Ticker

2/recent/ticker-posts

Η γλώσσα του σώματος





   

Το αλφαβητάρι της γλώσσας του σώματος , μιλάει πριν από μας για εμάς. Η λεγόμενη τέχνη της σιωπηρής  επικοινωνίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αποδίδεται , αφού ο άνθρωπος έτσι μπορεί να εκδηλώσει  τη συναισθηματική του κατάσταση , πολύ πιο καθαρά. Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο Θανάση Παπαμιχαήλ , το 55% των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε στους γύρω μας μεταβιβάζεται διαμέσου του προσώπου και της στάσης του σώματος , το 38 % από τον τόνο της φωνής μας και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμ.



Κεφάλι

- Εάν ο άλλος χαμογελάει, γέρνοντας το κεφάλι του προς το μέρος μας… τότε αυτό ίσως υποδηλώνει και φλερτ! Όμως, εάν χαμηλώνει το κεφάλι, τότε αισθάνεται ντροπή και κρατά απόσταση εξαιτίας της δυσπιστίας του.

- Όταν ο άλλος σηκώνει γρήγορα το κεφάλι, φανερώνει άμεσα το ενδιαφέρον του, ειδικά εάν αυτό συνοδεύεται με ένα σήκωμα των φρυδιών. Βέβαια, εάν απλά κοιτά το ταβάνι, τότε μάλλον βαριέται…
- Το άγγιγμα του κεφαλιού μπορεί να σημαίνει μια  αυτο-τιμωρία π.χ. αγγίζοντας το μέτωπο με την παλάμη του χεριού («τι έκανα πάλι;»).
- Όταν μιλάει κάποιος, χωρίς να κουνάει καθόλου το κεφάλι του, αυτό δείχνει ότι μιλά είτε σοβαρά και αληθινά, είτε από μια κυρίαρχη θέση.


Χέρια

- Ένα άτομο με σταυρωμένα χέρια, ακόμα και εάν το κάνει από συνήθεια, τείνει να νιώθει άβολα με την εμφάνιση του. Όσοι σταυρώνουν τα χέρια, ενώ ταυτόχρονα κρατούν τα πόδια τους ανοιχτά, τότε κινούνται μέσα από τη σκληρότητα ή την ανάγκη για εξουσία.

- Εάν κάποιος φέρει τα χέρια πίσω από το λαιμό ή το κεφάλι του, είναι «ανοικτός» προς τη συζήτηση που γίνεται ή χαλαρός σε γενικές γραμμές. Εάν τα χέρια βρίσκονται στους γοφούς, αποδεικνύουν ανυπομονησία ή κούραση, ενώ εάν είναι κλειστά και σφιγμένα… θυμό και νεύρα!

- Όταν κάποιος αισθάνεται αυτοπεποίθηση ο χώρος ανάμεσα στα δάχτυλα μεγαλώνει, ενώ ο αντίχειρας σηκώνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Αντίθετα, όταν υπάρχει άγχος, όλοι  μας τρίβουμε ή τεντώνουμε διαρκώς τα χέρια μας.

- Όταν το χέρι του άλλου αγγίζει το μάγουλο ή το πηγούνι, τότε ο άλλος εξετάζει σοβαρά την άποψη μας.


Ώμοι και κινήσεις

- Όσο πιο κοντά βρίσκεται ο άλλος δίπλα μας ή όσο πιο πολύ γέρνει προς το μέρος μας, τόσο πιο θερμές σκέψεις έχει για εμάς. Εάν προχωράμε προς το μέρος του και ο άλλος δεν απομακρύνεται, αλλά έρχεται πιο κοντά σε εμάς… τόσο το καλύτερο!
- Εάν οι ώμοι του είναι στραμμένοι προς το μέρος μας, ακόμα και εάν κοιτάζει αλλού, τότε ενδιαφέρεται για εμάς. Το ίδιο ισχύει και όταν κάθεται με ίσια πλάτη, αφού δείχνει ότι προσέχει τα λόγια μας.
- Σε περίπτωση που αντιγράφει ασυναίσθητα τις κινήσεις μας, είτε ανάβοντας τσιγάρο αμέσως μετά από εμάς, είτε πίνοντας το ποτό μόλις εμείς το βάλουμε στο στόμα μας, τότε αισθάνεται θαυμασμό για εμάς.


Μάτια

- Όσοι δεν κοιτούν κατευθείαν στα μάτια, ίσως λένε ψέματα ή έχουν μεγάλη νευρικότητα, ενώ όσοι κοιτούν λοξά σημαίνει ότι δεν πιστεύουν στο άτομο μας.

- Οι διεσταλμένες κόρες του ματιού αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του άλλου, αρκεί αυτός να μην έχει πιει καθόλου αλκοόλ. Βέβαια, όταν αυτές κοιτούν στο πάτωμα, τότε ο άλλος, είτε έχει δυσάρεστες σκέψεις, είτε προσπαθεί να κρύψει κάτι από εμάς.

- Εάν σμίγει κάποιος τα φρύδια του ή πιέζει τα γυαλιά προς τη μύτη του, σίγουρα πρόκειται να διαφωνήσει μαζί μας.
- Όταν κάποιος κοιτάει στο άπειρο ή το βλέμμα του «ταξιδεύει», ενώ μιλάμε, τότε βαριέται ή απλά δεν πιστεύει τα λόγια μας. Όπως και να έχει, μάλλον πρέπει να φύγετε!

Πόδια
- Μια γρήγορη κίνηση του ποδιού δείχνει ένα ανυπόμονο, φοβισμένο και νευρικό άτομο. Όταν αλλάζει κάποιος αργά τα πόδια του σε σταυροπόδι, ίσως, πλήττει με τη συζήτηση. Βέβαια, όταν το ένα πόδι αγγίζει το άλλο κατά τη διάρκεια ραντεβού… αυτό αποδεικνύει ενθουσιασμό!

- Η κατεύθυνση των ποδιών ορίζει την κατεύθυνση του ενδιαφέροντος μας. Έτσι, εάν τα πόδια του άλλου δείχνουν προς το μέρος μας, τότε σίγουρα νοιάζεται για εμάς.
- Κάποιος που στέκεται με τα πόδια ενωμένα, προφανώς έχει άγχος, αφού η στάση του δείχνει ότι χρειάζεται προστασία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος κάθεται στην καρέκλα, σφίγγοντας τα γόνατα του.
- Όταν ο άλλος κάθεται σταυροπόδι και κουνάει πάνω κάτω το πόδι του, τότε είναι αρκετά ανυπόμονος.



Από τις κινήσεις του σώματος, τον τρόπο που στέκεται κανείς στον χώρο, ακόμη και τον τρόπο που χαιρετά κάποιον, μπορεί να μεταδώσει μηνύματα που πιθανόν διστάζει ή δεν επιθυμεί να εκφράσει λεκτικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν άποψη για κάποιον που γνωρίζουν για πρώτη φορά πριν μιλήσουν μαζί του.
Το απόλυτο βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος των Barbara και Allan Pease , καταγράφει αρκετές πληροφορίες , για την χρησιμότητα της . Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές.



• Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου.



• Η παλάμη από μόνη της μπορεί να έχει εξαιρετική δύναμη . Όταν η παλάμη  κοιτάει προς τα πάνω σε μια συζήτηση, δείχνει  παθητική στάση η οποία θυμίζει ικεσία.



• Η παλάμη που κοιτά προς τα κάτω είναι από τις πιο δυνατές χειρονομίες που εκπέμπει άμεση εξουσία. Δεν είναι τυχαίο που ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε ακριβώς αυτή τη χειρονομία για να μεταδίδει φόβο και δύναμη.



• Η  κάλυψη του στόματος .



Ο εγκέφαλος υποδεικνύει υποσυνείδητα στο σώμα να καταπνίξει τα ψέματα που πρόκειται να ειπωθούν. Οι καλύτεροι ψεύτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν το ψέμα τους  με μια χειρονομία συγκάλυψης όπως  έναν ψεύτικο βήχα. Εάν ο συνομιλητής μας  καλύπτει το στόμα του όταν εμείς  μιλάμε , πιθανότατα διαισθάνεται ότι λέμε  ψέματα.



• Το άγγιγμα της μύτης.



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν λέμε ψέματα απελευθερώνονται στο αίμα κετοχολαμίνες που κάνουν το βλεννογόνο της μύτης να διαστέλλεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση του αίματος. Αυτό ερεθίζει τη μύτη προκαλώντας φαγούρα και οδηγεί σε στιγμιαίο τρίψιμο για την ανακούφισή της.



• Το τρίψιμο του ματιού



Οι άνδρες συνήθως τρίβουν τα μάτια τους δυνατά και, αν το ψέμα είναι πολύ μεγάλο, τα αποστρέφουν σε άλλη κατεύθυνση. Οι γυναίκες, πάντα πιο διακριτικές, αποφεύγουν να κάνουν τόσο έντονες κινήσεις και αρκούνται σε μικρά αγγίγματα κάτω από το μάτι.

 
• Το τράβηγμα του αφτιού


Η κίνηση αυτή δείχνει αμηχανία και άγχος και είναι ο τρόπος του συνομιλητή μας να δείξει πως δε θέλει να ακούσει αυτά  που λέμε , γιατί του προκαλούν αμηχανία.

 

 Αξίζει επίσης να σημειωθεί:
  • Είσαι κατακριτικός σε αυτό που ακούς όταν στηρίζεις το πηγούνι με την παλάμη και ακουμπάς τον δείκτη στο μάγουλο.
  • Διαφωνείς όταν «μαδάς» το ρούχο σου.
  • Ανυπομονείς όταν παίζεις «ταμπούρλο» με τα δάχτυλά σου.
  • Κατανοείς όταν κινείς αργά (πάνω-κάτω) το κεφάλι. Αν η κίνηση αυτή είναι όμως γρήγορη, σημαίνει ότι συμφωνείς.
  • Ενώνεις πρώτα τις άκρες των δακτύλων των χεριών σου και μετά και τις δυο παλάμες: είναι φανερό ότι πήρες την απόφασή σου!
  • Χαμηλώνεις το βλέμμα: νικήθηκες...
  • Πλέκεις τα δάχτυλα των χεριών πίσω από το κεφάλι και τεντώνεις τους αγκώνες προς τα έξω: διαλαλείς την ανωτερότητά σου...
  • Σταυρώνεις τους αστραγάλους και τα χέρια: βρίσκεσαι σε άμυνα.
  • Φανερώνεις ότι αμφιβάλλεις σε αυτά που ακούς όταν στρίψεις το λαιμό και ξύνεσαι κάτω από το αυτί...
  • Αν, ως ομιλητής, τεντώσεις τα χέρια προς τα εμπρός με τις παλάμες προς τα κάτω, σημαίνει ότι είσαι βέβαιος για το τι λέει το ακροατήριό σου.



    Σαν επίλογο, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι πολλές και διάφορες κινήσεις ναι μεν έχουν  στόχο ανάγνωσης   όμως  δεν πρέπει να κρίνετε κάποιος αποκλειστικά και μόνο από αυτές  , καθώς χάνετε  η ουσία της λεκτικής επικοινωνίας ,  αφιερώνοντας χρόνο στην αποκωδικοποίηση των σινιάλων  της  .
  

πηγή:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια