Ticker

2/recent/ticker-posts

Πρότυπα συστήματα φύτευσης κυδωνιάς.


Στη χώρα μας παράγονται περίπου 10.000 τόνοι κυδώνια, που δεν επαρκούν για την εσωτερική κατανάλωση και εισάγονται κυρίως από την Τουρκία σημαντικές ποσότητες.Η κυδωνιά ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, αμμοπηλώδη, που δεν νεροκρατούν αλλά είναι νοτερά και φτωχά σε ασβέστιο. Η κυδωνιά είναι επιπολαιόριζο φυτό και μπορεί να ευδοκιμήσει και σε αβαθή αλλά ποτιστικά χωράφια.Ενδεικνυόμενα συστήματα καλλιέργειας θεωρούνται οι κανονικοί δενδρώνες, με διαμόρφωση των δέντρων σε κύπελλο.Η κυδωνιά προσφέρεται επίσης για καλλιέργεια σε πυκνές φυτεύσεις και διαμόρφωση των δέντρων σε παλμέτα, που σε πολλές περιπτώσεις δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Τα δέντρα χρειάζονται ετήσιο κλάδευμα καρποφορίας, φυτοπροστασία και κανονικές λιπάνσεις για βελτίωση ποιότητας παραγόμενων καρπών, αύξηση παραγωγικότητας των δένδρων και περιορισμό φαινομένου της παρενιαυτοφορίας, που στην κυδωνιά εμφανίζεται πιο έντονα από τη μηλιά.
Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται, εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν δύο έως τρεις θερινές αρδεύσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κυδωνιάς, όπως :
• Μηλόμορφες, ποικιλίες Champion, Maliforme Tencara, Mollesca, Ronda
• Απιόμορφες, ποικιλίες Del Portogallo, Di Smyrne, Di Leskovatz
• Γίγαντες, ποικιλία Gigante di Vranja.
Οι περισσότερες ποικιλίες κυδωνιάς είναι αυτόστειρες, γι’ αυτό και χρειάζεται να φυτεύονται με κατάλληλους επικονιαστές.

Πηγή:http://www.agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια