Άρωμα Ελλάδας στου χειμερινούς Ολυμπιακούς - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2013

Άρωμα Ελλάδας στου χειμερινούς Ολυμπιακούς


Πριν από 135 χρόνια, την άνοιξη του 1878, λίγο μετά το τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου, δύο έλληνες ποντιακής καταγωγής, ο Μουράτ Ξανθόπουλος και ο Θεόδωρος Αθαναϊλοβ από τη Σταυρούπολη της νότιας Ρωσίας, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για τις οικογένειες τους πέρασαν την οροσειρά του Καυκάσου και εγκαταστάθηκαν σε μία ορεινή περιοχή 40 χιλιόμετρα από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Το φθινόπωρο της ίδια χρονιάς τους ακολούθησαν 36 Ελληνικές οικογένειες από τη Σταυρούπολη και δημιούργησαν τον οικισμό «Κράσναγια Πολιάνα» (Κόκκινο Ξέφωτο), αν και για τους ρώσους των γύρω περιοχών ο οικισμός ήταν περισσότερο γνωστός ως «το ελληνικό χωριό». Σε αυτό λοιπόν το χωριό θα στραφούν σε λιγότερο από 4 μήνες τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή θα διεξαχθούν τα πιο σημαντικά αγωνίσματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 ενώ και οι εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν στο Ολυμπιακό χωριό που κατασκευάστηκε στο Κράσναγια Πολιάνα.

800 Ελληνες στο «Κόκκινο Ξέφωτο»
 Η περιοχή ανέκαθεν ήταν το αγαπημένο ορεινό θέρετρο των τσάρων της Ρωσίας. Ο Νικόλαος ο Β’ είχε στο Κράσναγια Πολιάνα το εξοχικό του. Το 1899 ο οικισμός συνδέθηκε οδικώς με το Άντλερ και το Σότσι και έγινε προσφιλής προορισμός. Τη δεκαετία του ‘30 το Κράσναγια Πολιάνα άρχισε να δέχεται ως «τουρίστες» τους ανθρώπους της εξουσίας. Εκεί περνούσαν τις διακοπές τους ο Στάλιν, ο Καλίνιν, ο Βοροσίλοβ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το μέτωπο του Καυκάσου έφτασε σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το Κράσναγια Πολιάνα. Στο ιστορικό Μουσείο του χωριού υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε αυτούς που θυσίασαν τις ζωές τους στον αγώνα κατά του φασισμού. Ανάμεσα στους 156 στρατιώτες που δεν γύρισαν πίσω και 48 Έλληνες. Σήμερα στο Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής. Οι Έλληνες είναι η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα μετά τους Ρώσους. Η εκκλησία του Άγιου Χαραλάμπους ονομάζεται ακόμα «ελληνική» γιατί κτίσθηκε από τους Έλληνες το 1878 και ο πρώτος ιερέας – της εκκλησίας – ήταν ο Ιάκωβος Τριανταφυλλίδης. Μαζί με τον Έλληνα Ιάκωβο Βλόντη που μετέβη στην περιοχή από την μητροπολιτική Ελλάδα ιδρύσανε στο χωριό και το Ελληνικό Σχολείο που λειτουργούσε μέχρι το 1937, την χρόνια που έκλεισαν όλα τα μειονοτικά σχολεία στην ΕΣΣΔ.

Αντίστροφη μέτρηση για τους αγώνες
Από τις 6 έως τις 23 Φεβρουαρίου στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κράσναγια Πολάνα, θα διεξαχθούν 10 από τα συνολικά 16 αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και ανάμεσα τους όλα τα αγωνίσματα του σκι. Τους εκατοντάδες αθλητές και τους χιλιάδες επισκέπτες θα υποδεχθεί με ένα πρωτότυπο ο ελληνικής καταγωγής Σπυρίδων Μοτσάροφ. Ο 50χρονος ξεναγός, έχει βάψει τη σκεπή του σπιτιού του στα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τονίσει την σημασία και το ρόλο του ελληνικού στοιχείου στα 135 χρόνια της ιστορίας του Κράσναγια Πολάνα.

«Μού έχει μείνει το παράπονο πως, παρ' όλο που εγώ ξέρω πολύ καλά την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, δεν έχω καταφέρει ακόμη να δω από κοντά την Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σπυρίδων Μοτσάροφ και τόνισε πως αυτό που τον ώθησε, να βάψει στα χρώματα της γαλανόλευκης τη σκεπή του, είναι η επιθυμία του να ξέρουν όλοι «ότι κι εδώ είναι Ελλάδα, επειδή είμαστε εμείς εδώ, που την αγαπάμε ως δεύτερη και πνευματική μας πατρίδα». Όπως γίνεται αντιληπτό η ελληνική αντιπροσωπεία στους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες ούτε στιγμή δε θα αισθάνεται μοναξιά! Θα είναι σαν στο σπίτι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add