Ticker

2/recent/ticker-posts

Μετά από 55 ημέρες εκροών χθες 27/1 σημειώθηκαν οριακές εισροές στις καταθέσεις

Η σωρευτική απώλεια καταθέσεων είναι εντυπωσιακή φθάνει το 35% ή -85 δισεκ. ευρώ απώλεια ρεκόρ που ποτέ δεν έχει βιώσει η Ελλάδα.
Μετά από 55 ημέρες εκροών που ξεκίνησαν αρχές Δεκεμβρίου του 2014 και κορύφωσαν λίγο πριν τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015…χθες 27 Ιανουαρίου του 2015 σημειώθηκαν οριακές εισροές. 
Οι τραπεζίτες δεν το πίστευαν. 
Κοιτούσαν και ξανακοιτούσαν τις αποδελτιώσεις της ροής της ρευστότητας που λαμβάνουν καθημερινά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ρωτούσαν μήπως έχει γίνει λάθος. 
Τελικώς επιβεβαιώθηκε, μετά από 55 ημέρες εκροών χθες 27 Ιανουαρίου του 2015 υπήρξαν οι πρώτες οριακές εισροές – ασήμαντες ίσως – αλλά σίγουρα δεν είχαμε εκροές. 
Η μείωση των εκροών ξεκίνησε από τις 24 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε στις 26 Ιανουαρίου και στις 27 Ιανουαρίου η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. 
Η καταστροφολογία και κινδυνολογία που σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου έκανε ζημία. 
Συνολικά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 12 δισεκ. από τα 164 δισεκ. στα 152 δισεκ. και συνολικά η ρευστότητα μειώθηκε. 
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στα 65 δισεκ. ευρώ από 56 δισεκ. τον Δεκέμβριο του 2014.
Το ELA ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας παρέμεινε κάτω του 1 δισεκ. ευρώ παραμένει ακόμη ανενεργός. 
Που αποδίδεται όμως η σταθεροποίηση στις καταθέσεις;
Αποδίδεται στην πεποίθηση της κοινωνίας ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ αλλά και στην πεποίθηση ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει χωρίς ρευστότητα το ελληνικό banking. 
Ήδη έχει εγκριθεί γραμμή ELA 10 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες. 
Οι καταθέτες κινούνται ψύχραιμα ενώ και οι πολυεθνικές εταιρίες σταμάτησαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. 
Επίσης σταμάτησε από πελάτες private banking η μεταφορά καταθέσεων σε money markets funds του εξωτερικού.
Η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν ηθική υποχρέωση να περάσουν το μήνυμα της σταθερότητας ώστε η κοινωνία να ηρεμήσει. 
Θυμίζουμε ότι η ζημία στον κοινωνικό πλούτο δηλαδή στις καταθέσεις είναι ιστορική. 
Από τα 237,8 δισεκ. που ήταν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2010, υποχώρησαν στα 152 δισεκ. Ιανουάριο του 2015 ενώ το χαμηλό ετών είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2012 στα 152,5 δισεκ. ευρώ. 
Η σωρευτική απώλεια καταθέσεων είναι εντυπωσιακή φθάνει το 35% ή -85 δισεκ. ευρώ απώλεια ρεκόρ που ποτέ δεν έχει βιώσει η Ελλάδα. 

www.bankingews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια