Ticker

2/recent/ticker-posts

Τα Ναι και τα Όχι της σωστής διατροφής


Ο σωστός τρόπος διατροφής ο οποίος εξασφαλίζει στους ανθρώπους να έχουν υγιή οργανισμό, προβληματίζει και... δημιουργεί απορίες εάν γίνονται σωστές επιλογές . Καταγράψαμε τα Ναι και τα Όχι της καλής διατροφής και σας τα παρουσιάζουμε .

Τα «Ναι»
1. Όταν νιώθω κούραση ή «γουργούρισμα» χωρίς να πεινάω, πίνω νερό. Είναι αλήθεια ότι το άφθονο νερό κάνει καλό στον οργανισμό μου;
Αλήθεια: Πίνοντας πάνω από 6 ποτήρια νερό την ημέρα (φυσικά ανάμεσα στα κυρίως γεύματα και όχι κατά τη διάρκειά τους) βοηθάω τον οργανισμό μου να αποτοξινωθεί. Με λίγα λόγια ενυδατώνω συνεχώς τον οργανισμό μου και τον εφοδιάζω με απαραίτητους ηλεκτρολύτες.

2. Τα light τρόφιμα αδυνατίζουν
Αλήθεια: Για να παρατηρήσεις…κάθοδο στη ζυγαριά, φρόντισε να τα καταναλώνεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και να αντικαθιστάς με αυτά τα αντίστοιχα πλήρη, σε ίσες ποσότητες. Θυμήσου ότι πέρα από τα light αναψυκτικά και ορισμένα κρύα ροφήματα τσαγιού που αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες, πολλά άλλα light τρόφιμα και ποτά περιέχουν θερμίδες, που μπορούμε να διαβάσουμε στις ετικέτες τους.

3. Η καλή υγεία αντικατοπτρίζεται στα μαλλιά μου, που είναι λαμπερά και πυκνά.
Αλήθεια: Όταν ο οργανισμός μας είναι υγιής και με ισορροπία βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, το πρόσωπό μας λάμπει και τα μαλλιά μας αντικατοπτρίζουν τη σωματική μας δύναμη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όταν τα μαλλιά αραιώνουν και σπάζουν, η καταλληλότερη συνταγή είναι να πάρουμε συμπλήρωμα σιδήρου και όχι να αλλάξουμε σαμπουάν.

4. Τα μάτια μου θολώνουν, παρόλο που δεν έχω αυξήσει τις ώρες της μελέτης ή του κομπιούτερ. Φταίει η διατροφή μου;
Αλήθεια: Όταν δεν καταπονούμε την όρασή μας με πολύ διάβασμα ή τηλεόραση, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Το κουρασμένο βλέμμα προδίδει έλλειψη βιταμίνης Α, που βρίσκεται σε άφθονη ποσότητα στα καρότα, το σπανάκι, το ψάρι και τις πατάτες.

Τα «Όχι»
1. Το πλούσιο πρωινό «πέφτει βαρύ» στο στομάχι μου και με κουράζει στις επιδόσεις μου στο σχολείο. Πρέπει να το ελαττώσω;
Λάθος: Το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα, αφού μας τροφοδοτεί με ενέργεια για τις πρώτες ώρες της ημέρας Ένα πρωινό που αποτελείται από γάλα, δημητριακά, κέικ ή χυμό φρούτου, είναι πλούσιο σε θερμίδες εύκολα καταναλώσιμες χωρίς να μας παχαίνουν, και προπαντός μας κρατά «σε φόρμα» για πολλές ώρες μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

2. Τα σνακ «μου κόβουν την πείνα» ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, αλλά δυσκολεύομαι να χωνέψω. Υπάρχει πρόβλημα με το στομάχι μου;
Λάθος: Το στομάχι μας απλώς μας δίνει μηνύματα ότι δεν τρεφόμαστε σωστά. Τα σνακ που είναι συσκευασμένα και πωλούνται σε σημεία εκτός ψυγείου, περιέχουν πολλά συντηρητικά και αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της χώνεψης (πέψη). Άρα, κατ’ αρχήν θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τέτοιου είδους κολατσιό και να τα αντικαταστήσουμε με φρούτα. Τα φρούτα είναι νοστιμότατα και χωνεύονται πανεύκολα.

3. Μια καλή μέθοδος για να κόψω την πείνα είναι να μασάω συνεχώς μια τσίχλα.
Λάθος: Το συναίσθημα της πείνας δημιουργείται κυρίως από τη συσσώρευση γαστρικών υγρών (που σημαίνει ότι «ζητούν τροφή» για να την αποσυνθέσουν). στο στομάχι. Όσο πιο πολύ μασάμε τσίχλα, τόσο περισσότερα υγρά εκκρίνονται και άρα το αίσθημα της πείνας αυξάνεται.

4. Αν και τρώω σχεδόν πάντα τις ίδιες ποσότητες, το βάρος μου ποικίλει κατά ένα έως ενάμιση κιλό (λιγότερο ή περισσότερο). Υποδηλώνει αυτό κάποιο πρόβλημα στην υγεία μου;
Λάθος: Είναι φυσιολογικότατο να «παίζει» το βάρος μας κατά ένα περίπου κιλό. Αυτό οφείλεται κυρίως στις καύσεις που κάνουμε σε συνδυασμό με τις ποσότητες του νερού που πίνουμε.

5. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα:
Λάθος: Κανένα τρόφιμο δεν ευθύνεται από μόνο του για την κυτταρίτιδα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές, τα αναψυκτικά κτλ συνδέονται με την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, για την καλοκαιρινή «απειλή» ευθύνονται - κατά κύριο λόγο - τα γονίδιά μας, από τα οποία εξαρτάται και η υφή του δέρματός μας, το κάπνισμα, η συνολικά ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κ.ά

Με την συνεργασία της Ελένης Σολωμού, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλλονιά, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια