Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα συμβατικά καλλυντικά. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι παράνομες, αλλά αποδεδειγμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες, τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το πιο διαδεδομένο επιχείρημα, είναι ότι οι ποσότητες των συστατικών αυτών είναι πολύ μικρές.
• Τι γίνεται όμως όταν οι μικρές ποσότητες αθροίζονται, αφού κανείς δεν χρησιμοποιεί μόνο ένα καλλυντικό προϊόν καθημερινά;
• Ποια συστατικά μπορούν να μας κάνουν πραγματικά κακό;
• Πόσο μπορούμε να βασιστούμε στις πολλές έρευνες που κατά καιρούς γίνονται και βλέπουν (ή δεν βλέπουν) το φως της δημοσιότητας;
Το τοπίο είναι θολό. Και είναι θολό χωρίς σαφείς απαντήσεις ή απαγορεύσεις, γιατί η βιομηχανία καλλυντικών είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα βιομηχανία.
Ο καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας, κύριος Γιώργος Φαρφάρας μιλάει για το "γνωστό-άγνωστο" μυστικό των εταιριών καλλυντικών ευρείας κατανάλωσης: "Υπάρχουν τα γνωστά φανερά καρκινογόνα και υπάρχουν και τα κρυμμένα καρκινογόνα. Δηλαδή υπάρχουν ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη ή οι νιτροζαλμίνες, τις οποίες δεν θα τις δείτε γραμμένες στη συσκευασία του προϊόντος.
Οι πιο γνωστές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούν ζημιές στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου, είναι οι φθαλικές ενώσεις, αυτές που υπάρχουν στα πλαστικά και πλέον στα αρώματα και σε βερνίκια νυχιών. Άλλες ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των ορμονικών διαταραχών. Δηλαδή είναι ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν τους ορμονικούς υποδοχείς στον άνθρωπο και έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως για γυναικολογικούς καρκίνους".
Πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι η μέση Βρετανίδα φιλοξενεί στο σώμα της 515 χημικές ουσίες. Τα περισσότερα από αυτά τα χημικά προέρχονται από καλλυντικά και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, όπως δείχνε η έρευνα της εταιρίας αποσμητικών Bionsen σε δείγμα 2016 γυναικών.
Η μέση βρετανίδα χρησιμοποιεί καθημερινά υδατικές κρέμες, αποσμητικά, αρώματα, μέικ απ και δεκάδες άλλα προϊόντα που αφήνουν πάνω της και μέσα της εκατοντάδες ουσίες, αναφέρεται στην έκθεση. Οι υδατικές κρέμες περιέχουν έως και 30 συστατικά και τα αρώματα έως και 400. Το λυπηρό και το παράξενο είναι ότι επτά στις δέκα γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως δεν ανησυχούν για τον αριθμό των χημικών που αλείφουν στο δέρμα τους και μόνο μία στις δέκα προτιμά τα προϊόντα με φυσικά συστατικά.
Τα "κατηγορούμενα" τοξικά, συνθετικά χημικά είναι πολλά.
Τα πιο διάσημα και ίσως τα πιο επικίνδυνα είναι τα εξής:
• Αλουμίνιο
• Ασετόν
• Βενζυλική Αλκοόλη
• Διαιθανολαμίνη
• Φορμαλδεΰδη
• Μεταλλικό έλαιο
• Νανοσωματίδια
• Παραβένες
• Προπυλενογλυκόλη
• Φθαλάτες, Φθανικές ενώσεις
Λίστες σαν και αυτή μπορείτε να βρείτε πολλές, με πολλές παραλλαγές. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επικίνδυνα χημικά τοξικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης, ενώ νέα επικίνδυνα συνθετικά χημικά εμφανίζονται συνεχώς, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Πηγή (Επικίνδυνα καλλυντικά: Κι όμως κυκλοφορούν!): www.ygeiaonline.gr
2 Σχόλια
http://magazino1.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8732.html όπου αναφέρω τα πιο επικίνδυνα χημικά συστατικά και σε τι καλλυντικά τα βρίσκουμε συνήθως, καθώς και ένα site όπου μπορείς εσύ η ίδια να δεις ποιά από τα συστατικά των καλλυντικών σου είναι επικίνδυνα
http://magazino1.blogspot.gr/2013/07/methylisothiazolinone.html όπου αναφέρω προιόντα που περιέχουν τη χημική ουσία MIT