Πλημμυρισμένος δρόμος σε πόλη της βόρειας Ουαίας...
Η θύελλα Ξάβερ, που σαρώνει από τα ξημερώματα της Πέμπτης τη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, στη Σκωτία, την Αγγλία και τη Δανία, ενώ προκάλεσε και σοβαρές πλημμύρες και χάος στις μεταφορές, κυρίως στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι πιθανώς είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει την ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια. Τα πρώτα θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν ο οδηγός ενός φορτηγού που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Σκωτία και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ανέμους στην κεντρική Αγγλία.
Στη δυτική Δανία, 72χρονη επιβάτις φορτηγού έχασε τη ζωή της όταν το όχημα ανατράπηκε από τους ισχυρούς ανέμους. Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις έρευνες για τον εντοπισμό δύο ναυτικών οι οποίοι παρασύρθηκαν στη θάλασσα από ένα τεράστιο κύμα.
Στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που έπληξε η θύελλα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 228 χιλιομέτρων την ώρα. Σχεδόν 100.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, 80.000 εκ των οποίων βρίσκονταν στη Σκωτία.
Αναμένεται ν' ανεβεί η στάθμη της θάλασσας
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι το φράγμα του Τάμεση, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει την πόλη του Λονδίνου από πλημμύρες κατά τη διάρκεια παλιρροιών, θα παραμείνει κλειστό, ενώ προειδοποίησαν για «τα πιο σοβαρά, παράκτια παλιρροϊκά κύματα στη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια».
Στις ανατολικές ακτές οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περίπου 10.000 κατοίκους καθώς η θάλασσα αναμένεται να ανέβει στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 30 χρόνια και εκφράζονται φόβοι για σοβαρές πλημμύρες.
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία σε ορισμένες περιοχές η θάλασσα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που ήταν το 1953, τη χρονιά που οι καταστροφικές πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους στην Ευρώπη.
Ο ίδιος φόβος κυριαρχεί και στη Γερμανία αφού οι ειδικοί αναμένουν ότι η θύελλα αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1962, ιδίως στο Αμβούργο και τις γειτονικές περιοχές της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.
«Η κατάσταση θυμίζει εκείνην της 17ης Φεβρουαρίου 1962», όταν τα αναχώματα έσπασαν και περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γερμανία, δήλωσε ο μετεωρολόγος Φρίντεμαν Σενκ στην εφημερίδα Berliner Zeitung. «Ομως το σημερινό σύστημα προστασίας απέναντι στις πλημμύρες δεν έχει καμία σχέση με αυτό εκείνης της εποχής», πρόσθεσε.
«Το επικίνδυνο είναι οι θυελλώδεις άνεμοι»
«Το επικίνδυνο σε αυτή την καταιγίδα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα μαίνονται ακόμα για πολλές ώρες», δήλωσε γερμανός μετεωρολόγος. «Ο κίνδυνος πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές είναι ιδιαίτερα μεγάλος», τόνισε. Στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, που πλήττονται ήδη από τη θύελλα, οι αρχές έχουν λάβει όσα μέτρα ήταν δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημίες.
Στην Μπρέντενε, στη Δυτική Φλάνδρα, ο δήμος απομάκρυνε προληπτικά 2.000 κατοίκους. Οι πυροσβέστες τοποθέτησαν σάκους με άμμο και κινητά φράγματα για να περιορίσουν τις πλημμύρες, κυρίως στην Οστάνδη, το κέντρο της οποίας είχε βρεθεί κάτω από νερά ύψους δύο μέτρων το 1953.
«Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι το επίπεδο του νερού θα μπορούσε να φτάσει τα 6,1 μέτρα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, Καρλ Ντεκαλουβέ. Ομως «δεν υπάρχει λόγος πανικού», διαβεβαίωσε, εκτιμώντας ότι το Βέλγιο σήμερα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις απ' ότι ήταν το 1953, όταν η χώρα θρήνησε 22 θύματα.
Στην Ολλανδία, το 27% των εδαφών της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό -την ανώτατη βαθμίδα- για τα βόρεια και τα βορειοδυτικά της χώρας. Για πρώτη φορά από το 2007 έκλεισε το φράγμα για την αποτροπή των πλημμυρών Οστερσελντεκέρινγκ.
«Αισθάνομαι τυχερή που ζω
Προβλήματα παρουσιάζονται ήδη στις μεταφορές σε όλες τις χώρες. Έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων και των φεριμπότ στη Σκωτία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία και πολλές γέφυρες παραμένουν κλειστές, όπως αυτή που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία.
Ακυρώθηκαν επίσης πολλές πτήσεις, κυρίως από τα αεροδρόμια του Αμστερνταμ και του Αμβούργου, την ώρα που στο διαδίκτυο άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα βίντεο που έδειχναν αεροσκάφη να προσγειώνονται με δυσκολία.
Στο αεροδρόμιο του Αμβούργου ακυρώθηκαν την Πέμπτη 120 από τις 337 πτήσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ενώ ανακοινώθηκε ότι πιθανώς θα υπάρξουν περαιτέρω ακυρώσεις και καθυστερήσεις και σήμερα Παρασκευή.
Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών προειδοποίησε τους πολίτες πως πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μέχρι την Κυριακή.
«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω ακόμη», δήλωσε ανακουφισμένη μια επιβάτιδα πτήσης της εταιρείας Easyjet, αφού το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατάφερε τελικά να προσγειωθεί στο Μάντσεστερ, έχοντας προηγουμένως προσπαθήσει - και αποτύχει - να προσγειωθεί αρχικά στη Γλασκόβη και κατόπιν στο Εδιμβούργο!
Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, το πιο πολυσύχναστο της Σκανδιναβίας, ακύρωσε την Πέμπτη όλες τις πτήσεις μέχρι την Παρασκευή το πρωί εξαιτίας της καταιγίδας.
0 Σχόλια