Κάποτε είχε ονομαστεί «το ελιξίριο της νεότητας». Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρασί και κατά καιρούς έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα για τα οφέλη της ως προς τη μακροζωία. Νέα έρευνα έρχεται να «λύσει το μυστήριο και τη διαμάχη για το πώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη στην πραγματικότητα», όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Η ρεσβερατρόλη είναι η ουσία που προστατεύει τα κόκκινα σταφύλια, τα φιστίκια και άλλα εδώδιμα φυτά ενάντια στις μολύνσεις και την ξηρασία και έχει συνδεθεί με την επιμήκυνση της ζωής σε πειραματόζωα, γεγονός που έχει κατά καιρούς διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό έντυπο Nature, αποκαλύπτει πώς λειτουργεί η συγκεκριμένα ουσία και γιατί έχει οφέλη για τον άνθρωπο.
Πώς μας κρατά νέους
Η ρεσβερατρόλη, όπως γράφει η βρετανική Independent, προστατεύει το σώμα μας από τις ασθένειες της γήρανσης «ενεργοποιώντας έναν αρχαίο εξελικτικό μηχανισμό, ο οποίος προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα εναντίον της γενετικής φθοράς». Η έρευνα των επιστημόνων ανακάλυψε πως η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα άλλο μόριο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό το μόριο εμπλέκεται σε ένα αρχαίο χημικό «μονοπάτι», όπως το αποκαλεί η βρετανική εφημερίδα, το οποίο μειώνει το στρες και τη φθορά στο DNA των κυττάρων. Άπαξ και αυτό το «μονοπάτι» δεν ενεργοποιηθεί έρχεται η γήρανση και οι ασθένειες.
«Αυτή η απόκριση στο στρες αντιπροσωπεύεται ένα κομμάτι της βιολογίας, το οποίο έχουμε παραβλέψει. Τελικά η ρεσβερατρόλη το ενεργοποιεί (σ.σ. το χημικό μονοπάτι) με πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις από όσες χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Πολ Σίμελ του Ερευνητικού Κέντρου Scripps, στην Καλιφόρνια.
Μιμείται την τυροσίνη
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η ρεσβερατρόλη μιμείται ένα φυσικό αμινοξύ του οργανισμού, ονόματι τυροσίνη, το οποίο φυσιολογικά «προσδένεται» σε ένα ένζυμο μίας οικογένεια ενζύμων. Ένα από αυτά τα ένζυμα, γνωστό ως TyrRS, ενεργοποιείται όταν η ρεσβερατρόλη προσδένεται πάνω του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η δράση της ρεσβερατρόλης οδηγεί το ένζυμο στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βοηθά στην προστασία του DNA των χρωμοσωμάτων ενάντια στις γενετικές βλάβες. Πιο συγκεκριμένα, όταν το TyrRS εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου ενεργοποιεί μία ομάδα προστατευτικών γονιδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός αντικαρκινικού γονιδίου, ονόματι p53, καθώς και τα αποκαλούμενα «γονίδια της μακροζωίας», τα οποία έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία και την καταπολέμηση των νόσων του γήρατος.
Τα ευχάριστα νέα
«Με βάση τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας), η μετριοπαθής κατανάλωση δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να προσφέρει στον άνθρωπο αρκετή ρεσβερατρόλη ώστε να προκαλέσει την προστατευτική διαδικασία του μονοπατιού», δηλώνει ο Μάθιου Σάτζις, δεύτερος συγγραφέας της μελέτης του Ινστιτούτου Scripps. «Τα αποτελέσματα μας προσφέρουν ένα καινούργιο, θεμελιώδη μηχανισμό για τα γνωστά οφέλη της ρεσβερατρόλης», καταλήγει, σημειώνοντας πως χρειάστηκαν σχετικά χαμηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης ώστε να ενεργοποιηθεί το μονοπάτι. Περίπου 1.000 φορές μικρότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνταν σε άλλες έρευνες ήταν αρκετές, δηλώνει ο Μ. Σάτζις.
Ο αρχαίος μηχανισμός
Γράψαμε ήδη πως πρόκειται για έναν «αρχαίο μηχανισμό». Ο όρος δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στους ίδιους τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει τέτοια επίδραση στα ζώα οφείλεται στο γεγονός πως έχει την ίδια επίδραση στα φυτά. Πολύ περισσότερο, όμως, υποστηρίζουν πως το ένζυμο TyrRS είναι κομμάτι ενός αρχαίου μηχανισμού άμυνας, ο οποίος προηγείται του διαχωρισμού ανάμεσα σε φυτικό και ζωικό βασίλειο. «Πιστεύουμε πως το TyrRS δρα ως κορυφαίου-επιπέδου διακόπτης ή ενεργοποιητής ενός θεμελιώδους μηχανισμού προστασίας των κυττάρων, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά σε κάθε μορφή ζωής», καταλήγει ο Μ. Σάτζις.
ΤΑΣΟΣ ΘΩΜΑΣ
typosthes.gr
0 Σχόλια