Ticker

2/recent/ticker-posts

Andy Warhol, Τι είναι τέχνη τελικά?


Andy Warhol(1928 – 1987)
Ο Andy Warhol γεννήθηκε το 1928 στο Πίτσμπουργκ (Πενσυλβανία) και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νέα Υόρκη. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της Pop Art. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία πέρασε μια ασθένεια (χροιά), εξαιτίας της οποίας έκανε σπασμωδικές κινήσεις με το χέρι του μιας και δεν μπορούσε να το ελέγξει. Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω της αρρώστιας του ήταν υποχρεωμένος να μένει στο σπίτι πολλές ώρες, γεγονός από το οποίο άρχισε να ξετυλίγει το καλλιτεχνικό κουβάρι της ψυχής του. Και όσον αφορά το κουσούρι, όχι μόνο δεν τον πτόησε από την ενασχόληση του με τα εικαστικά, αλλά ορισμένες φορές φαίνεται να το εκμεταλλεύτηκε κιόλας.

Κατά την περίοδο 1945-1949 σπουδάζει στο Carnegie Institute of Technology (CIT) στο Πίτσμπουργκ, παρά την αρχική του επιθυμία να σπουδάσει κάτι σε σχέση με την τέχνη. Στην συνέχεια μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως σχεδιαστής παπουτσιών και σιγά σιγά εδραιώνεται και στον χώρο της διαφήμισης γενικότερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, κάνει τα πρώτα βήματα του στην ζωγραφική όντας έντονα επηρεασμένος από τις διαφημίσεις και τα comics και χρησιμοποιώντας αντικείμενα από την καθημερινή ζωή. Και μιλώντας λίγο πιο συγκεκριμένα, η σειρά κουτιών της σούπας Cambell που παρουσίασε το 1962 ήταν αυτή που του χάρισε την πρώτη μεγάλη του επιτυχία και τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, συνοδευόμενη από πολλές αντιδράσεις φυσικά. Ακολούθησαν οι σειρές της Marilyn και της Liz, καθώς επίσης και έργα τα οποία πραγματευόταν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η βία και η αυτοκτονία.

Πέρα από την ζωγραφική όμως, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο αλλά και την μουσική. Ο Andy Warhol, γύρισε συνολικά 100 περίπου ταινίες όπως το Chelsea Girls, το Vinyl και το Lonesome Cowboys, ενώ υπήρξε παραγωγός της μπάντας Velvet Underground. Το στοιχείο του πειραματισμού και της πρόκλησης είναι από ευδιάκριτα έως διάχυτα θα μπορούσε να πει κανείς για τις ταινίες του και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το ερωτικό στοιχείο (Blow Job και Blue Movie). Επιπροσθέτως, ταινίες όπως το Empire και το Sleep, είχαν ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια(οχτώ και έξι ώρες αντίστοιχα).

Σημαντικό γεγονός στην ζωή του Andy Warhol, ήταν η εγκατάστασή του σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν εργαστήριό του, The Factory. Και όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε πόλος έλξης διάφορων προσωπικοτήτων, από ανθρώπους του περιθωρίου μέχρι διασημότητες του κινηματογράφου και της μουσικής. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιεί εκθέσεις με την δουλειά του σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής και αρχίζει να γνωστοποιεί της καινοτόμες αντιλήψεις του σχετικά με την τέχνη και τον καταναλωτισμό. Ωστόσο, το τέλος της δεκαετίας αυτής δεν ήταν και τόσο ευχάριστο μιας και συνοδεύεται από μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Andy Warhol και το κλείσιμο του Factory.

Τις επόμενες δυο δεκαετίες, μέχρι τον θάνατό του, ο Andy Warhol υιοθετεί μια συμπεριφορά πιο ήρεμη. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, επεξεργάζεται παλιότερες δουλειές του και δημιουργεί πορτραίτα σημαντικών προσωπικοτήτων. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, πραγματοποιώντας επιχειρηματικά ανοίγματα όπως η ίδρυση του περιοδικού Interview. Σημαντική παράλειψη θα ήταν η έκδοση του βιβλίου του The Philosophy of Andy Warhol.

Ανήσυχο πνεύμα, πολυτάλαντος, ένας άνθρωπος που ξεχώριζε από μικρός. Από ζωγραφική μέχρι μουσική και κινηματογράφο, ό,τι και να έκανε δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητο. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά σχόλια, ο αμφιλεγόμενος Andy Warhol συντάραξε για τα καλά τα νερά της τέχνης. Οι κριτικοί δεν τον αγαπούσαν ιδιαίτερα και συχνά οι δημιουργίες του αμφισβητήθηκαν τόσο για την καλαισθησία όσο και για την αξία τους. Ουκ ολίγες φορές μάλιστα, χαρακτηρίστηκαν από αδιάφορες έως ρηχές και παντελούς έλλειψης αισθητικής. Για την ακρίβεια, σχεδόν το οτιδήποτε σχετικά με τον Andy Warhol, ήταν αμφιλεγόμενο. Ένα μόνο όμως είναι σίγουρο, αυτός ο άνθρωπος είχε πιάσει ακριβώς το νόημα της εποχής, ένας σφυγμομετρητής ακριβείας..

πηγη:    http://www.consider.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια