Ανέβασε τη διάθεσή σου και απόβαλε το άγχος που σε καταβάλει, χωρίς να χρειαστείς... συνταγή γιατρού.
Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά και τις δυσκολίες που ο καθένας μας βιώνει σε προσωπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό να «πιάνεις» τον εαυτό σου να αναφωνεί: «Χριστέ μου, κοντεύω να πάθω κατάθλιψη!». Κι ύστερα, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα της πάθησης, διαπιστώνεις ότι λίγο πολύ τα έχεις, γι αυτό και ετοιμάζεσαι να χτυπήσεις την πόρτα ενός ειδικού.
Πριν περάσεις το κατώφλι του, είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις να αλλάξεις μερικά πράγματα της καθημερινότητάς σου, που αν και δεν τα κατανοείς άμεσα, ίσως «ευθύνονται» για την ψυχολογική σου κατάπτωση, σε συνδυασμό με το άγχος που νιώθεις όλο και περισσότερο να καταλαμβάνει χώρο στη ζωή σου.
Η ψυχίατρος, Sheenie Ambardar, που αρθρογραφεί στην ηλεκτρονική Huffington Post, προτείνει 10 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα και να ανακουφιστείς από τα δυσάρεστα «σύνδρομα».
1. Περιόρισε τον χρόνο που ξοδεύεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μπορεί το facebook να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για εσένα που θέλεις να έχεις ανά πάσα στιγμή επαφή με τους φίλους και τους γνωστούς σου, η «κακή» χρήση του όμως μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ψυχολογία σου. Το να διατηρείς το προφίλ σου προκειμένου να έχεις πρόσβαση στις πληροφορίες και τα νέα των άλλων ή για να προωθείς μια άλλη εικόνα του εαυτού σου, πράγματι, θα σε «οδηγήσει» στην κατάθλιψη. Γιατί, η σύγκριση που συμβαίνει ασυναίσθητα στο μυαλό σου ανάμεσα στη δική σου ζωή και σε εκείνη των «φίλων» σου, σε κάνει συνεχώς να νιώθεις μειονεκτικά, να αισθάνεσαι ζήλια και ανασφάλεια. Γι αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιορίσεις τον χρόνο που ξοδεύεις στο facebook και να καταπιαστείς με καινούρια ενδιαφέροντα, που δεν σε «καταπιέζουν» ψυχολογικά και αναδεικνύουν τη μοναδικότητά σου.
2. Σταμάτησε να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου
Αν ξυπνήσεις ένα πρωί και συνειδητοποιήσεις ότι τόσα χρόνια ζεις... τη ζωή άλλων ανθρώπων και όχι τη δική σου, είναι πολύ πιθανό να πάθεις κατάθλιψη εξαιτίας της απογοήτευσης και του «εγκλωβισμού». Αν κάνεις τα πάντα για τους άλλους, πραγματοποιείς τα όνειρά τους παραμερίζοντας τα δικά σου, πορεύεσαι σύμφωνα με τα «θέλω» τους αγνοώντας τις δικές σου ανάγκες, σταμάτησέ το τώρα! Φτιάξε το δικό σου πλάνο ζωής, επίλεξε τη δουλειά που σου αρέσει, διεύρυνε τους ορίζοντές σου, πέρνα καλά με τον άνθρωπο που θες και εν γένει, ζήσε τη δική σου ζωή.
3. Ξέσπασε στο γράψιμο
Το να κρατάς ημερολόγιο, ή έστω κάποιες σκέψεις σου στο χαρτί, είναι πολύ ανακουφιστικό και μπορεί να σε βοηθήσει να «σταθεροποιήσεις» τις διακυμάνσεις της διάθεσής σου. Κι αυτό γιατί, το γράψιμο λειτουργεί ως... κάθαρση, αφού βρίσκεσαι «αντιμέτωπη» με μία λευκή σελίδα που δεν σου ασκεί κριτική και μπορείς να τη γεμίσεις ελεύθερα με τις σκέψεις σου. Όταν νιώθεις λοιπόν ότι επίκειται κάποιο ψυχολογικό ξέσπασμα, ή όταν το άγχος σε έχει κατακλύσει, κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σου και κατάγραψε αυτά που έχεις μέσα σου -σε πολύ σύντομο χρόνο θα νιώθεις ανακουφισμένη και πολύ ανανεωμένη.
4. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Το να «ανταγωνίζεσαι» τους ανθρώπους του περίγυρου σου και να συγκρίνεις τον εαυτό σου με εκείνους, μόνο κακό μπορείς να προκαλέσεις στην ψυχική σου διάθεση. Σταμάτησε λοιπόν να ζηλεύεις το ωραίο σπίτι του γείτονά σου, το καινούριο αμάξι της φίλης σου ή την καταπληκτική δουλειά του κολλητού σου. Θέσε τους δικούς σου στόχους και βάλε τα δυνατά σου για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Εκτίμησε ακόμη τα αγαθά που ήδη έχεις καταφέρει να αποκτήσεις, χωρίς να σε νοιάζει αν είναι καλύτερα, χειρότερα, περισσότερα ή λιγότερα από εκείνα των άλλων ανθρώπων.
5. Μην ξεχνάς να παίρνεις τις βιταμίνες σου
Για τον άγχος και τα πρώτα «σημάδια» της κατάθλιψης, οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς τους να εντάξουν στην διατροφή τους προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη Β καθώς το σύμπλεγμα της συγκεκριμένης βιταμίνης επιδρά άμεσα στη ψυχική μας κατάσταση, προσφέροντας ανανέωση και ανάταση. Μην παραλείπεις από το καθημερινό σου διαιτολόγιο να συμπεριλαμβάνεις τα τρόφιμα εκείνα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, όπως φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαϊντανός, μαρούλι), ξερά φασόλια, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, μπανάνα, πεπόνι, σέλινο, καθώς και κοτόπουλο, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και αυγά.
6. Μίλησε με φίλους, γνωστούς, περαστικούς
Το «γεια» που λες σε κάποιον γνωστό σου, το «ευχαριστώ» στον ευγενικό σερβιτόρο και η κουβεντούλα που πιάνεις με τη φίλη σου στο τηλέφωνο, μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις τη διάθεσή σου προς το καλύτερο. Η κοινωνικότητα, σε αντίθεση με την απομόνωση, συνδράμει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης. Γι αυτό, μη διστάσεις να κουβεντιάσεις με κάποιον που έχει διάθεση να μιλήσει μαζί σου και θα δεις ότι η ψυχολογία σου θα ανέβει σε πολύ σύντομο χρόνο.
7. Βάλε έναν στόχο, οποιοδήποτε στόχο
Δεν έχει σημασία αν ο στόχος σου είναι μεγαλεπήβολος ή ταπεινός, μακροπρόθεσμος ή βραχυπρόθεσμος, όνειρο ζωής ή «μεταβατικό στάδιο». Το ζήτημα είναι να έχεις στο μυαλό σου έναν στόχο και να προσπαθείς να τον φτάσεις με πολλή δουλειά και προσωπικές θυσίες, έχοντας υπομονή και επιμονή. Αν επικεντρωθείς σε ένα «όνειρο», είναι πιο εύκολο να «προσανατολίσεις» τη ζωή σου και την καθημερινότητά σου, ενώ οι άνθρωποι που δεν θέτουν στόχους αντιμετωπίζουν συχνά ζητήματα «αποπροσανατολισμού» και «απαξίωσης» της ύπαρξής τους.
8. Διεύρυνε τους ορίζοντές σου, διαβάζοντας βιβλία
Οι ειδικοί συστήνουν τα βιβλία αστρονομίας ή άλλα που έχουν σχέση με την πνευματικότητα, διότι το περιεχόμενό τους είναι ικανό να σε «βγάλει» από τον μικρόκοσμό σου. Συνειδητοποιώντας το μέγεθος της ανθρώπινης σκέψης και την πολυπλοκότητα της φύσης που μας «φιλοξενεί», θα μπορέσεις να αντιληφθείς και να εκτιμήσεις την αξία σου. Δεν έχεις λοιπόν παρά να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου για να διαβάσεις και να διευρύνεις τη σκέψη και την αντίληψή σου, εγκαταλείποντας τα «μίζερα» ανθρωποκεντρικά σύνδρομα που έχουν καταβάλει το «είναι» σου.
9. Αναζήτησε το δικό σου ησυχαστήριο
Οι άνθρωποι που ξεκλέβουν λίγα λεπτά της ημέρας τους για να «ανασυγκροτηθούν» σε ένα ήσυχο περιβάλλον, δηλώνουν πολύ πιο χαρούμενοι και έχουν λιγότερο άγχος στην καθημερινότητά τους. Μπορείς λοιπόν και εσύ να βρεις ένα ήσυχο μέρος όπου θα μπορείς να κάνεις κάποια δραστηριότητα που σε χαλαρώνει, όπως για παράδειγμα να ξεφυλλίσεις ένα βιβλίο, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να σκαλίσεις τον κήπο. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και μην αμελείς να δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να ανασυγκροτείται και θα δεις ότι μετά από λίγο καιρό η διάθεσή σου δεν θα εμφανίζει τόσες μεταπτώσεις, όσες βιώνεις σήμερα.
Δεν θα σου έρθει από τον... ουρανό, αν εσύ δεν προσπαθήσεις να διεκδικήσεις την δική σου ευτυχία. «Κουβέντιασε» με τον εαυτό σου και εντόπισε τα σημεία που δεν σου δίνουν χαρά, αλλά σε «ρίχνουν» ψυχολογικά. Κόψε τις κακές σου συνήθειες, απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους από γύρω σου, απέκτησε καινούρια ενδιαφέροντα και θέσε νέους στόχους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να «δαμάσεις» τη μιζέρια και γίνεις ευτυχισμένη, αποβάλλοντας κάθε τι που είναι ικανό να «καταστρέψει» την αισιοδοξία σου.
Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr
0 Σχόλια