Η ώρα του ύπνου είναι μία δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους γονείς με μικρά παιδιά. Ποιο παιδί θέλει να φύγει από το επίκεντρο της οικογενειακής «διασκέδασης» για να βρεθεί μόνο του στο κρεβάτι του; Δικαιολογημένα θα κάνει τα αδύνατα για να παραμείνει λίγο ακόμα ξύπνιο: θα ζητήσει 5 ακόμα λεπτά παραμύθι, θα πει ότι πεινάει κι άλλο, θα θελήσει να ξαναπάει στην τουαλέτα, δεν θα βρίσκει το αρκουδάκι του, θα έχει φαγούρα, θα δει ένα φάντασμα... Κάποια στιγμή, όμως, οι δικαιολογίες τελειώνουν και η ξεκούραση όλων γίνεται μοναδική επιτακτική ανάγκη!
Αν έχετε εξαντλήσει κάθε πιθανό τέχνασμα για να καταφέρετε να κάνετε το μικρό σας να πάει ή να παραμείνει στο κρεβάτι του, δείτε 11 ακόμα που επιστρατεύονται κατά καιρούς από άλλους γονείς. Δε μπορεί! Κάποιο από αυτά θα πετύχει το «κουμπί» του δικού σας παιδιού:
Η απόλυτη ανάγκη είναι ΜΟΝΟ τουαλέτα (που θα έχετε φροντίσει να πάει το παιδί πριν κοιμηθεί) ή τάση για εμετό (αν το παιδί είναι άρρωστο μπορείτε έτσι κι αλλιώς να έχετε μία λεκάνη δίπλα στο κρεβάτι του) ή επειδή ξημέρωσε. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι για κανέναν λόγο. Και αυτό πρέπει να το τονίζετε στο παιδί κάθε φορά που πάει για ύπνο.
Αν έχετε εξαντλήσει κάθε πιθανό τέχνασμα για να καταφέρετε να κάνετε το μικρό σας να πάει ή να παραμείνει στο κρεβάτι του, δείτε 11 ακόμα που επιστρατεύονται κατά καιρούς από άλλους γονείς. Δε μπορεί! Κάποιο από αυτά θα πετύχει το «κουμπί» του δικού σας παιδιού:
Ανακοινώστε ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου
Δείξτε στο παιδί το ρολόι του τοίχου και πείτε του ότι μόλις ο μεγάλος δείκτης φτάσει σε έναν συγκεκριμένο αριθμό (π.χ. σε 5 λεπτά από τη στιγμή της ανακοίνωσης) "θα πάμε στο κρεβάτι". Υπενθυμίστε την ανακοίνωση στα μισά αυτού του χρόνου.
Καθιερώστε μια αυστηρή ρουτίνα
Αυτή μπορεί να είναι:
- Γάλα – παραμύθι – ύπνος ή
- ταινία – πλύσιμο δοντιών – ύπνος ή
- μπάνιο – γάλα – ύπνος.
Συζητήστε το θέμα του ύπνου
Κάποια στιγμή της ημέρας που το παιδί θα είναι ήρεμο και χαρούμενο μπορείτε, π.χ. παίζοντας, να συζητήσετε το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι, όταν νυχτώνει κατευθύνονται σιγά-σιγά στα κρεβάτια τους. Πρώτα τα παιδιά και μετά οι μεγάλοι. Και ότι αυτό είναι κάτι που κάνουμε κάθε βράδυ, χωρίς εξαιρέσεις. Και ότι αν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες δεν μπορούμε την επόμενη ημέρα να είμαστε ξεκούραστοι και χαρούμενοι. Επαναλάβετε αυτή τη συζήτηση όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να αποτυπωθεί στο μυαλό του παιδιού.
Αγαπημένες πυτζάμες
Αγοράστε για το παιδί πυτζάμες με τον αγαπημένο του ήρωα ή πυτζάμες που να έχει διαλέξει το ίδιο και που να ανυπομονεί να φορέσει. Η συμφωνία θα είναι, όμως, ότι θα τις φορά μόνο όταν θα ετοιμάζεται να ξαπλώσει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί και όχι νωρίτερα!
Παραμύθι στο κρεβάτι
Συμφωνήστε με το παιδί να διαβάζετε το αγαπημένο του παραμύθι για λίγη ώρα πριν κοιμηθεί, αλλά μόνο εφόσον έχει ήδη ξαπλώσει στο κρεβάτι του –όχι στον καναπέ!
Το αρκουδάκι του ύπνου
Τα περισσότερα παιδιά έχουν ένα συγκεκριμένο αρκουδάκι, χωρίς το οποίο δε μπορούν να κοιμηθούν. Άλλα παιδιά εναλλάσσουν την παρέα του ύπνου τους κάθε βράδυ και τους παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασίσουν ποιο κουκλάκι/παιχνίδι θα μοιραστεί το κρεβάτι μαζί τους. Αν το παιδί σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία συμφωνήστε κάποια ορισμένη στιγμή ότι τα κουκλάκια του ύπνου είναι τα συγκεκριμένα 3 και μόνο ανάμεσα σε αυτά θα έχει να επιλέξει. Κι αν συνεχίζει να δυσκολεύεται, μπορεί να κοιμάται και με τα 3!
Φαντάσματα και τέρατα
Μία από τις πιο κλασικές δικαιολογίες ενός παιδιού που δεν θέλει να κοιμηθεί είναι ότι στο δωμάτιό του υπάρχουν φαντάσματα. Μην του το αρνηθείτε, αλλά εξοπλίστε το έτσι ώστε να τα «πολεμά» μόνο του. Πείτε του, λοιπόν, ότι «ωραία, κι αν υπάρχουν φαντάσματα, τι πειράζει; Θα κοιμηθείτε όλοι μαζί παρέα!». Εάν επιμένει, δώστε του ένα σπαθί από τα παιχνίδια του, και πείτε του ότι στα όνειρά του θα μπορέσει να τα πολεμήσει, όπως πρέπει να κάνει πάντα όταν βλέπει κάπου ένα φάντασμα! Άλλωστε, είναι μεγάλο και γενναίο παιδί και μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά μόνο του!
Φιλί για καληνύχτα
Πάντα να φιλάτε το παιδί σας πριν κοιμηθεί, εξηγώντας του ότι αυτό θα είναι το σήμα-κατατεθέν ότι «τώρα κοιμόμαστε!». Ύστερα από το φιλί αυτό δεν ξανασηκωνόμαστε από το κρεβάτι, για κανέναν λόγο.
Ξανασηκωνόμαστε από το κρεβάτι μόνο αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη
Η απόλυτη ανάγκη είναι ΜΟΝΟ τουαλέτα (που θα έχετε φροντίσει να πάει το παιδί πριν κοιμηθεί) ή τάση για εμετό (αν το παιδί είναι άρρωστο μπορείτε έτσι κι αλλιώς να έχετε μία λεκάνη δίπλα στο κρεβάτι του) ή επειδή ξημέρωσε. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι για κανέναν λόγο. Και αυτό πρέπει να το τονίζετε στο παιδί κάθε φορά που πάει για ύπνο.
Αν θέλει κάτι μπορεί να σας φωνάξει ΕΩΣ 3 ΦΟΡΕΣ στο ίδιο βράδυ
Αφού εξηγήσετε ότι «από την στιγμή που ξαπλώνουμε για ύπνο δεν ξανασηκωνόμαστε παρά αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη», συμπληρώστε ότι αν θέλει κάτι μπορεί να σας καλέσει έως 3 φορές. Την τέταρτη φορά, όσο κι αν φωνάξει, δεν θα πάτε. Οπότε πρέπει αυτές τις 3 φορές να θέλει κάτι πραγματικά σημαντικό να σας πει ή να σας ζητήσει.
Το κλάμα της χειραγώγησης
Όταν το παιδί έχει δοκιμάσει κάθε πιθανή δικαιολογία για να μην κοιμηθεί και εσείς είτε έχετε ανταπεξέλθει είτε την έχετε απορρίψει, το τελευταίο καταφύγιο είναι πάντα το κλάμα. Το παιδί θα αρχίσει να κλαίει με λυγμούς, λέγοντάς σας ότι δε νυστάζει και δεν θέλει να κοιμηθεί. Την πρώτη φορά που θα το κάνει αυτό, καθίστε για μερικά λεπτά δίπλα του μέχρι να ηρεμήσει και εξηγήστε του για ακόμα μία φορά ότι, καταλαβαίνετε μεν ότι θέλει να παίξει κι άλλο ή να περάσει λίγη ακόμη ώρα μαζί σας, αλλά όλα αυτά θα τα κάνει και αύριο, αφού πρώτα έχει ξεκουραστεί.
Όταν ηρεμήσει, φύγετε από το δωμάτιο. Λίγο μετά θα ξανακλάψει. Πηγαίνετε μέχρι την πόρτα του δωματίου του και ξαναπείτε του ότι, όπως είπατε και πριν λίγο, τώρα έχει έρθει η ώρα για ύπνο, δεν χωρά άλλη συζήτηση, αυτή είναι η τελευταία φορά που κλαίει και εσείς σηκώνεστε για να πάτε κοντά του. Την τρίτη φορά που θα κλάψει (γιατί θα υπάρξει σίγουρα και τρίτη), τηρήστε τον λόγο σας! Μην σηκωθείτε από τον καναπέ. Μην απαντήσετε καν στο παιδί. Κάποια στιγμή θα το πάρει απόφαση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να κοιμηθεί. Αν σηκωθεί από το κρεβάτι -πράγμα πολύ πιθανό- οδηγήστε το με αυστηρό ύφος πίσω, τονίζοντας, όπως είπαμε και παραπάνω, ότι «δεν σηκωνόμαστε για κανέναν λόγο από το κρεβάτι μας!».
Κουράγιο!
Δεν είστε μόνοι. Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τα παιδιά τους, προκειμένου να καταφέρουν να τα βάλουν για ύπνο. Όσοι δεν το αντιμετωπίζουν, είτε κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους, είτε έχουν καταφέρει να τηρήσουν κάποιες από τις παραπάνω διαδικασίες από όταν το παιδί ήταν πολύ μικρό, άρα το παιδί έχει μάθει να κοιμάται. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως! Μείνετε πιστοί στο παραπάνω πρόγραμμα και κάποια στιγμή θα γίνει βίωμα στο παιδί ότι «το βράδυ... κοιμόμαστε!».
ΠΗΓΗ: - http://www.mama365.gr/
0 Σχόλια