Φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση στη Βόρεια Κορέα - Πως ο Γάλλος φωτογράφος Ερίκ Λαφόρζ κατάφερε και πέρασε τις φωτογραφίες στον «έξω κόσμο»
Από παιδιά που δουλεύουν εξουθενωτικά στα χωράφια μέχρι μια ομάδα στρατιωτών η οπόια σπρώχνει ένα χαλασμένο λεωφορείο, αυτές είναι κάποιες φωτογραφίες που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν θα ήθελε ποτέ να δει, πόσο μάλλον να διαρρεύσουν στους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Αυτό άλλωστε θα ήταν ένα πλήγμα στο γόητρό του.
Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο Ερίκ Λαφόρζ κατά την τελευταία επίσκεψή που πραγματοποίησε στο «κράτος των απατεώνων», όπως ο ίδιος αποκαλεί.
Αυτά που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες αποκαλύπτουν την σοκαριστικές στερήσεις και της άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αναγκάζονται να υποστούν όσοι ζουν στη Βόρεια Κορέα.
Ο Λαφόρζ είχε συλληφθεί από τις Αρχές της χώρας της Άπω Ανατολής και του απαγορεύτηκε εφόρου ζωής να ξαναμεταβεί εκεί, ενώ του ζητήθηκε να διαγράψει όλες τις φωτογραφίες που είχε στη φωτογραφική του μηχανή
Εκείνος υπάκουσε και τις διέγραψε όλες. Ή... σχεδόν όλες καθώς είχε αποθηκεύσει αρκετές στην κάρτα μνήμης του κινητού του!
Κανείς δε θα έλεγε πως όλα είναι συναρπαστικά και παραδεισένια στη Βόρεια Κορέα, αφού οι φωτογραφίες δείχνουν την φτώχεια που η ηγεσία της Βόρειας Κορέας έχει επιβάλλει στους πολίτες της και που είναι τόσο πρόθυμη να κρύψει.
Άλλοι προσπαθούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο σε σωλήνες, μερικοί σε ερειπωμένα κτίρια διαθέτοντας ελάχιστα ρούχα.
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν το χαμόγελο και το γέλιο των κατοίκων κάτω από τα πορτρέτα του Κιμ Γιονγκ Ουν και του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Για όποιον δεν προσκυνήσει άλλωστε μπροστά από τα αγάλματα τους, θα υποστεί την τιμωρία για ασέβεια. Φαντάζεστε ποια θα είναι αυτή..
«Κάθε επισκέπτης έχει προειδοποιηθεί να μην τραβήξει φωτογραφίες χωρίς τη συγκατάθεση των οδηγών, μόλις φτάσουν στην Πιονγιάνγκ», εξηγεί ο Λαφόργκ. «Αλλά στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο για αυτούς να παρακολουθούν τα πάντα, ειδικά όταν ταξιδεύουν με ομάδες τουριστών.
Επιμένουν ότι δεν μπορούμε να τραβάμε φωτογραφίες από οτιδήποτε έχει να κάνει με στρατιώτες η με φτώχεια, ακόμα και όταν τους εξηγείς ότι φτώχεια υπάρχει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στη Γαλλία.
Στην Πιονγκγιάνγκ, έχει το δικαίωμα να ζει μόνο η ελίτ της χώρας, δεν μπορούμε να διακρίνουμε το όριο της φτώχειας, αλλά μόλις βγούμε στην ύπαιθρο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τελείως διαφορετική ιστορία», συμπληρώνει ο Γάλλος φωτογράφος.
Αλλά ακόμη και στην Πιονγκγιάνγκ, τα σημάδια της φτώχειας είναι πολύ εμφανή. Εικόνες που αποκαλύπτουν την έκταση των ελλείψεων ενέργειας, για την οποία το καθεστώς κατηγορεί τους «αμερικάνους ιμπεριαλιστές».Ακόμα και για τις μισογκρεμισμένες πολυκατοικίες..
Ευρισκόμενη σε εμπορικό αποκλεισμό, εδώ και κάμποσα χρόνια, ύστερα από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αδυνατεί όχι μόνο να δώσει φως και ενέργεια στους κατοίκους της, αλλά, το κυριότερο, τροφή.
Τα παιδιά της Βόρειας Κορέας υποσιτίζονται και μάλιστα λένε ότι η διαφορά στη σωματική διάπλαση είναι εμφανέστατη όταν συγκρίνονται με συνομήλικα της Νότιας.
Για το λόγο αυτό, στη χώρα δρουν διάφορες επισιτιστικές ΜΚΟ, οι οποίες μέχρι τώρα βασιζόμενες σε δωρεές πονόψυχων χωρών μπορούσαν να εξασφαλίζουν τροφή για περίπου 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σήμερα όμως, εξ αιτίας των πυρηνικών αξιώσεων της χώρας, η βοήθεια αυτή έχει στερέψει κατά πολύ, ώστε οι προμήθειες από το εξωτερικό να φτάνουν μόνο για 2 εκατομμύρια μερίδες και όχι για παραπάνω.
Χωρίς το πρόβλημα τροφής να είναι τόσο οξύ, όπως τη δεκαετία του 1990, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πέθαιναν αβοήθητοι από την πείνα, εν τούτοις είναι υπαρκτό.
Πηγή
0 Σχόλια