Ethnos.gr
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αφού χθες υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες, τον περίφημο γύρο παραχωρήσεων που αφορά σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Ηδη η προκήρυξη έχει πάρει τον δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε και θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή προσφορών. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού, που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της ελληνικής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης.
Παράλληλα με τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, δημοσιεύτηκε και η πρόσκληση για υποβολή προσφορών σε διεθνή διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ιταλική ENEL. Με την απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές
Ο Γ. Μανιάτης
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι αποφάσεις «είναι η κορύφωση της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Με διαφάνεια, ταχύτητα και σεβασμό στο περιβάλλον αξιοποιούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και διαμορφώνουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο».
Αναφορικά με τον πρώτο διαγωνισμό, σημειώνεται ότι αφορά σε 20 «οικόπεδα» συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα οποία προέκυψαν μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών της ερευνών. Είναι 11 «περιοχές» στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες ξεκινούν βορειοδυτικά της Κέρκυρας και καταλήγουν μέχρι και τον Κυπαρισσιακό κόλπο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στους Παξούς, δυτικά στο Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία. Τα υπόλοιπα 9 θαλάσσια «οικόπεδα» βρίσκονται κάτω από την Κρήτη, την περιοχή με το μυστηριώδες αλλά και πολλά υποσχόμενο υπέδαφος.
Σχετικά με τον δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος αφορά στις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο», αυτός προκλήθηκε από το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel.
«Χτύπημα»
Οι τρεις περιοχές θα είναι «ανοικτές» να χτυπηθούν... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Ε.Ε. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Οι τρεις περιοχές θα είναι «ανοικτές» να χτυπηθούν... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Ε.Ε. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
0 Σχόλια