Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο είναι ένα tweet ενός φίλου, που παρέπεμπε στο άρθρο του Γ. Κατερίνη στον Δρόμο της Αριστεράς , με το ίδιο τίτλο:“Χρυσοφόρες μπίζνες των ΚΕΚ στις πλάτες των ανέργων ” Μόνο που εκείνο δεν είχε ερωτηματικό στο τέλος. Ήταν απόλυτο. Εγώ βάζω ένα ερωτηματικό και στο πρώτο σκέλος και στο δεύτερο και θα εξηγήσω γιατί. Αλλά ας ανοίξω μια παρένθεση πρώτα:
(Χειρότερος εχθρός της αλήθειας είναι η μισή αλήθεια. Δεν είναι υποχρεωτικό να καταπιαστείς με κάποιο θέμα και να περιγράψεις καταστάσεις, όταν το κάνεις όμως, μην το κάνεις μισό. Δεν βοηθάς τον αναγνώστη)
Ξεκινάει, λοιπόν, με τον βαρύγδουπο τίτλο:
1.500 ευρώ στον… εκπαιδευόμενο και 2.100 ευρώ στον… ιδιώτη-επιμορφωτή.
και συνεχίζει:
Εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ προορισμένα για την καταπολέμηση της ανεργίας καταλήγουν τελικά στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ, που είναι και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα προγράμματα κατάρτισης…Αυτά τα χρήματα αποτελούν την αμοιβή του ΚΕΚ για τα «έξοδά του»…το 60%(!), θα εισρεύσουν στα ταμεία των ΚΕΚ, που αποδεικνύονται και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτή την κατάρτιση.
Είναι προφανές ότι ο συντάκτης θεωρεί υποτιμητικό τον όρο ιδιώτης και τον όρο επιμορφωτής. Επίσης θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ βάζουν τα χρήματα, που εισπράττουν στις τσέπες τους και δεν έχουν έξοδα, γι’ αυτό τα βάζει σε εισαγωγικά. Δεν έχει ενοίκια, δεν έχει υπαλλήλους, δεν απασχολεί εκπαιδευτές.
Όχι παίρνει το 60% των πόρων του ΕΣΠΑ για προγράμματα κατάρτισης και τα βάζει στην τσέπη. Αλλά να κάνω μια αφελή ερώτηση; Ο άνεργος, για ποιο ακριβώς λόγο, βάζει το υπόλοιπο 40% στην τσέπη; Προσφέρει κάποια εργασία και τα δικαιούται; Ούτε καν τον κόπο να επιλέξει ένα ΚΕΚ, που θα τον εκπαιδεύσει σωστά δεν κάνει. Τον εμποδίζει κανείς να επιλέξει το ΚΕΚ, που θεωρεί, ότι θα του προσφέρει την γνώση; Και αν το σύστημα είναι σικέ, αφού δεν έχει έξοδα, γιατί συμβάλει στην κατασπατάληση των πόρων του ΕΣΠΑ;
Άρα εγώ δεν βλέπω να παίζεται κανένα παιχνίδι στις πλάτες του ανέργου.Αν είναι αλήθεια τα όσα υπαινίσσεται ο κος Κατερίνης, τότε και ο άνεργος δημοσιογράφος είναι συνεταιράκι των κακών ΚΕΚ και των ιδιωτών – επιμορφωτών. Μια χαρά βοηθάει στο να κατασπαταλούνται τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ.
Έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψη, ότι το επίδομα κατάρτισης, μπορεί να είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, αλλά ευθύνεται για την κακή ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης, που υλοποιούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Η πολιτεία, μια χαρά έχει ανακαλύψει τον τρόπο να κάνει επιδοματική πολιτική, από το παράθυρο, γλιτώνοντας εκατομμύρια τον ΟΑΕΔ και χρεώνοντάς τα στο ΕΣΠΑ. Όταν όμως λέμε αλήθειες να τις λέμε όλες.
Όταν ο καταρτιζόμενος – ωφελούμενος το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εισπράξει τα 1.500 € του εκπαιδευτικού επιδόματος, μην περιμένουμε ποιότητα. Μια θα ήταν η λύση: Να υποχρεώνεται ο άνεργος, αν επιθυμεί να παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης, να το κάνει αυτό στην περίοδο της επιδότησης της ανεργίας του, χωρίς αναστολή του επιδόματος και όχι όταν αυτό λήξει.
Παρεπόμενο πρόβλημα είναι ότι επειδή συμπεριλαμβάνει και το εκπαιδευτικό επίδομα στο κόστος των προγραμμάτων, αυτά να αφορούν πολύ λιγότερο κόσμο, απ’ όσο θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν, με αποτέλεσμα να μην είναι συνεχώς ενεργά προγράμματα, αλλά να προκηρύσσονται σποραδικά και με διαδικασίες, που έχουν σπάσει ρεκόρ (3 χρόνια να κατακυρωθούν διαγωνισμοί του Υπουργείου Εργασίας). Σε αυτό βέβαια δεν ευθύνεται το εκπαιδευτικό επίδομα αλλά η ανικανότητα ή η ευθυνοφοβία ή ο καιροσκοπισμός των πολιτικών ηγεσιών, που παρέλασαν από το Υπουργείο Εργασίας.
Έτσι όπως λειτουργούν τα προγράμματα κατάρτισης, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υπάρχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, άτομα, που ούτε στην μακρινή τους σκέψη δεν είναι η αναζήτηση εργασίας.
Και όλο αυτό το σύστημα να λειτουργεί τελικά εις βάρος των πραγματικά ανέργων, οι οποίοι δεν περιμένουν πότε και αν θα προκηρύξει κάποιο πρόγραμμα η πολιτεία, ώστε να το παρακολουθήσουν, αλλά είναι σε διαρκή αναζήτηση εργασίας ή και πολλές φορές πληρώνουν από την τσέπη τους την κατάρτισή τους, αν την θεωρούν απαραίτητη.
Και γιατί παραλείπει ο συντάκτης να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχει σχεδιάσει και το υλοποιεί η ΕΣΗΕΑ; Φοβάται μην στενοχωρήσει κανέναν; Αφού είναι τόσο οφθαλμοφανές για τον συντάκτη, γιατί δεν καταγγέλλει και την Ένωση Συντακτών, που επιτρέπει να καταλήγουν τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ;
Καταφέρεται ο κος Κατερίνης εναντίον των ιδιοκτητών των ΚΕΚ, στις τσέπες των οποίων καταλήγουν τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ. Αν μπει όμως στον κόπο να δει που πάνε τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ θα ανακαλύψει και άλλες τσέπες, που γεμίζουν. Θα ανακαλύψει ότι από τα 1,7 δις που έχουν ενταχθεί στο ΕΠΑΝΑΔ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), ούτε 500 εκατομμύρια δεν καταλήγουν σε όλα μαζί τα συνεταιράκια (ΚΕΚ – άνεργοι).
Την μερίδα του λέοντος κατέχει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α. Ε. με 527 εκατομμύρια (και πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητάει άλλα 125) και άλλα 80 εκατομμύρια η Εργατική Εστία (πριν κλείσει) για να χρηματοδοτήσει την απασχόληση σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κλπ (και δημοτικούς και κακούς ιδιωτικούς, για να είμαι ειλικρινής), όπου φαντάζομαι τα αποτελέσματα στην μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας θα είναι πολύ πιο χειροπιαστά.
Παράπονο επίσης δεν μπορούν να έχουν οι περίφημοι κοινωνικοί εταίροι (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Γ.Σ.Ε.Ε. , ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΕΕ, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ-ΙΝΣΤ/ΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧ ΓΕΝ. ΣΥΝ/ΔΙΑ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ), που έχουν εντάξει πάνω από 150 εκατομμύρια, από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και κατάρτισης μέχρι μελέτες και σχέδια δημοσιότητας. Επίσης τα αποτελέσματα στην μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας θα είναι πολύ πιο χειροπιαστά.
Λέει επίσης ο κος Κατερίνης:
Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν φυτρώσει παντού. Αν και υποτίθεται υπάρχουν περιορισμοί στην αδειοδότηση και την πιστοποίησή τους, κάποια λειτουργούν στην πράξη ως όμιλοι, αφού εμφανίζονται με διαφορετικές ονομασίες, αλλά με συνεργαζόμενες δομές…Οι δομές των ΚΕΚ είναι «λάστιχο» και μπορούν να εκπαιδεύουν από τεχνίτες αερίων καυσίμων, μέχρι βιβλιοθηκονόμους… Ο δραστήριος Σύλλογός τους (ΕΛΣΕΚΕΚ) με κάθε τρόπο διεκδικεί την υλοποίηση προγραμμάτων, οργανώνοντας μάλιστα δημόσιες εκδηλώσεις και… λόμπινγκ για την προώθηση των δραστηριοτήτων του
Δεν λέει όμως ότι οι όμιλοι προέκυψαν επειδή το Υπουργείο Εργασίας, έβαλε πλαφόν στις αναθέσεις των προγραμμάτων κατάρτισης ανά ΚΕΚ και ενώ υπήρχαν ΚΕΚ με 6-7 δομές σε όλη την Ελλάδα δεν τους έδινε προγράμματα είτε για να κάνει διανεμητική πολιτική είτε για να μην κατηγορηθεί ότι δίνει έργο σε μεγάλα ΚΕΚ; Ούτε επίσης λέει ότι αυτή η ίδια η πιστοποίηση των φορέων κατάρτισης έχει χάσει τον ρόλο της, περιορίζεται σε έλεγχο τυπικών στοιχείων, με έμφαση τα κτηριολογικά, λες και είναι πολεοδομία και δεν αγγίζει καν θέματα ποιότητας.
Τι τον πειράζει, αν μπορούν να εκπαιδεύσουν διάφορες ειδικότητες, αν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους κατάλληλους εκπαιδευτές; Δηλαδή η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, έχει την εξειδίκευση να κάνει τα προγράμματα των ΟΤΑ από “Εκπαίδευση νέων αγροτών για τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, τη Βιολογική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού” μέχρι “Διατροφή αιγοπροβάτων - γενετική βελτίωση αιγοπροβάτων – τυροκομία” και “Εκμάθηση Αγγλικών”; Το Πολυτεχνείο έχει εξειδίκευση, στην πολιτική οικονομία ή δεν πειράζει εκεί, γιατί διδάσκει ο δικός μας Γιάννης Μηλιός;
Μεταξύ μας και εγώ έχω να καταμαρτυρήσω πολλά στον ΕΛΣΕΚΕΚ, αλλά δεν βλέπω που είναι κακό το να οργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις. Αρκεί να έχει να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο. Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να μην κάνει λόμπινγκ για την προώθηση των δραστηριοτήτων του, αν και το να το κάνει γενικά για τον κλάδο δεν είναι κακό, η δική μου ένσταση είναι ότι το κάνει μόνο για τα μέλη του Δ.Σ. του. Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει οργανώσει υπηρεσία, που θα μελετά και θα προτείνει λύσεις, για την βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Άσε που δεν θα συμφωνήσουμε ούτε σε αυτό με τον κο Κατερίνη.
Λέει και άλλα πολλά όμως, στο ενδιαφέρον κατά τα άλλα άρθρο του ο κος Κατερίνης, όπως ότι “Το πλέγμα των σχέσεων της ομάδας αυτών των επιχειρήσεων με τα κόμματα εξουσίας είναι ισχυρότατο” με το οποίο θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί του. Αλλά θα ήταν πιο δίκαιος αν συμπεριελάμβανε όλα τα κόμματα και όχι μόνο τα κόμματα εξουσίας και θα είχε ενδιαφέρον να επεκταθεί η κουβέντα και σε άλλους πολιτικούς υπερασπιστές του κλάδου και όχι μόνο στο Νίκο Νικολόπουλο, σε καθηγητές και ερευνητές του χώρου, αλλά και στον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα για το θέμα του πλαισίου προσόντων (επαγγελματικά περγράμματα – πιστοποίηση γνώσεων, δεξιοτήτων κλπ).
Είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος, για το θέμα, χωρίς στερεότυπα και χωρίς προκαταλήψεις. Στο τέλος – τέλος αυτός που την πληρώνει είναι η ελληνική οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό της, είτε εργαζόμενοι είναι, είτε άνεργοι.
το διαβασαμε εδω : http://ioannisbratis.blogspot.gr
0 Σχόλια