Ticker

2/recent/ticker-posts

Συνταρακτικές αποκαλύψεις – Πώς οι δανειστές «έριξαν» την κυβέρνηση Σαμαρά – Θέλoυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γιατί;

Οι αποκαλύψεις που κάνει τo πρακτορείο Reuters σήμερα για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και πώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο θα έπρεπε να κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα.

Οι αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές αφού επί της ουσίας περιγράφεται πώς οι δανειστές αποφάσισαν και «έριξαν» την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί έριξαν τον Σαμαρά; Επειδή θέλουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί;
Δύο είναι οι λογικές απαντήσεις που μπορούν να δοθούν. Η πρώτη είναι ότι ξένος παράγοντας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και επειδή δεν είναι εφικτό να το κάνουν οι ίδιοι, διευκολύνουν τις διαδικασίες να το κάνει η Ελλάδα από μόνη της, όπως άλλωστε «απειλεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους δανειστές! 

Η δεύτερη απάντηση είναι η επιβολή νέων πιο σκληρών μέτρων για τον λαό. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά εξάντλησε κάθε δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων και έχοντας απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση. 

Πλέον μόνο μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της αυστηρής λιτότητας και επίθεσης κατά της μεσαίας τάξης με τον μανδύα επιβολής μέτρων κατά της πλουτοκρατίας! 

Έχει αξία να διαβάσετε στη συνέχεια όλο το παρασκήνιο και την μεθόδευση των δανειστών να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Όπως σημειώνεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η τρόικα και οι εκπρόσωποι των δανειστών ώθησαν τα πράγματα στην κατάσταση που είναι σήμερα, δηλαδή σε αδιέξοδο, σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και σε νέα θύελλα στην ευρωζώνη..
«Στα μέσα Νοεμβρίου φάνηκε η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό. Η Τρόικα έκανε λόγο για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εξευρεθούν, ενώ η ελληνική πλευρά μιλούσε για 500 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν εξαγριωθεί από το αίτημα των δανειστών να αυξηθεί το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο του προηγούμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές, στις 29 Νοεμβρίου, που τους έλεγε πως το 2015 θα είναι χρονιά υψηλής ανάπτυξης και μείωσης του κινδύνου, επομένως το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να μειωθεί», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άκαμπτη στάση των δανειστών οδήγησε την Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Οι δανειστές απάντησαν πως ήθελαν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας που θα οδηγούσε σε εκλογές, άρα σε καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα χτυπούσε τους στόχους του προγράμματος». 

Κυβερνητικό στέλεχος μάλιστα, παραδέχεται στο Reuters: «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μας έδιναν την εντύπωση (οι Τροϊκανοί) πως δεν είχε σημασία τι είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν».
Όπως σημειώνει και το πρακτορείο, μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντ” αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη.
Η τακτική αυτή των δανειστών ήταν καθοριστικής σημασίας για την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, καθώς το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα, όπως είχε υποσχεθεί, τον υποχρέωσε να μείνει χωρίς όπλα για να κερδίσει τους βουλευτές στη μάχη για την Προεδρική εκλογή, ενώ παρουσιάστηκε αποδυναμωμένος στα μάτια των ψηφοφόρων που έπεσαν στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη συρρίκνωση του πολιτικού κεφαλαίου του έφερε πιο νωρίς την προεδρική εκλογή, έχασε και πλέον προκάλεσε εθνικές εκλογές. 

«Η συντηρητική πολιτική Σαμαρά είχε ήδη εξαντλήσει τα επίπονα μέτρα, τους έκτακτους φόρους, την περικοπή στους μισθούς. Πιθανά νέα μέτρα λιτότητας θα χαρακτηρίζονταν ως η πολιτική του αυτοκτονία», γράφει το Reuters.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια