«Στη δημιουργία ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει εξατομικευμένες παροχές στους πραγματικούς δικαιούχους στους αναπήρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στοχεύει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης».
Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κοκκόρης μιλώντας σε συνέδριο ξεκαθαρίζοντας ότι "σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η εξατομικευμένη παροχή να συγχέεται με εισοδηματικά κριτήρια".
Οπως είπε στη χώρα μας το ποσοστό ΑμεΑ ανέρχεται στο 9,8% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και πρόσθεσε ότι "φιλοσοφία της Κυβέρνησής είναι η δημιουργία ενός συνολικού μοντέλου αντιμετώπισης της Αναπηρίας, που περιλαμβάνει:
-Την αξιολόγηση, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση και εντέλει την είσοδο στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους κάτω από ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και στήριξης".
Το πρώτο βήμα, όπως είπε έγινε με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Μετά από 3 χρόνια λειτουργίας αυτού του μοντέλου έχουμε με ακρίβεια εντοπίσει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.
Κλειδί για την επιτυχία αποτέλεσε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α), καθώς η κάθε ασθένεια επιφέρει ένα ποσοστό, το οποίο συνδέεται με μία χρηματική παροχή.
Επίσης το πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής προχώρησε στην εφάπαξ εκτίμηση 43 μόνιμων αναπηριών από τα ΚΕΠΑ αλλάζοντας δραστικά την καθημερινότητα των ΑμεΑ στην Ελλάδα. Σήμερα Άτομα με Αναπηρία, με απώλειες μελών, παιδιά με εκ γενετής παθήσεις, τυφλοί , νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και πολλοί άλλοι, μαζί με τις οικογένειες τους , άφησαν πίσω την ταλαιπωρία των συνεχών επανελέγχων.
Σύγχρονα πρότυπα
Ο κ. Κοκκόρης ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα, μπορεί να είναι τα εξής:
-Η καθιέρωση ενός πολυπαραγοντικού πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας αλλά και των αναγκών κάθε ασθενούς σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα. Μέσω αυτού θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο προφίλ, που θα συνυπολογίζει:
-την ασθένεια, την ηλικία και το περιβάλλον (χωροταξικό, οικογενειακό, μαθησιακό, εργασιακό) για τον κάθε ασφαλισμένο.
Ταυτόχρονα μειώθηκε έως και 20% ο φόρτος και το κόστος λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Η κοινωνία σταμάτησε ν' αναρωτιέται αν ένα ακρωτηριασμένο μέλος θα ξαναφυτρώσει.
Πηγή: Βήμα
0 Σχόλια