Ticker

2/recent/ticker-posts

Αμφίπολη: Στο φως η πρόσοψη και τα περίτεχνα επίκρανα του τάφου

Σπιθαμή προς σπιθαμή σκάβουν οι αρχαιολόγοι τη γη στην Αμφίπολη, ευελπιστώντας πως σε λίγες ημέρες θα αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό του τάφου. Μυστικό, που εδώ και δεκαετίες, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατομμύρια Έλληνες περιμένουν την αποκάλυψη του μυστικού και πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν πως ο «πιθανολογούμενος» μακεδονικός τάφος ανήκει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου.

Τι αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη;

Δέκα ακόμα λιθόπλινοι, που αποτελούσαν την εβδόμη και ογδόη σειρά, στον τοίχο σφράγισης αφαίρεσαν οι αρχαιολόγοι, ενώ απομένουν μόνο τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δομών. Έτσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.

Πολύ εντυπωσιακά χρώματα

Η ιδιαιτερότητα του ταφικού μνημείου δεν έγκειται μόνο στον σπουδαίο νεκρό που φιλοξενεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά και στην μεγαλοπρέπεια του και στα εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα του μνημείου.

Παράλληλα, αποκαλύπτονται, κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία. Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα.

Έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος.

Εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες, πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου, μόλις έρχεται στο φως, από ειδικευμένους συντηρητές.

Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων

Όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και η ομάδα ανασκαφών ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα, ωστόσο είναι άκρως προσεκτική, γιατί αν και τα θεμέλια του τάφου βρίσκονται στο έδαφος του λόφου, τα εδάφη στην περιοχή δεν είναι πετρώδη αλλά μαργαϊκά, δηλαδή μετατρέπονται εύκολα σε λάσπη.

Η ομάδα αναμένεται να προσπαθήσει να αφαιρέσει και άλλο βάρος από το μνημείο δια της μεθόδου των αποχωματώσεων.

H αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, εκτιμά ότι το εύρημα μπορεί να κρύβει και άλλα στοιχεία, όπως νεκρική πυρά, και οι έρευνες καλό θα ήταν να επεκταθούν και σε αυτά.

Οι αρχαιολόγοι, δεν αποκλείουν γενικώς σε μακεδονικούς τάφους, όπως και στην εν λόγω περίπτωση, την είσοδό τους από την οροφή, ιδίως αν βρεθεί άνοιγμα που έχει γίνει στο παρελθόν από τυμβωρύχους ή από κατάρρευση. Βέβαια δεν αποκλείεται και η είσοδος από την κανονική θύρα η ο οποία σφραγίζεται με την τοποθέτηση του νεκρού.



Πηγή: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια