Γράφει ο Ιωάννης Αναστασίου, Γαστρεντερολόγος
Τόσο η συχνότητα όσο και τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μείωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια τάση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένο ενδοσκοπικό έλεγχο των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας (MD Anderson Cancer Center) ανέδειξαν μια τάση που αφορά στην αύξηση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες.
Η πιο έντονη αύξηση, που παρατηρήθηκε σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 20 και 34 ετών ήταν στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του ορθού σε όλα τα στάδια (τοπική, περιφερειακή και απομακρυσμένη νόσος). Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery (November 5, 2014). Οι συγγραφείς ανέλυσαν την επιτήρηση, την επιδημιολογία, και τα τελικά αποτελέσματα από 393.241 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ του 1975 και του 2010 και αξιολόγησαν την ηλικία κατά τη διάγνωση σε διαστήματα των 15 ετών, αρχίζοντας από την ηλικία των 20. Το συνολικό προσαρμοσμένο για την ηλικία ποσοστό εμφάνισης μειώθηκε κατά 0,92% κατά την περίοδο της μελέτης. Όμως, αν και υπήρξε μια σταθερή μείωση στην συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, το αντίθετο ισχύει για εκείνους σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τους συγγραφείς, με επικεφαλής τον κύριο ερευνητή George J. Chang, MD, (αναπληρωτής καθηγητής, Τμήματα Χειρουργικής Ογκολογίας και υπηρεσιών Υγείας Έρευνας στο MD Anderson).
Με βάση αυτές τις τάσεις, οι συντάκτες εκτιμούν ότι από το 2020 και το 2030, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θα αυξηθεί κατά 37,8% και 90%, αντίστοιχα, για τους ασθενείς ηλικίας 20 έως 34 χρονών. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια μεταβολή κατά 131,1% στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά το 2030 σε νεότερους ασθενείς, σε σύγκριση με τους ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα ποσοστά για τον καρκίνο του ορθοσιγμοειδούς και του ορθού είναι παρόμοια και αναμένεται να αυξηθούν κατά 49,7% και 124,2%, αντίστοιχα, για την ίδια υποομάδα ηλικίας. Αν αυτό προεκταθεί, μεταφράζεται σε μια αλλαγή ρυθμού εμφάνισης 165%, σε σύγκριση με ηλικιωμένους ασθενείς. Για άτομα ηλικίας 35 ετών έως 49 ετών, τα ποσοστά εμφάνισης προβλέπεται επίσης να αυξηθούν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό: 27,7% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 46% για τον καρκίνο του ορθού από το 2030.
Διπλασιασμός των ποσοστών
Έχει παρατηρηθεί ένα αυξανόμενο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όμως το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό μειώνεται. Τα τρέχοντα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου δεν στοχεύουν το νεότερο πληθυσμό. Αλλά αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, πιθανώς να δούμε διπλασιασμό των ποσοτών μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Μια στις έξι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα συμβεί σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, όπως και μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα δεδομένα τους είναι συνεπή με προηγούμενες μελέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης μεγάλες βάσεις δεδομένων με βάση τον πληθυσμό, και εκφράζουν υποθέσεις για τους πιθανούς λόγους για αυτή την ανησυχητική τάση. Η μία είναι η καθυστέρηση στην έγκαιρη ανίχνευση. Οι νεαροί ενήλικες δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ρουτίνας έως ότου υπάρχει ένας λόγος γι 'αυτό, όπως το ιστορικό οικογενούς πολυποδίασης, ενώ πολλοί ασθενείς δεν είχαν ασφάλιση υγείας. Οι νεότεροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχούν για τα συμπτώματα και τη σημασία του και να αναζητούν την ιατρική φροντίδα. Επίσης, οι πάροχοι υγείας είναι επίσης λιγότερο πιθανό να θεωρούν τον καρκίνο ως μια πιθανή διάγνωση.
Συμπεριφορικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, μπορεί επίσης να διαδραματίσουν έναν ρόλο, επισήμαναν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό είναι ένας γνωστός παράγων που συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, μαζί με την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, πρόχειρο φαγητό και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Δεν είναι αναγκαία η αλλαγή των κατευθυντήριων οδηγιών προς το παρόν
Αλλά μέχρι στιγμής, αν και αυτή η μελέτη είναι μάλλον ανησυχητική, ο συγγραφέας της έδεν πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει μια ανάγκη για την αλλαγή κατευθυντήριων οδηγιών κολοσκόπησης ακόμα. Ο Kiran Κ Turaga, MD, MPH, του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν, υποστηρίζει ότι αν υποτεθεί ότι αυτή η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, τίθεται το ερώτημα γιατί αυτό συμβαίνει και του τι θα πρέπει να κάνουμε γι 'αυτό.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι, αν και η συνέχιζόμενη επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου σε αυτόν τον πληθυσμό είναι ζωτικής σημασίας, μια πρόσκληση για την διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος για κολονοσκόπηση είναι πρόωρη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόλυτη συχνότητα εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου σε νέους ενήλικες (ηλικίας 20-34 ετών) είναι 1% της συνολικής επιβάρυνσης ορθοκολικού καρκίνου και ομοίως αρκετά χαμηλή στην ηλικιακή ομάδα 35-49 (6,8%).
Ως εκ τούτου, η ευρεία εφαρμογή της κολονοσκόπησης μπορεί να μην έχει κοινωνικό όφελος. Ωστόσο, η μελέτη αυτή θα πρέπει να προωθήσει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων πρόληψης που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε αυτά τα άτομα νωρίς και να ξεκινήσει καλύτερα τις στρατηγικές ελέγχου.
Οι στρατηγικές που απαιτούνται
Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των νεότερων ασθενών με καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός. Οι νεότεροι ασθενείς τείνουν να διαγνωστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά αν αυτοί έχουν συνήθως μια πιο επιθετική πορεία είναι ακόμα ασαφές. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δεν είναι το ίδιο, και θα μπορούσε οι νέοι ασθενείς να έχουν διαφορετικό υπότυπο. Πιθανώς να υπάρχει κάποιο διαφορεικό αλλά άγνωστο ως τώρα καθοριστικό χαρακτηριστικό,
Προς το παρόν, το βασικό μήνυμα για τους ασθενείς είναι να αναζητήσουν περίθαλψη και για τους γαστρεντερολόγους να εξετάσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως μέρος της διαφορικής διάγνωσης, έτσι ώστε μια καθυστέρηση να μπορεί να αποφευχθεί. Μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι πιο υγιείς συνήθειες, όπως η άσκηση και η βελτίωση της διατροφής μας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενθαρρύνουν αυτές τις συμπεριφορές.
Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
0 Σχόλια