Η αναφορά του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ολοκλήρωση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ νωρίτερα από τις προγραμματισμένες ομιλίες, έχει «ανάψει» τα πληκτρολόγια των ΜΜΕ, ενώ έχει δημιουργήσει θέμα συζήτησης σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους.
Το αν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης του ΔΝΤ μάλλον είναι το... τελευταίο σε μια σειρά εξελίξεων που κινούνται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο εδώ και μήνες και έχει να κάνει με το χρέος!
Το σχέδιο αποχώρησης του ΔΝΤ και η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια μπορεί να το καταρτίσει και η Ευρώπη, με τη βοήθεια - έμπρακτη ή μη - του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Το σίγουρο είναι ότι αν τελειώσει η «συνεργασία» με το ΔΝΤ και πάλι τα χρήματα που απαιτούνται θα πρέπει να καλυφθούν με δανειακά.
Το ερώτημα ωστόσο, είναι το ποιος θέλει την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα; Μήπως το Μαξίμου; Ο Χαρδούβελης; Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή το ίδιο το ΔΝΤ;
Εδώ και καιρό στο παρασκήνιο, έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος. Η Ευρώπη προτείνει επιμήκυνση του χρέους στα 50 χρόνια (πάμε αισίως στο 2060 δηλαδή), μείωση του επιτοκίου δανεισμού και αλλαγή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.
Αυτό το σχέδιο της Ευρώπης όμως, δεν το δέχεται το ΔΝΤ που ζητεί «κούρεμα» του χρέους. Το «κούρεμα» όμως, δεν θα περιλαμβάνει τα δάνεια που έχει δώσει ο διεθνής οργανισμός στην Ελλάδα, αφού το απαγορεύει το καταστατικό του! Δηλαδή, το ΔΝΤ δεν χάνει ποτέ τα χρήματά του.
Αυτή η κόντρα λοιπόν, ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ έχει δημιουργήσει... δεύτερες σκέψεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ενώ ήταν αυτοί που έφεραν το Ταμείο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, τώρα θέλουν να το διώξουν επειδή... δεν τους συμφέρει!
Η πίεση όμως που δέχεται η Ευρώπη και ο Σαμαράς δεν σταματά εκεί. Στην Ελλάδα υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που πιέζει συνεχώς για «κούρεμα» του χρέους, που θα μπορέσει να φέρει «ανάσα» στη χώρα. Εννοείται πως ένα τέτοιου είδους κούρεμα χρέους, στον επίσημο δημόσιο τομέα, στα δάνεια δηλαδή που κατέχουν ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι μια απλή διαδικασία.
Ωστόσο, ο Σαμαράς - σε συνεργασία με τη Μέρκελ - προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα... αντικρούει επικοινωνιακά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουμε στο «επικοινωνιακά», γιατί ουσιαστικά ούτε το μνημόνιο θα τελειώσει, ούτε ο έλεγχος της τρόικα, αλλά ούτε βεβαίως και το χρέος θα μειωθεί πραγματικά.
Απλά θα το οδηγήσουν στο ... αέναο μέλλον μέχρι να ξεχάσουμε ότι χρωστάμε, μιας και θα είμαστε εγκλωβισμένοι για δεκαετίες ολόκληρες, πληρώνοντας λίγα -λίγα τα δάνειά μας, αλλά χωρίς καμία ..έκπτωση.
Τι θέλουν να κάνουν λοιπόν Βερολίνο και Σαμαράς; Όσο το ΔΝΤ παραμένει στην τρόικα και έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις, τόσο θα έχει ουσία η πίεση που ασκεί για «κούρεμα». Αν αποχωρήσει από την Ελλάδα, αφήνοντας μόνο την Ευρώπη να επιτηρεί στενά τη χώρα μας, τότε θα μπορεί να ανακοινώσει δράσεις για το χρέος που απλά θα το «σπάνε» σε μικρότερα κομμάτια, χωρίς στην πράξη να το μειώσουν ούτε ευρώ.
0 Σχόλια