Ένα απλό παυσίπονο είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε σήμερα τον πονοκέφαλο, ο οποίος είναι η πιο κοινή ενόχληση που υφίσταται ο οργανισμός. Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο η φύση έχει προνοήσει και έχει δημιουργήσει τα δικά της φάρμακα τα οποία έχουν εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα με αυτά που όλοι έχουμε σε μεγάλες ποσότητες στο ντουλάπι και στην τσάντα μας. Εκτός από τα δέκα βότανα, στα οποία το «Εθνος Υγεία» αναφέρεται αναλυτικά, υπάρχουν και πολλά ακόμα που έχουν ικανοποιητική δράση κατά του πονοκεφάλου. Μερικά από αυτά είναι το αγιάγκαθο, η ρίγανη, ο βασιλικός, η γλιστρίδα, το μελισσόχορτο, η κολοκυθιά, ο δυόσμος, το λάχανο, το δενδρολίβανο, η λεβάντα, και η αγριοκαστανιά.
Μενεξές
Το αφέψημα από το λουλούδι του μενεξέ έχει δροσιστικές ιδιότητες σε εμπύρετες καταστάσεις και θεωρείται ήπιο ηρεμιστικό για την αϋπνία και το άγχος. Ο μενεξές είναι το βότανο που έχει εξαιρετική δράση στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου που προκαλείται από τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Ιδιαίτερα οι Γάλλοι πίνουν το αφέψημά του μετά από το ξενύχτι ή το τοποθετούν σε κομπρέσες για γρηγορότερη ανακούφιση. Για να παρασκευάσετε έγχυμα από μενεξέ ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μια κουταλιά του τσαγιού βότανο και το αφήνετε για 10 - 15 λεπτά πριν το καταναλώσετε. Το ρόφημα αυτό πρέπει να το πίνετε τρεις φορές την ημέρα.
Βαλεριάνα
Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό για τη νευρική υπερένταση, το άγχος και την αϋπνία. Είναι επίσης εξαιρετικό βότανο για τους πονοκεφάλους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι η βαλεριάνα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και μόνο για διάστημα μιας εβδομάδας πριν διακοπεί η κατανάλωσή της για άλλες δύο ή τρεις εβδομάδες. Για να φτιάξετε το αφέψημα ρίχνετε δέκα γραμμάρια βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό, ενώ για το έμβρεγμα ρίχνετε 100 γραμμάρια ρίζας σε ένα λίτρο νερό. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να περιμένετε 12 - 14 ώρες πριν το καταναλώσετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πίνετε περισσότερα από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Δίκταμος
Ο δίκταμος είναι γνωστός από την αρχαιότητα ως ένα από τα βότανα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γιατροί της εποχής για να επουλώνονται τραύματα και να μειώνεται ο πόνος. Το αφέψημα του δίκταμου παρασκευάζεται με 10 - 15 γραμμάρια του βοτάνου σε μισό λίτρο νερό. Για να φτιάξετε το έγχυμα χρειάζονται 5 - 15 γραμμάρια δίκταμου με ένα λίτρο νερού. Δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, λέγεται ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να υποχωρήσει αν μασήσουμε για αρκετή ώρα τα φύλλα του δίκταμου. Οι επιστήμονες λένε ωστόσο ότι οι υπερβολικές δόσεις δίκταμου μπορούν να διακόψουν την κύηση και συνιστούν προσοχή στις εγκύους.
Κυδώνι Οι θεραπευτικές του ιδιότητες του κυδωνιού οφείλονται σε ουσίες όπως η τανίνη, η πηκτίνη, το μηλικό οξύ και οι υδατάνθρακες. Για τον πονοκέφαλο που οφείλεται σε κρυολόγημα καλύτερο θεωρείται το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιάς. Για να το παρασκευάσουμε ρίχνουμε τα κουκούτσια σε ένα μεγάλο μπρίκι το οποίο έχουμε γεμίσει νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα. Αν ο πονοκέφαλος οφείλεται στην ένταση της ημέρας και την αϋπνία η σωστή επιλογή είναι το αφέψημα από τα φύλλα της κυδωνιάς. Για να το παρασκευάσουμε ρίχνουμε τα φύλλα στο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν αλλά, σε αντίθεση με άλλα αφεψήματα, αποφεύγουμε να το πιούμε ζεστό. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται αν το βάλουμε για λίγο στο ψυγείο και το πιούμε μόλις κρυώσει.
Μαντζουράνα
Μέντα
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της οφείλονται σε ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει μεντόλη, μεντόνη, αλκοόλες, ιασμόνη, τανίνη και αλδεΰδες. Η μέντα δρα ποικιλοτρόπως κατά του πονοκεφάλου. Το έγχυμα των φύλλων της αλλά και το διαλυμένο σε νερό αιθέριο έλαιο χορηγείται για την καταπολέμηση της ημικρανίας. Η δόση για το έγχυμα είναι δύο κουταλιές φύλλα σε 500 γραμμάρια βραστό νερό από τα οποία πίνουμε από ένα έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Ο πονοκέφαλος φεύγει, επίσης, αν τοποθετήσουμε φύλλα μέντας στους κροτάφους. Η μεντόλη, σε μορφή διάφανων και άχρωμων κρυστάλλων, έχει τη μυρωδιά και τη γεύση του λαδιού της μέντας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως αναλγητικό κατά του πονοκεφάλου σε μορφή κραγιόν ή πούδρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέντα δεν πρέπει να πίνεται από γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο του θηλασμού γιατί σταματά η παραγωγή γάλακτος.
Λεμονιά
Το λεμόνι ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.Χ. από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Ο χυμός του έχει εξαιρετική αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, με αποτέλεσμα να έχει εξαιρετική δράση κατά του κρυολογήματος και των συμπτωμάτων του όπως είναι ο πονοκέφαλος. Μια απλή «χειροποίητη» λεμονάδα που περιέχει ένα μέρος λεμονιού και τρία μέρη νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο πονοκέφαλος.
Πρίμουλα
Η πρίμουλα είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό που χαλαρώνει τον οργανισμό και καταπολεμά τα συμπτώματα της υπερέντασης και του στρες όπως είναι ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες. Για να παρασκευάσουμε έγχυμα ρίχνουμε μια κουταλιά του γλυκού ρίζα της πρίμουλας σε ένα φλιτζάνι νερό. Στη συνέχεια το βράζουμε και το αφήνουμε στο μάτι για πέντε λεπτά αφού έχουμε χαμηλώσει τη φωτιά. Πίνουμε το έγχυμα τρεις φορές την ημέρα. Ενα άλλο έγχυμα με βάση την πρίμουλα το οποίο περιέχει και άλλα βότανα βοηθά, εκτός από τον πονοκέφαλο, και στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Για να το παρασκευάσουμε χρησιμοποιούμε 50 γραμμάρια πρίμουλα, 25 γραμμάρια λεβάντα, 10 γραμμάρια βάλσαμο, 15 γραμμάρια κώνους λυκίσκου και 5 γραμμάρια ρίζες βαλεριάνας. Ρίχνουμε 250 ml βραστό νερό στο μείγμα των βοτάνων και μετά από τρία λεπτά το σουρώνουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να πιούμε ζεστό το έγχυμα πριν πέσουμε για ύπνο.
Θυμάρι
Οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες στο αιθέριο έλαιό του το οποίο περιέχει την ουσία θυμόλη, ένα ισχυρό αντισηπτικό που είναι 25 φορές πιο δραστικό από τη φαινόλη. Για ό,τι αφορά τον πονοκέφαλο, το θυμάρι βοηθά περισσότερο στην περίπτωση που αυτός είναι σύμπτωμα του κρυολογήματος. Η ενδεδειγμένη χρήση του θυμαριού για την καταπολέμηση του πονοκέφαλου είναι ως έγχυμα. Περίπου 15 - 20 γραμμάρια από το άνθος του θυμαριού σε ένα λίτρο νερό δημιουργούν ένα εξαιρετικό έγχυμα το οποίο είναι εφιδρωτικό, βοηθά τον ασθενή να κοιμηθεί καλύτερα και, μετά μερικά φλιτζάνια, καταπολεμά το κρυολόγημα και τα συμπτώματα του.
Πορτοκάλι
Είναι γνωστό ότι το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που βοηθά στην τόνωση του οργανισμού, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών.Αυτό το επιτυγχάνει χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α, C, D και Ρ, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο.
Ο πονοκέφαλος είναι μόνο μια από τις δεκάδες περιπτώσεις ασθενειών και συμπτωμάτων για τις οποίες η κατανάλωση πορτοκαλιών κάνει θαύματα.
Ειδικά για τις περιπτώσεις πονοκεφάλων η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι να πιούμε ένα αφέψημα από τα φύλλα και τα άνθη της πορτοκαλιάς.
Η δοσολογία που συνιστούν οι γιατροί είναι περίπου 2 - 3 φλιτζάνια την ημέρα που πονάει το κεφάλι μας.
ΠΗΓΗ: http://www.briefingnews.gr
0 Σχόλια