Ticker

2/recent/ticker-posts

Εσύ πόσο συχνά λες ψέματα;



   Η Πρωταπριλιά είναι η μόνη μέρα του χρόνου που επιτρέπεται να λέμε ψέματα. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από την Ευρώπη, και η προέλευση του- ανάλογα τη χώρα, έχει διαφορετικές εκδοχές. Παράλληλα όμως, παρά το γεγονός ότι το ψέμα έχει την επέτειο του μία φορά το χρόνο, την τιμητική  του την έχει κάθε μέρα! Και αυτό γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου να καταφεύγει στο ψέμα και μάλιστα περισσότερο από μία φορά την ημέρα. 
   Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ψέμα, όταν δεν προκαλείται από ψυχοπαθολογικά αίτια, είναι μία εύκολη δραστηριότητα για τον μέσο άνθρωπο η οποία επιστρατεύεται για διαφόρους λόγους κατα μέσο όρο τρεις φορές καθημερινά!

   Στην περίπτωση των ανδρών, η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί, ενώ αλλάζουν και οι λόγοι που τους οδηγούν στο ψέμα σε σχέση με τις γυναίκες.
    Κοινός παρανομαστής και για τα δύο φύλλα, είναι ότι το ψέμα αποτελεί όπλο προστασίας για την δημόσια εικόνα κάποιου. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος καταφεύγει στο ψέμα όταν νιώσει ότι απειλείται η δημόσια εικόνα του. Με απλά λόγια; Όλοι μας έχουμε μία εικόνα για τον εαυτό μας, η οποία βασίζεται στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας. Αν νιώσουμε ότι μία πληροφορία, μία πράξη ή ένα γεγονός μπορεί να ρίξει να αλλάξει ή να αλλοιώσει την εικόνα αυτή που εμείς πιστεύουμε ότι έχουν οι άλλοι για εμάς, το πιθανότερο είναι να στραφούμε σε κάποιο ψέμα με στόχο να προστατεύσουμε αυτήν την εικόνα μας ή να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.
    Στόχος μας είναι η ασφάλεια. Η εσωτερική ασφάλεια που μας εξασφαλίζει η απόκρυψη της αλήθειας. Μίας αλήθειας που αν μαθευτεί μπορεί να ταραξει τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπαρξης μας και της ηρεμίας μας, ή ακόμα και τη σχέση μας με τους γύρω μας. Αν λάβουμε υπόψιν μας το πόσο επηρεάζει την αλληλεπίδραση μας,  η χρήση του ψέματος και μάλιστα για λόγους που μπορεί να είναι απλά και μόνο στο μυαλό μας, τότε θα καταλάβουμε  ότι υπάρχει μία τάση από τον άνθρωπο στο να κρύβει την αλήθεια και να του είναι πολύ πιο εύκολο να βιώνει το ψέμα, ίσως γιατί έτσι εξασφαλίζει ασφάλεια.

   Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι άνδρες για το πρώτο πράγμα που λένε ψέματα είναι η επίδοση τους στην ερωτική τους ζωή! Εννέα στους δέκα άντρες προσθέτουν περισσότερες γυναίκες στη λίστα με τις κατακτήσεις τους.
    Αντίθετα στον τομέα αυτό, οι γυναίκες, πάλι με το ψέμα, έρχονται να μειώσουν τους άνδρες με τους οποίους έχουν συνευρεθεί ερωτικά προκειμένου να προστατεύσουν την εικόνα τους. Αμέσως μετά, οι άνδρες επιστρατεύουν το ψέμα για να εντυπωσιάσουν στο επαγγελματικό τους πεδίο ενώ, σχεδόν καθημερινά, θα πουν ψέματα για το που βρίσκονταν, για πόση ώρα και πότε. Πρώτη στη λίστα των θυμάτων τους έρχονται οι σύντροφοι ενώ στη συνέχεια οι συνάδελφοι και κυρίως οι προϊστάμενοι. 
   Οι γυναίκες πάλι, αφού μειώσουν τους συντρόφους λέγοντας ψέματα, θα μειώσουν στη συνέχεια την ηλικία και τα κιλά τους! Οι φίλες και ο κοινωνικός περίγυρος είναι τα πρώτα τους θύματα, ενώ στη συνέχεια έρχεται και ο σύντροφος.

   Το ψέμα δεν είναι πάντα απαραίτητα κακό, ωστόσο ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να ειπωθεί, αποδεικνύεται ότι τελικά είναι ένας μηχανισμός καλά αφοσιωμένος από τον άνθρωπο και μια συνήθεια που παρά το γεγονός ότι καταδικάζεται από τις δέκα εντολές, τιμάται από τον αμαρτωλό άνθρωπο περισσότερο από κάθε άλλη απαγόρευση στη λίστα των «ου»!



«Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΨΕΦΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΛΛΆ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ»




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια