Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει βγάλει στην επιφάνεια παθήσεις και δυσανεξίες που έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας. Για παράδειγμα η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια σύγχρονη πάθηση η οποία μπορεί να γίνει και χρόνια παθολογική με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας. Είναι η λεγόμενη κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη. Και τι είναι η γλουτένη; Μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός παράγει αντιγλιαδινικά αντισώματα κι όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ σοβαρή πάθηση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα.
Αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη;
Κι όμως η κοιλιοκάκη είναι ιάσιμη περίπτωση και μάλιστα χωρίς φάρμακα, μόνο με δίαιτα. Η οποία δίαιτα όπως είναι αυτονόητο αφήνει απ’ έξω οτιδήποτε περιέχει γλουτένη. Άρα όλα τα ψωμιά, τα πάσης φύσεως αρτοποιήματα και φυσικά τα ζυμαρικά. Επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται σε προϊόντα που μπορεί να περιέχουν κρυμμένη γλουτένη στη σύστασή τους, γι’ αυτό οι πάσχοντες πρέπει να διαβάζουν με θρησκευτική ευλάβεια τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγουν να καταναλώσουν ή να επιλέγουν μόνο φρέσκα τρόφιμα.
Ακούγεται βουνό μια διατροφή χωρίς γλουτένη κι όμως η λίστα είναι μεγάλη, κι αφήνει ελάχιστες τροφές απέξω. Μέσα είναι όλα τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, το φρέσκο βούτυρο, η μαργαρίνη, το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο, τα φρέσκα ψάρια, πουλερικά και κρέατα (προσοχή τα αλλαντικά περιέχουν γλουτένη), το ρύζι, οι πατάτες, το τσάι, ο καφές, ακόμη και τα αλκοολούχα ποτά (απόσταξης) πλην της μπίρας. Κι από δημητριακά το καλαμπόκι και η ταπιόκα. Από άλευρα το ρυζάλευρο, το πατατάλευρο, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι ταπιόκας.
Και από ζυμαρικά;
Όσα προέρχονται από άλευρα που δεν περιέχουν γλουτένη. Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη πλέον γιατί πολλές βιομηχανίες ζυμαρικών παράγουν ζυμαρικά χωρίς γλουτένη. Έτσι τέτοιου είδους προϊόντα τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά σημεία, όχι μόνο σε φαρμακεία όπως παλιότερα. Αναζητήστε τα λοιπόν ακόμη και σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.
Και τώρα νομίζω είναι η ώρα να σας δώσω μια ωραία συνταγή ζυμαρικών, γιατί πολλά είπαμε για τη γλουτένη. Υπάρχει νόστιμη ζωή και χωρίς αυτήν!
Σπαγγέτι από ζυμαρικά χωρίς γλουτένη με πιπεριές, κατίκι Δομοκού και κουκουνάρι
Υλικά για 4-5 άτομα:
1 πακέτο σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
1 πιπεριά πράσινη, σε λωρίδες
1 πιπεριά κόκκινη, σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη, σε λωρίδες
1 πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά)
200γρ. κατίκι Δομοκού
50γρ. κουκουναρόσπορους ψημένους σε αντικολλητικό σκεύος
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Aντωνία Κατή
• Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
• Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε όλες τις πιπεριές (και την καυτερή αν χρησιμοποιήσετε) και συνεχίζετε το σοτάρισμα περίπου για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
• Σβήνετε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την πάπρικα και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά της. Αν θέλετε πιο μαλακές τις πιπεριές, προσθέτετε λίγο νερό και βράζετε για λίγο ακόμη. Καλό όμως είναι να μην τις αφήσετε να λιώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.
• Προσθέτετε στη σάλτσα το κατίκι Δομοκού και όλο σχεδόν το μαϊντανό. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε καλά.
• Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε κι αυτά στο τηγάνι με τη σάλτσα. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζοντας το καθένα με λίγους καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Πηγή: http://www.protothema.gr
0 Σχόλια