Η ολοκλήρωση της πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2013
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να δοθεί η επίσημη πιστοποίηση της Ε.Ε., θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ -πιθανότατα εντός Οκτωβρίου- στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού.
Η ολοκλήρωση της πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. για τους δύο μετόχους -το Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ- εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2013, κυρίως εξαιτίας των ευρωπαϊκών διαδικασιών και παρεμβάσεων.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στην «Η» ότι η σχετική τροπολογία για τις επιπλέον διασφαλίσεις που ζητά η Ε.Ε. κατατέθηκε πριν από δέκα ημέρες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μόλις δοθεί η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογράμμιζε ότι «μέχρι να δοθεί η τελική έγκριση δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι», προσθέτοντας ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει ανοίξει ακόμα όλα τα χαρτιά της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και Επενδύσεων της Socar, Ελσάντ Νασίροφ, ο οποίος, μιλώντας στην «Η», σημείωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία... Επιδιώκουμε να συμμορφωθούμε πλήρως τόσο με τους κοινοτικούς κανόνες όσο και με την ελληνική νομοθεσία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα δικαιώματά μας δεν θα περιοριστούν αδικαιολόγητα. Η Socar θέλει να έχει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όταν επενδύει κάπου», κατέληξε με νόημα ο κ. Νασίροφ.
Η επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου στο Μπακού πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα είκοσι χρόνια από τη σύναψη του «Συμβολαίου του Αιώνα» (που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν και έβαλε το Αζερμπαϊτζάν στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη). Η επέτειος συνέπεσε με τα εγκαίνια του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου (στον οποίο εντάσσεται και ο αγωγός ΤΑP). Ο νέος αγωγός, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και την Ιταλία, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προσφοράς υδρογονανθράκων και θα συμβάλλει καίρια στην προσπάθεια απεξάρτησης από τη Ρωσία.
0 Σχόλια