίλοι μου είναι το ίδιο διστακτικοί: Πού να πάμε; Πώς θα ταξιδέψουμε; Ξέρεις τι πρέπει να κουβαλήσουμε; (αυτό είναι ένα θέμα) Την ίδια ώρα τα νησιά μας κατακλύζουν άπειροι τουρίστες με σακίδια στην πλάτη και μωρά στην αγκαλιά ή στο καρότσι αφήνοντας κάποιους από εμάς με ανοιχτό το στόμα. Μα πώς τα καταφέρνουν!
Κι όμως, μπορείτε να τα καταφέρετε περίφημα κι εσείς!

Σωστή οργάνωση και προετοιμασία, και όλα θα πάνε καλά

Φυσικά οι πρώτες διακοπές με το μωρό απαιτούν 2 σημαντικά πράγματα: οργάνωση και σωστή προετοιμασία. Και αν κάποιοι από εσάς αισθάνεστε ανασφαλείς σε προορισμούς άγονων γραμμών ή αγχώνεστε με τα πολύωρα ταξίδια, μην ξεχνάτε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί προορισμοί που μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες. Σημαντικό είναι να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα! Και έχετε όλοι πολλά να κερδίσετε. Το μωρό σας θα ωφεληθεί πολύ από τις διακοπές, αφού οι καινούριες παραστάσεις θα το συναρπάσουν –καθώς το ενδιαφέρον του κεντρίζεται με νέα ερεθίσματα– ενώ ο φρέσκος αέρας και η θαλασσινή αύρα θα ωφελήσουν την υγεία του.
Κάποια μωρά ωστόσο μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον αντιδρώντας με εκνευρισμό, γκρίνια, ανορεξία ή ανησυχία στον ύπνο (αν και πάντα πρέπει να έχετε το νου σας μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, π.χ. είναι άρρωστο ή κάτι το ενοχλεί). Αν και το δικό σας μωρό ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, δώστε του ένα περιθώριο δύο-τριών ημερών να προσαρμοστεί και βοηθήστε το να νιώσει ασφαλές. Πώς θα τα καταφέρετε;
• μένοντας πιστοί στο ωράριο ύπνου και φαγητού,
• παίρνοντας μαζί κάποια οικεία αντικείμενα όπως η κουβερτούλα και τα αγαπημένα του παιχνίδια,
• παίζοντας τη μουσική που ακούει στο σπίτι.
Μην αποφεύγετε τα ταξίδια επειδή το μωρό σας έχει δυσκολία προσαρμογής, γιατί όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολα θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε αλλαγές.

Ταξίδι με το αυτοκίνητο
Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να κάνει το ταξίδι με το αυτοκίνητο πιο εύκολο. Γι’ αυτό λάβετε υπόψη τα παρακάτω:
• Ενημερωθείτε για το δελτίο καιρού, φροντίζοντας να αποφύγετε να ταξιδέψετε τις ημέρες με υπερβολική ζέστη ή καύσωνα. Οι καλύτερες ώρες για να ταξιδέψετε με το μωρό είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει κλιματισμό.
• Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, κρατήστε το μωρό απασχολημένο πριν αναχωρήσετε ώστε να χάσει έναν ενδιάμεσο ύπνο και να κοιμηθεί στο αυτοκίνητο.
• Ταΐστε το μωρό τουλάχιστον μία ώρα πριν αναχωρήσετε. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο και κάνετε στάση για να το ταΐσετε, φροντίστε το γεύμα να είναι ελαφρύ (δώστε τη μισή ποσότητα γάλακτος ή, αν έχει ξεκινήσει να τρώει, μία φρυγανιά). Πρέπει ωστόσο να περιμένετε λίγη ώρα πριν αναχωρήσετε.
• Προγραμματίστε συχνές στάσεις για να δώσετε στο μωρό να πιει νερό, να ελέγξετε αν είναι λερωμένο και αν χρειάζεται να φάει.
• Το μωρό σας πρέπει να ταξιδεύει στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ακόμα κι αν κλαίει ή γκρινιάζει, αποφύγετε να το βγάλετε από το καρεκλάκι και να το κρατήσετε αγκαλιά. Προτιμήστε να κάνετε στάση και να βγείτε για λίγο έξω από το αυτοκίνητο.
• Αν κάνει ζέστη, χρησιμοποιήσετε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο φροντίζοντας όμως η ροή του αέρα να μην έχει κατεύθυνση προς το παιδί. Επίσης καλό είναι να έχετε εφοδιαστεί με σκίαστρα που κολλάνε με βεντούζα, τα οποία θα τοποθετείτε στα τζάμια ανάλογα με τη θέση του ήλιου ώστε το μωρό να έχει πάντα σκιά.
Το πλοίο θα σαλπάρει…
Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αρκεί το ταξίδι να μην είναι πολύωρο. Σε κάθε περίπτωση προετοιμαστείτε ανάλογα:
• Έχετε το μωρό σε μάρσιπο κατά τη διάρκεια της επιβίβασης και αποβίβασης στο πλοίο ώστε να είναι ελεύθερα τα χέρια σας για τον έλεγχο των εισιτηρίων ή τη μεταφορά αποσκευών.
• Ένα ελαφρύ και εύκολο στη χρήση καρότσι ή ένα φορητό πορτ μπεμπέ θα διευκολύνει τη μετακίνησή σας με το παιδί.
• Προτιμήστε να καθίσετε σε ένα από τα εσωτερικά σαλόνια του πλοίου αντί στο κατάστρωμα όπου συνήθως φυσάει πολύ ή έχει ζέστη. Φροντίστε να έχετε μαζί σας και ζεστά ρούχα, π.χ. ζακέτα ή μακρύ παντελόνι και μια κουβερτούλα, σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι χαμηλή λόγω του κλιματιστικού.
• Αν το ταξίδι έχει μεγάλη διάρκεια, καλό είναι να κλείσετε καμπίνα για να μπορείτε να ταΐσετε το μωρό, να το αλλάξετε και να το κοιμίσετε με μεγαλύτερη άνεση.
Αν προτιμήσετε το αεροπλάνο
Αν και υπάρχει η θεωρία ότι τα μωρά δεν κάνει να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, στην πραγματικότητα μπορούν να ταξιδέψουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ζωής τους. Αν λοιπόν θέλετε, μπορείτε να προτιμήσετε το αεροπλάνο ακόμα και για πτήσεις εσωτερικού γλιτώνοντας ένα πολύωρο ταξίδι με άλλο μέσο.
• Κρατήστε το μωρό σ’ ένα ελαφρύ και εύκολο στο μάζεμα καροτσάκι (τύπου ομπρέλα) όσο είστε στους χώρους του αεροδρομίου.
• Στο αεροπλάνο επιτρέπεται μία μόνο χειραποσκευή. Πρέπει λοιπόν να πάρετε την τσάντα με όλα τα απαραίτητα για το μωρό και εκεί να βάλετε κάποια από τα πράγματα που χρειάζεστε (π.χ. πορτοφόλι, τηλέφωνο, εισιτήρια) ή να τα βάλετε σε ένα τσαντάκι που δένει γύρω από τη μέση.
• Αν κλείσετε θέση στο αεροπλάνο για το παιδάκι, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω σε αυτήν ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου που θα ασφαλίσετε με τη ζώνη όπως κάνετε και στο αυτοκίνητο. Αν το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, θα σας δείξουν πώς να δεθείτε μαζί με το μωρό.
• Αν πρόκειται για πολύωρο ταξίδι, διαλέξτε μια πτήση βραδινή κατά την οποία το μωρό μπορεί να κοιμηθεί περισσότερες ώρες.
• Δώστε στο μωρό κατά τη διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης να πιει λίγο γάλα ή νερό με το μπιμπερό, καθώς η κατάποση βοηθάει στην εξίσωση των πιέσεων προστατεύοντας τα ευαίσθητα αφτάκια του.
Στην παραλία με ασφάλεια
Κάποιοι παιδίατροι έχουν ενστάσεις για το αν πρέπει τα μωρά κάτω των 3 μηνών να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη του μωρού στην παραλία πρέπει να γίνεται κάτω από ειδικές προϋποθέσεις. Ο πρώτος και σημαντικός κίνδυνος είναι ο ήλιος, δεδομένου ότι το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα ενός ενηλίκου. Γι’ αυτό:
• Τα παιδιά κάτω των 6 μηνών καλό θα ήταν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε την παραλία ώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, με την προϋπόθεση ότι θα το έχετε κάτω από ομπρέλα.
• Αν το μωρό σας όμως είναι πάνω από 6 μηνών, μπορεί να βγει στον ήλιο με την προϋπόθεση ότι φορά αντηλιακό ειδικό για παιδιά ευρέος φάσματος, που προστατεύει δηλαδή και από τις UVB και από τις UVΑ ακτίνες, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20. Αν γνωρίζετε ότι το μωρό σας έχει ευαίσθητο δέρμα, πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός παιδοδερματολόγου που θα σας συστήσει το κατάλληλο αντιηλιακό.
Όσον αφορά στα θαλάσσια μπάνια, ο κ. Φωτόπουλος εξηγεί ότι ο βασικός λόγος που βάζουμε ένα μωρό στη θάλασσα είναι για να παίξει. Επειδή όμως δεν μπορεί να το κάνει πριν τους 6 μήνες, δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε στο νερό ένα μωρό 2 και 3 μηνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το πάρουμε στην παραλία υπό προϋποθέσεις. Ορίστε τι πρέπει να λάβετε υπόψη:
• Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά πριν πάτε στην παραλία πρέπει να βάλετε αντηλιακό στο μωρό σας, φροντίζοντας να ανανεώνετε την εφαρμογή μετά το μπάνιο και το σκούπισμα.
• Επισκεφθείτε την παραλία νωρίς το πρωί (9 με 11) ή μετά τις 4 μ.μ. αποφεύγοντας τις ενδιάμεσες ώρες που η ηλιοφάνεια είναι έντονη.
• Αν πρόκειται να βάλετε το μωρό στη θάλασσα, προτιμήστε τις απογευματινές ώρες που τα νερά είναι πιο ζεστά. Φροντίστε να το σκουπίσετε καλά με μια πετσέτα όταν βγει από το νερό.
• Φροντίστε η παραμονή σας στην παραλία να μην είναι παρατεταμένη (περίπου δηλαδή μία ώρα). Το μωρό εξακολουθεί να είναι ευάλωτο στη ζέστη και στις ακτίνες του ήλιου ακόμα κι αν το έχετε στη σκιά.
• Κατά την παραμονή σας στην παραλία το μωρό πρέπει να είναι υπό σκιάν και ντυμένο τουλάχιστον στο κάτω μέρος γιατί κινδυνεύει από μικρόβια στην άμμο. Γι’ αυτό μην επισκέπτεστε ποτέ την παραλία χωρίς ομπρέλα ή μικρή τέντα για τον ήλιο.
• Έχετε πάντα μαζί σας άφθονο νερό, καθώς τα μικρά παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να ταΐσετε το μωρό, επιλέξτε κάτι ελαφρύ όπως πολτοποιημένα φρούτα, μπισκοτάκι δημητριακών ή λίγο ψωμί.
• Κατά την παραμονή σας στην παραλία φοράτε στο μωρό καπέλο με πλατύ γείσο ακόμα κι όταν το βάζετε στη θάλασσα. Καλό είναι μάλιστα να υπάρχει πάντα στην τσάντα θαλάσσης και δεύτερο καπέλο, γιατί το πρώτο μπορεί να βραχεί ή να το πάρει ο αέρας.
• Μπορείτε να κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά όταν μπαίνετε στη θάλασσα ή, εφόσον το αναπτυξιακό του στάδιο το επιτρέπει, να το βάλετε σε κουλούρα με κάθισμα.
• Επιλέξτε παραλίες όπου τα νερά δεν είναι πολύ βαθιά ή πολύ κρύα (π.χ. ανοιχτό πέλαγος) και σημεία που δεν τα πιάνει ο καιρός (χωρίς μεγάλα κύματα).
• Αποφύγετε τις παραλίες με άμμο τις μέρες που φυσάει, γιατί μπορεί να ερεθιστούν τα μάτια του μωρού. Επίσης πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις παραλίες με μικρά βότσαλα (γιατί τα μικρά παιδιά τα βάζουν στο στόμα) αλλά και με μεγαλύτερα βότσαλα γιατί έχουν την ιδιότητα να υπερθερμαίνονται από τον ήλιο.
• Εκτός από το αντηλιακό στην τσάντα θαλάσσης πρέπει να υπάρχει κάποιο προϊόν για τα τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες.
• Αν το μωρό σας έχει ευαίσθητα ματάκια, π.χ. ερεθίζονται ή δακρύζουν συχνά, πρέπει να του φοράτε γυαλιά ηλίου με προστασία στις ακτίνες UV και με ελαστικό λουράκι που εφαρμόζουν στο κεφαλάκι και μένουν στη θέση τους.
Ο ιδανικός προορισμός
Οι 3 βασικές προϋποθέσεις που συνθέτουν τον ιδανικό προορισμό για τις πρώτες διακοπές με το μωρό είναι:
1. Να υπάρχει στο δωμάτιο ψυγείο και κουζίνα.
2. Να υπάρχει κοντά οργανωμένο ιατρικό κέντρο.
3. Nα βρίσκεται η παραλία σε απόσταση… αναπνοής.
Η σούπερ τσάντα της μαμάς
Τόσο για το ταξίδι όσο και κατά τις μετακινήσεις σας στον προορισμό των διακοπών πρέπει να έχετε μαζί μια αρκετά ευρύχωρη τσάντα, κατά προτίμηση με αδιάβροχη επένδυση, μέσα στην οποία θα έχετε όλα τα απαραίτητα για το μωρό έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνετε στις αποσκευές σας. Μπορείτε να επιλέξτε κι ένα σακίδιο που πλάτης ώστε τα χέρια σας να είναι ελεύθερα. Ορίστε τι πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε μέσα:
σελτεδάκι για άλλαγμα πάνας
πάνες
μωρομάντιλα
πετσετούλα
πιπίλες στις θήκες τους
κρίκους οδοντοφυίας
μια αλλαξιά ρούχα
ένα ζακετάκι
καπελάκι
μια κουβερτούλα πικέ αγκαλιάς
μαντιλάκια καθαρισμού χεριών
θερμόμετρο
αντιπυρετικό σιρόπι
φάρμακα αν ακολουθεί κάποια θεραπεία
εντομοαπωθητική λοσιόν για παιδιά
τζελ για τσιμπήματα
καινούρια και αγαπημένα παιχνίδια
μπιμπερό άθραυστο με νερό (αν το μωρό είναι άνω των 5 μηνών)
Αν δεν θηλάζετε
μπιμπερό για γάλα
θερμός με αποστειρωμένο νερό
συσκευασία γάλακτος
Οι πιο πετυχημένες συμβουλές (από έμπειρους γονείς)
1. Αν το παιδί σας έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα με κοκκινωπά ή ξανθά μαλλιά, το σωστό είναι να το κρατήσετε μακριά από τον ήλιο μέχρι να γίνει τουλάχιστον 12 μηνών.
2. Αν το μωρό παίρνει αντιβίωση, δεν επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο.
3. Κάποιοι γονείς στις διακοπές κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί προσοχή. Το καλύτερο και πιο ασφαλές είναι να εφοδιαστείτε με ένα παρκοκρέβατο, το οποίο θα συναρμολογήσετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.
4. Προστατέψτε το μωρό από τα ενοχλητικά τσιμπήματα στην εξοχή φορώντας του μακριά παντελονάκια, καλτσάκια ή κλειστά παπουτσάκια, τα οποία είναι απαραίτητα ιδιαίτερα αν έχει ξεκινήσει να περπατάει, αποφεύγοντας να το έχετε ξυπόλυτο και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.
5. Ένα καλό ελαφρύ καρότσι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στις διακοπές, δίνοντας την ευκαιρία στο μωρό να σας ακολουθεί παντού. Εκεί μπορείτε να το ταΐσετε αλλά και να το κοιμίσετε, ενώ θα σας εξυπηρετήσει και ως μέσο μεταφοράς του απαραίτητου για το μωρό εξοπλισμού.

Στις διακοπές δεν αλλάζουμε τις διατροφικές συνήθειες του μωρού
• Αποφύγετε τις δραστικές αλλαγές
Καλό είναι να μην επιχειρήσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών να κάνετε κάποια αλλαγή στη διατροφή του μωρού, όπως π.χ. να διακόψετε το θηλασμό ή να κόψετε το γάλα σε σκόνη και να δώσετε φρέσκο ή εβαπορέ ή να ξεκινήσετε τα γεύματα στερεάς τροφής, γιατί το μωρό μπορεί να μην αντιδράσει θετικά σε αυτήν την αλλαγή.
• Μην εγκαινιάζετε νέες τροφές
Αν είναι δηλαδή η εποχή για να ξεκινήσετε κάτι για πρώτη φορά, π.χ. φρούτα που δεν έχει ξαναφάει το μωρό ή αβγό ή ψάρι, καλό είναι να το αναβάλετε για μετά την επιστροφή σας. Κι αυτό γιατί κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή να αναστατώσουν το γαστρεντερικό του σύστημα.
• Μην αλλάζετε γάλα.
Σε μερικούς προορισμούς πιθανόν να μην μπορείτε να βρείτε το γάλα που πίνει το μωρό, γι’ αυτό προνοήστε να είστε εφοδιασμένοι αν το μωρό πίνει γάλα σε σκόνη ή εβαπορέ. Αν πρόκειται να αλλάξετε γάλα, κάντε το μερικές εβδομάδες πριν τις διακοπές για να είστε βέβαιοι ότι το νεό γάλα θα αρέσει στο μωρό.
• Πιο ασφαλές το εμφιαλωμένο νερό
Σε όλη τη διάρκεια των διακοπών προτιμήστε να δίνετε στο μωρό σας νερό εμφιαλωμένο, γιατί το νερό των τοπικών δικτύων μπορεί να διαφέρει από αυτό που πίνετε στο σπίτι και να αναστατώσει το γαστρεντερικό του σύστημα. Προτιμάτε επίσης το εμφιαλωμένο νερό σε γυάλινο μπουκάλι που είναι πιο ασφαλές όσον αφορά στην ανάπτυξη μικροβίων.

ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΥ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»,. ΣΠΥΡΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ:http://www.mybabysworld.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια