Ticker

2/recent/ticker-posts

Τα όνειρα



    Ο Πατέρας της Ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα όνειρα ως γέφυρα μεταξύ ασυνειδήτου και συνειδητού.  Για τον Φρόιντ, το όνειρο δεν μπορεί μεν να αποκαλύψει τα μελλούμενα, αποκαλύπτει, όμως, αναμφίβολα την ψυχολογία μας.
    Ο ίδιος, στο έργο του «Η ερμηνεία των ονείρων» (Die Traumdeutung, 1900), εξετάζει το όνειρο ως ψυχικό φαινόμενο, καθοδηγούμενο από την απωθημένη επιθυμία με στόχο την εκπλήρωση. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, ακόμα και οι γνωστοί σε όλους μας «εφιάλτες», όνειρα δηλαδή με αρνητικό περιεχόμενο, δεν είναι παρά η εκπλήρωση των φόβων μας σε ασυνείδητο επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η εκπλήρωσή τους στο συνειδητό, δρώντας κατά κάποιον τρόπο ως προειδοποίηση.
     Για να ερμηνεύσουμε τα όνειρά μας,  πρέπει πρώτα να αποκωδικοποιήσουμε τους συμβολισμούς που εμπεριέχουν. Όσον αφορά όνειρα με πολύπλοκους συμβολισμούς, ο Φρόιντ συνήθιζε να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του ελεύθερου συσχετισμού, δίνοντας βάρος στα αισθήματα και τις σκέψεις που προκαλεί στον ονειρευόμενο το όνειρο, και χρησιμοποιώντας τα ως αφετηρία για μια αλληλουχία συσχετισμών με τα παιδικά του χρόνια. 



     Για τον Φρόιντ, τα περισσότερα όνειρα κρύβουν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, και πηγάζουν από καταπιεσμένες σεξουαλικές επιθυμίες, τις οποίες ο συνειδητός νους αρνείται να παραδεχθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, τα όνειρα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο γιατί μας βοηθούν να κατανοήσουμε πτυχές του εαυτού μας που ενδεχομένως και μεις οι ίδιοι να μην γνωρίζουμε, όσο και γιατί προσφέρουν μια , έστω και «μεταμφιεσμένη», διέξοδο σε ανομολόγητους πόθους και φόβους, διαφυλάσσοντας, έτσι, την ψυχική μας υγεία.



  Αν θυμηθείς το όνειρό μου... 
     Ο Φρόιντ κάποτε είπε ότι μια από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις που υπέστη ο άνθρωπος ήταν η ανακάλυψη της αδυναμίας μας να ελέγξουμε το μυαλό μας. 
Πράγματι, στο όνειρο, περισσότερο από όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ο συνειδητός νους παραδίδει τα σκήπτρα στο ασυνείδητο, είτε πρόκειται για προφητικά μηνύματα που αναδύονται από το ασυνείδητο στην επιφάνεια, είτε για κρυφές επιθυμίες και φόβους.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια