Στην Ελλάδα για μεγάλο διάστημα έγινε ολόκληρη διαβούλευση μεταξύ τρόικα, υπουργού και παραγωγών για το γάλα και για τη μορφή -βάσει της ημερομηνίας- που θα εμφανίζεται στα ράφια.
Προηγουμένως είχε αρχίσει μια ολόκληρη κουβέντα γύρω από τα μη ευπαθή προϊόντα και τη δυνατότητα να πωλούνται και πέραν της ημερομηνίας λήξης τους.
Φαίνεται πως τα… διατροφικά ζητήματα δεν απασχολούν μόνο το εσωτερικό, αλλά και την ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι προτίθεται να καταργήσει την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες προϊόντων που έχουν μεγάλη διάρκεια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα μακαρόνια, το ρύζι και ο καφές.
Το… ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό, καθώς τόσο οι ειδικοί, όσο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρίνουν θετικά το μέτρο. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως ετησίως 89 εκατ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, επειδή οι καταναλωτές τους δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν. Ο λόγος; Η ημερομηνία λήξης που φέρουν στη συσκευασία τους.
Διαφορετική άποψη έχουν οι αγροτικές οργανώσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στη συνεδρίαση του συμβουλίου για την γεωργία που είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις Βρυξέλλες.
Από την άλλη, πολλές είναι οι χώρες μέλη -μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Σουηδία- που συμφωνούν με το μέτρο και προτείνουν την επέκτασή του και σε άλλα είδη τροφίμων.
Η ετικέτα που αναγράφει σε κάθε συσκευασία την ημερομηνία λήξης του περιεχομένου, μπορεί σύντομα να καταργηθεί σε τρόφιμα όπως, τα μακαρόνια, ο καφές, το ρύζι ,το τσάι, ο καφές και το σκληρό τυρί, όπως το κασέρι και η μυζήθρα.
πηγη
0 Σχόλια