Ticker

2/recent/ticker-posts

Προλάβετε τις εκρήξεις θυμού .


  Η βόλτα στο σούπερ μάρκετ αποδεικνύεται πραγματική δοκιμασία για γερά νεύρα όταν το μικρούλι σας αρχίζει ξαφνικά να ουρλιάζει χωρίς λόγο και να κλαίει υστερικά.
Η ολιγόλεπτη διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι μεταβάλλεται   σε μαρτύριο με αυτά τα ανεξήγητα ξεσπάσματα του μικρού σας <<τύρανου >>. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα
 ξεπερνά τα... όρια. Τέτοια απότομα ξεσπάσματα και εκρήξεις θυμού είναι απολύτως φυσιολογικά στα παιδιά. Αποτελούν μάλιστα ένα παραπάνω βήμα στην πυραμίδα της ανάπτυξης. Το μικρούλι σας θέλει ν' αποδείξει μ' αυτό τον τρόπο την αυτονομία του. Είναι μια <<διακήρυξη ανεξαρτησίας >> για να σας δείξει : << Υπάρχω. Και είμαι σημαντικός >> (ή σημαντική ανάλογα με το φύλλο ).
Όσο φυσιολογικά κι αν είναι όμως τα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών, σίγουρα δεν είναι ευχάριστα.
Πως λοιπόν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Μαγικές συνταγές για να ηρεμήσετε το ατίθασο θηριάκι σας σίγουρα δεν υπάρχουν.Υπάρχουν όμως κάποιοι μέθοδοι που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για πολλές μαμάδες.
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και ανάλογα πάντα με την ιδιοσυγκρασία των παιδιών σας δοκιμάστε κάτι από τα παρακάτω:

  1  Πάρτε το παιδί σας αγκαλίτσα
Οι περισσότεροι   γονείς γνωρίζουν ότι η αγκαλιά ηρεμεί το βρέφος. Η μέθοδος αυτή λοιπόν λειτουργεί το ίδιο καλά και σε μεγάλα παιδιά. Όταν το παιδί χάνει από ένα απρόβλεπτο γεγονός την αίσθηση της ασφάλειας, παίρνοντάς το αγκαλιά και χαϊδεύοντάς το τρυφερά σιγά - σιγά χαλαρώνει και ηρεμεί. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί, που νιώθει κάποιο αίσθημα απογοήτευσης ή που κυριαρχείται από μανία.
Μπορεί την πρώτη στιγμή που θα το αγκαλιάσετε να θυμώσει, αλλά στη συνέχεια θα ηρεμήσει και θα ξαναβρεί τον αυτοέλεγχό  του. Όταν λοιπόν καλμάρουν τα νεύρα του, μπορείτε να του κάνετε ένα απαλό μασάζ στους ώμους, την πλάτη ή τα χέρια .

    2 Αφήστε το να εκτονωθεί
Είναι προτιμότερο όταν βλέπετε ένα θυμωμένο παιδί ή ένα παιδί που βρίσκεται στα πρόθυρα εξαγρίωσης να το βοηθήσετε να εκτονωθεί . Δώστε του την ευκαιρία να ρίξει μπουνιές και να κλωτσήσει ένα μαξιλάρι, να ξεσπάσει σε μια κούκλα ή σ' ένα πλαστικό παιχνιδάκι. Κάτι άλλο που μπορεί να εκτονώσει τα παιδιά είναι οι πλαστελίνες και τα πλαστικά... σφυράκια. Τέλος, δώστε του μια μαλακή μπάλα για να πετάει. Έτσι η ενέργειά που έχει συσσωρευτεί μέσα του θα εκτονωθεί και το  μικρούλι σας θα ηρεμήσει.

   3 Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Είναι πολύ σημαντικό την ώρα της συναισθηματικής... έκρηξης του παιδιού να μην πάθετε κι εσείς κρίση. Δοκιμάστε λοιπόν να βρείτε εσείς έναν τρόπο που σας ηρεμεί, προκειμένου να διατηρηθείτε ψύχραιμοι και να βοηθήσετε το παιδί σας να <<δανειστεί >>από  σας το αίσθημα του ελέγχου.
     Ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε την πολυπόθητη   ψυχραιμία σας είναι να μετρήσετε από μέσα σας μέχρι το 10 πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αντίδραση. Αν το παιδί σας είναι πιο μεγάλο και δεν κινδυνεύει να χτυπήσει, δοκιμάστε να ν' αποχωρίσετε για λίγο από το πεδίο
της... μάχης. βγείτε λοιπόν απ΄το δωμάτιο κι όταν επιστρέψετε το πιθανότερο είναι ότι η καταιγίδα θα έχει καταλαγιάσει. Το παιδί σας, για να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του, πρέπει να μάθει να διατηρεί μέσα του αυτό το πολύτιμο αίσθημα της γαλήνης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως όταν οι γονείς του είναι εκτός ελέγχου.

   4 Ακούστε τι έχει να σας πει
Μην υποτιμάτε αυτά που έχει να σας πει το παιδί σας, όσο μικρό κι αν είναι. Αν το ακούσετε την  ώρα που προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματα του, είναι σίγουρο ότι θα καταλάβετε πολλά για τη συναισθηματκή του έκρηξη και θα μπορέσετε να βοηθήσετε. Κάποιοι γονείς μας εμπιστεύτηκαν και τον τρόπο που αντιδρούν, αφού πρώτα ακούσουν τα παράπονα του παιδιού τους.
      Μια σωστή αντιμετώπιση είναι να περιγράψουν στο παιδί τους μια αντίστοιχη δική τους εμπειρία, που τους είχε πληγώσει όταν ήταν μικροί. Για παράδειγμα, κάποια μαμά που άκουγε το μικρό της να κλαίει και να παραπονιέται, γιατί κάποιος φίλος του δεν τον είχε καλέσει στο πάρτι του, διηγήθηκε στον γιο της ότι σε κάποιο πάρτι γενεθλίων μιας γειτόνισσάς της, όταν ήταν μικρή δεν την είχαν προσκαλέσει κι αυτό την είχε στεναχωρήσει πολύ. Μετά την ιστορία της, ο γιος της δεν ήταν πια κακοδιάθετος. Είχε νιώσει ότι η μαμά του τον καταλάβαινε και αυτό ήταν αρκετό για να ηρεμήσει.
     Το να μην ακούς το παιδί σου την ώρα που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση το θυμώνει ακόμα περισσότερο. Το παιδί νιώθει ότι ο γονιός είναι αδιάφορος για τα προβλήματά του, τα κρατάει μέσα του και ξεσπάει συνήθως σε κλάματα και φωνές.
   5Κάντε το να ξεχαστεί
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά, έχοντας την ανάγκη της εξερεύνησης, θέλουν να κάνουν πράγματα, που για τους γονείς θεωρούνται απαγορευμένα. Για παράδειγμα,  να σκαρφαλώσουν σε ψηλά ντουλάπια ή πάνω στο τραπέζι. Τονίζοντας στο παιδί με αυστηρό τρόπο ότι δεν επιθυμείτε μια τέτοια πράξη είναι σαν βάζετε... λάδι στη φωτιά. Σ' αυτή  την περίπτωση θα 'ταν καλό να βοηθήσετε ν' ανακαλύψει κάτι καινούριο. Αν σας είναι εύκολο πηγαίνετέ το μια βόλτα η γενικότερα βρείτε κάτι που θα του φανεί ενδιαφέρον για εξερεύνηση, προκειμένου να το κάνετε να ξεχαστεί απ' την αρχική του επιθυμία και να βοηθηθεί να ξεπεράσει τη στεναχώρια του από την απαγόρευσή σας.
      Ο αντιπερισπασμός αυτός θα σας βοηθήσει επίσης να κάνετε διάλογο μαζί του και μέσα απ' αυτόν ν' αποσπάσετε την προσοχή του από το προηγούμενο αντικείμενο του .. πόθου του .
    6Το γέλιο είναι πολύτιμος συμπαραστάτης
Αν το παιδί σας είναι εξαγριωμένο,αρχίστε να χοροπηδάτε και να κάνετε αστείες γκριμάτσες. Αν έχει φτάσει στα όρια της υστερίας πηγαίνετε κοντά τουκαι αρχίτε να γελάτε. <<Αυτό είναι πολύ αστείο. Έλα γέλα κι εσύ>> Προσοχή όμως! Το χιούμορ είναι αλήθεια ότι μπορεί να εκτονώσει την κακή διάθεσή του παιδιού σας. Πρέπει να διαλέγετε όμως τη στιγμή  που θα κάνετε αστειάκια. Μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, αν το παιδί αισθανθεί ότι το κοροϊδεύετε ή δεν παίρνετε τα συναισθήματά του στα σοβαρά.
      Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξετε αμέσως στρατηγική. Αγκαλιάστε τρυφερά  το μικρούλι σας και αφήστε το να σας ανοίξει την καρδιά του.
   7 Αυτή η τρυφερή απαλότητα
Η μοναδική αίσθηση της αφής, που μεταφράζεται μ' ένα χάδι, συχνά έχει καταπραϋντικές ιδιότητες σε μερικά παιδιά και ειδικά σ' αυτά που η ψυχοσύνθεσή τους τα οδηγεί (συνήθως από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους) ν' αναζητήσουν κάποιο αντικείμενο ασφάλειας.
      Ένα μαλακό αρκουδάκι, ο πάνινος Μίκι Μάους, ή ένα κομματάκι της κουβέρτας είναι για το μικρούλι σας ένας αχώριστος φίλος. Το σέρνει παντού μαζί του και, αν τύχει και το χάσει, επικρατεί... πανικός. Δοκιμάστε λοιπόν να προτρέψετε το παιδί σας να κάνει παρέα με τον αγαπημένο του φίλο, να  τον χαϊδέψει και να του μιλήσει. Έχει αποδειχτεί ότι τέτοια αντικείμενα ασφάλειας μαθαίνουν τα παιδιά να ηρεμούν από μόνα τους χωρίς να χρειάζεται η συνδρομή της μαμάς ή του μπαμπά.
  8Οι βαθιές αναπνοές χαλαρώνουν 
Φυσικά δεν πρέπει να προτείνετε άμεσα στο παιδί να πάρει βαθιά αναπνοή, για να ηρεμήσει, γιατί απ' τη μια δεν θα σας καταλάβει κι από την άλλη μπορεί να εκνευριστεί χειρότερα. Επειδή όμως τα παιδιά μας μιμούνται, αν λυγίσετε τα γόνατα και βρεθείτε στο ύψος τους και το κοιτάξετε στα μάτια, παίρνοντας δύο βαθιές αναπνοές το πιο πιθανό είναι να σας μιμηθεί, χωρίς να το καταλάβει. Σύντομα θα είναι αρκετά ήρεμο, ώστε να σας μιλήσει ή να σας πει το πρόβλημά του. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν φανεί αποτελεσματικό, ε, τότε αφήστε το παιδί σας να ξεσπάσει με κλάματα , φωνές και στριγκλιές. Το έχει ανάγκη. Προστατέψτε το όμως από τον κίνδυνο του τραυματισμού.Όταν περάσει η ένταση, η αγκαλιά σας και μια ήρεμη κουβέντα μαζί του θα το κάνουν να αισθανθεί καλύτερα. Ο μικρός σας άγγελος θα νιώσει ξανά ασφάλεια και σιγουριά και θα ξέρει πως σε κάθε περίπτωση θα είστε πλάι του.

ΠΗΓΗ: ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ (Μ. ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑ,   Ι. ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΛΟΥ )

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια