imerisia.gr
Την υλοποίηση μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ζητά μετ' επιτάσεως ο βιομηχανικός κόσμος, προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Πωλήσεις άνω των 40 δισ. ευρώ και EBITDA της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασαν το 2013 οι 500 μεγαλύτερες βιομηχανιές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το www.inr.gr. Παρότι τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που μετέχουν στη σχετική λίστα και την κατάταξη κάθε μίας δεν είναι οριστικά, δεδομένου ότι εκκρεμεί η γνωστοποίηση των ισολογισμών περίπου τριάντα επιχειρήσεων που μετείχαν στην αντίστοιχη λίστα του έτους 2012, τα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, το 2013 ενίσχυσαν τη θέση τους στο βιομηχανικό στερέωμα της χώρας. Η βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο, αποτυπώθηκε πρόσφατα και στο σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 10,5% τον Ιούνιο του 2014 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013.
Ωστόσο, παρά την αισθητή βελτίωση, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη, και τονίζουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, με πρώτο και κύριο το κόστος ενέργειας. «Είναι επιτακτική ανάγκη το ενεργειακό κόστος να προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας», ανέφερε πρόσφατα στην «Η» ο πρόεδρος της «Γιούλα Υαλουργική», Ευάγγελος Βουλγαράκης, τονίζοντας πως παρά τις εξαγγελίες παραμένει ακριβότερο κατά 40% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση, όπου το 20% της αξίας ενός τιμολογίου είναι φόροι», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως οι παρεμβάσεις που έγιναν στα εργασιακά δεν είχαν αντίκτυπο στη βαριά βιομηχανία, καθώς ακόμη και σήμερα οι απολαβές ενός εργαζομένου δεν πέφτουν κάτω από τις 40.000 ευρώ τον χρόνο.
Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες και ειδικά οι ενεργοβόρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ δεν έχει αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα «λουκέτα» εργοστασίων, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες. Εξάλλου, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που χαλυβουργίες αναγκάστηκαν να τερματίσουν τη λειτουργία τους, και να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.
Αναθέρμανση οικονομίας << Καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της βιομηχανίας, θεωρείται η ταχύτητα αναθέρμανσης της ιδιωτικής κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της. «Παρά τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη στροφή στο εξωτερικό, το κλειδί κρύβεται στην Ελλάδα και στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνουν άνθρωποι της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας πως η βιομηχανία «διψάει» για καινούργιες παραγγελίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού παραμένει κάτω του 70% και ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγικών μονάδων υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για την επαναλειτουργία τους.
0 Σχόλια