«Βόμβα» στα σχέδια για ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, με αιχμή την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, βάζουν οι Βρυξέλλες, καθώς απαίτησαν να μην ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περίφημο «Rethink Athens».
Οι σχεδιασμοί για την ανάπλαση τινάζονται στον αέρα, εκτός αν βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης για τα έργα, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ
Όπως αναφέρει η «Ημερησία», μόλις πριν από πέντε μέρες ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης σε ερώτηση στη Βουλή είχε απαντήσει ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει η δημοπράτηση του έργου ώστε να το αναλάβει το ταχύτερο ο ανάδοχος. Τα νέα δεδομένα τινάζουν στον αέρα τον σχεδιασμό και το όνειρο χιλιάδων Αθηναίων να δουν το κέντρο πλήρως μεταμορφωμένο. Εκτός κι αν υπάρξουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης για ένα έργο που το κόστος του ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινούσαν από την οδό Αμαλίας και θα έφταναν σε αρχική φάση μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου. Οδοί όπως η Ρήγα Φεραίου ή η Πεσμαζόγλου θα γίνονταν πεζόδρομοι και η Ομόνοια θα ανακτούσε το παλαιότερο νεοκλασικό της ύφος. Ανάπλαση προβλεπόταν φυσικά για την οδό Πανεπιστημίου και την Πλατεία Δικαιοσύνης, ενώ στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα γινόταν αντιδρόμηση της οδού Ακαδημίας και άλλων.
Η Σταδίου θα συνδεόταν με την Πειραιώς, καθώς από την Πειραιώς τα οχήματα θα κατευθύνονταν προς το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Ορισμένες οδοί, π.χ. η Μπενάκη και η Ομήρου, θα επέτρεπαν τη διαμπερή κίνηση σε κάποια σημεία. Ταυτόχρονα, θα υπήρχε πρόσβαση για στάση ΙΧ, λεωφορείων και οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Οι Βρυξέλλες τινάζουν στον αέρα το σχέδιο ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου
Αν τελικά πραγματοποιηθεί η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο, όπου θα φυτευτούν 800 δένδρα και φυτά. Οι αρχιτέκτονες κήπου έλαβαν υπόψη τι φύεται στην Αττική και έκαναν τις ανάλογες επιλογές. Σύμφωνα με τις μελέτες, το καλοκαίρι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέση πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 έως 3 βαθμούς.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάδειξη του εργολάβου που θα το αναλάμβανε με σύμβαση προβλεπόταν για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Το σοκ είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς δεν εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ούτε η ανάπλαση του φαληρικού όρμου.
Σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Ωνάση εκφράζει την απογοήτευσή του για τα... νέα από τις Βρυξέλλες και αναρωτιέται ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στο κέντρο.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το 2010 η Ελληνική Πολιτεία, διά της τότε Υπουργού ΠΕΚΑ, απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση και ζήτησε τη συμβολή του στο αναπτυξιακό, όπως τόνισε, έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Ο σχεδιασμός του έργου, όπως παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα, αφορούσε σε ένα διαμήκη άξονα που αρχίζει από το Σύνταγμα και καταλήγει στο τέλος της οδού Πατησίων. Στόχος της παρέμβασης ήταν η διαμόρφωση των συνθηκών οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών, η συνολική διευκόλυνση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία γραμμής ΤΡΑΜ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως το άκρο της Πατησίων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κέντρου, το πρόγραμμα δηλαδή που ονομάστηκε Rethink Athens.
»Τo Ίδρυμα Ωνάση αποδέχθηκε να συμβάλει σε αυτό τον σχεδιασμό της Πολιτείας, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, καθώς άλλωστε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν πρόσφατα προχωρήσει σε παρόμοιες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη -όπως αποδείχθηκε- επιτυχία. Το Ίδρυμα Ωνάση, σε διαρκή συνεργασία και υπό την εποπτεία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε με ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τις πιο κατάλληλες και ολοκληρωμένες μελέτες που διασφαλίζουν την αρτιότητα του έργου, προσφέροντας στην Πολιτεία την πληρέστερη δυνατή επιστημονική στήριξη για την επίτευξη του στόχου.
»Επιπροσθέτως, καθ' όλη τη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ολοκληρωμένος διάλογος με το σύνολο των φορέων που επηρεάζονται από το έργο (εμπορικοί και βιομηχανικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, φορείς του τουρισμού και επαγγελματικοί φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρέμβαση). Σημειώνουμε μάλιστα ότι οι 33 συνολικά μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση πιστοποίησαν την αναπτυξιακή διάσταση της παρέμβασης.
»Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται ερωτήματα για τη μη ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λυπηρό ότι δύο μείζονα, ομόλογα και αλληλοσυμπληρούμενα έργα, δηλαδή η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου (Rethink Athens) και του Φαληρικού Δέλτα (χώρος παρέμβασης του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), δεν εντάχθηκαν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Το Ίδρυμα Ωνάση έπραξε στο ακέραιο το χρέος του σε ένα έργο που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Πολιτεία, που όμως αφορά τη ζωή και την προοπτική των εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας αλλά και όλων των Ελλήνων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η τόλμη, η ικανότητα και η θέληση να μη στερηθεί η Αθήνα την αλλαγή της.
»Έχοντας ήδη διανύσει μία μακρά περίοδο κατά την οποία η εικόνα του κέντρου της πόλης μας είναι ταυτισμένη με την απαξίωση και την εξαθλίωση, την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη, αναρωτιόμαστε, ποιος θα πάρει άραγε την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του Rethink Athens;
»Εμείς είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε, όπως κάναμε με την κατασκευή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπως κάναμε με τη δημιουργία και λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπως κάνουμε σε εκατοντάδες έργα και παρεμβάσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα αξίζει περισσότερα και παραμένει στο επίκεντρο της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση».
0 Σχόλια