Βρήκαν στην Κύπρο την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Μεσογείου- ΕΙΚΟΝΕΣ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2015

Βρήκαν στην Κύπρο την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Μεσογείου- ΕΙΚΟΝΕΣ


Η αρχαιότερη οργανωμένη βιβλιοθήκη στην Μεσόγειο με την μορφή σημερινών σύγχρονων βιβλιοθηκών με ράφια, βρέθηκε στην αρχαία Μυκηναϊκή πόλη της Κύπρου, Πύλα, στην τοποθεσία Κοκκινόκρεμος, πλησίον της Λάρνακας. Εντοπίστηκε από την αρχαιολογική ομάδα της διδάκτορος αρχαιολογίας και επίτιμης διευθύντριας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Αθανασίας Κάντα. 
Το συγκλονιστικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο θεωρείται, από τους ειδικούς, η κορυφαία ανακάλυψη των τελευταίων τουλάχιστον πενήντα χρόνων στην Κύπρο, χρονολογείται στον 12ο αιώνα π. Χ. και ανοίγει νέους επιστημονικούς και ιστορικούς ορίζοντες όχι μόνο για τη γνώση του πολιτισμού της Κύπρου αλλά για μία συνολικότερη και σφαιρικότερη θεώρηση της πολιτισμικής διαδρομής του Μυκηναϊκού και Μινωικού πολιτισμού. 
Ένα από τα εκπληκτικά στοιχεία των νέων ευρημάτων είναι πως οι πινακίδες που βρέθηκαν από πηλό ψημένες σε κλίβανο, ήταν φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετούνται σε ράφια, όπως οι σύγχρονες βιβλιοθήκες. Στη ράχη τους υπάρχουν γράμματα για να μπορεί ο αναγνώστης να μάθει με τίτλους το εσωτερικό τους περιεχόμενο. 
Η υψηλού επιπέδου οργανωτική και διοικητική λειτουργία της γνώσης, ως πρόδρομης μορφής βιβλίου εκείνης της εποχής, υποδηλώνει προχωρημένες πολιτικές και πνευματικές διεργασίες κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο με στρατηγική επιλογή της εξουσίας την οργανωμένη γνώση. Αν όμως αποδειχθεί πως η εν λόγω βιβλιοθήκη είχε σε κάποιο βαθμό και δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή είχαν πρόσβαση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τότε ενδέχεται να μετατοπίζεται η δημιουργία της αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της Δυτικής, από τον 7οπ.Χ. αιώνα στον 12ο π.Χ. αιώνα. Με αυτήν την πιθανότητα θα έχουμε ανατροπή των πολιτισμικών και ιστορικών παραμέτρων του Ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα ο τύπος γραφής είναι η λεγόμενη Κυπρομινωική , όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον Έβανς, επειδή μοιάζει αρκετά με την Μινωική Γραμμική Α΄ και δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add