Κοτόσουπα-Το παλιό Ελληνικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2015

Κοτόσουπα-Το παλιό Ελληνικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα

Η ιστορία και η επιστημονική εξήγησηΓιατί καταναλώνουμε κοτόσουπα όταν έχουμε κρυολόγημα:
Ο πρώτος που αναγνώρισε επίσημα για πρώτη φορά την ωφέλιμη δράση της σούπας ήταν ο διακεκριμένος ιατρός του 12ου αιώνα Μωυσής Μαϊομονίδης.
Όταν ο σουλτάνος Σαλαδίνος, ο πανίσχυρος στρατιωτικός ηγέτης των μουσουλμάνων, παρακάλεσε τον Μαϊμονίδη να θεραπεύσει το γιό του που έπασχε από άσθμα, εκείνος σύμφωνα με την ιστορία τον συμβούλευσε να καταναλώνει κοτόσουπα.
Δεν είχε σημασία, υποστηρίζει ο Dr. Ziment, που η κοτόσουπα παρασκευάστηκε από παχιές, γέρικες κότες και δεν περιείχε σκόρδο. Πιθανότατα έκανε εξίσου καλά τη δουλειά της, διότι πράγματι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες, αναφέρει.
«Το κοτόπουλο, όπως οι περισσότερες πρωτεϊνοΰχες τροφές, περιέχει ένα φυσικό αμινοξύ, που ονομάζεται κυστεΐνη, το οποίο εκλύεται κατά το βρασμό οπότε εμπεριέχεται στο ζωμό του. Η χημική σύσταση της κυστεΐνης παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με το φαρμακευτικό σκεύασμα ακετυλκυστεΐλη, το οποίο συνταγογραφούν συνήθως οι ιατροί σε ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού».
Μάλιστα η ακετυλκυστεΐνη παρήχθη για πρώτη φορά από τα πούπουλα και το δέρμα της κότας, επισημαίνει. Φαρμακευτικά, η ακετυλκυστεΐνη, όπως και άλλα βλεννολυτικά σκευάσματα, αραιώνει τη βλέννα που συγκεντρώνεται στους πνεύμονες, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της.
Ο Marvin Sackner, πνευμονολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai του Μαϊάμι, έχει την ίδια άποψη. «Η κοτόσουπα περιέχει μια αρωματική ουσία, η οποία βοηθά να ανοίξει η αεροφόρος οδός».
Ο Dr. Sackner είναι ο δημιουργός της περίφημης μελέτης γύρω από την κοτόσουπα που δημοσιεύθηκε το 1978 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Chest.
Αμφιβάλλοντας ότι η «Εβραϊκή πενικιλίνη» καταπολεμά τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος καλύτερα από το ζεστό νερό, ο Dr. Sackner έδωσε σε 15 υγιείς άντρες και γυναίκες να καταναλώσουν είτε ζεστή κοτόσουπα είτε ζεστό ή κρύο νερό. Πέντε λεπτά και μισή ώρα αργότερα υπολόγισε το ρυθμό με τον οποίο η βλέννα και ο αέρας κινούνταν μέσα από τη ρινική κοιλότητα των συμμετεχόντων. Προς μεγάλη του έκπληξη, παρατήρησε ότι η κοτόσουπα ήταν πιο δραστική στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων συμφόρησης σε σχέση με το ζεστό ή το κρύο νερό. Επιπλέον, ακόμα και ο ατμός της κοτόσουπας ήταν πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τους απλούς υδρατμούς. Ο Dr. Sackner υποστηρίζει πως και ο κρύος ζωμός κότας βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης, όταν όμως είναι αχνιστός, καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά.
Μάλιστα, για ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ο Dr. Ziment συνιστά να προσθέσουμε στη σούπα άφθονο σκόρδο, κρεμμύδια, πιπέρι και άλλα καυτερά μπαχαρικά, όπως κάρι ή τσίλι. Χαρακτηρίζει τη σούπα ιδανικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και του ιού της γρίπης, ο Dr. Ziment συμβουλεύει να καταναλώνουμε κάθε μέρα ένα πιάτο πικάντικης κοτόσουπας. 
Σημείωση: είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το ζωμό αργά κι όχι βιαστικά, διότι επενεργεί θεραπευτικά για περίπου μισή ώρα, γι’ αυτό η εισχώρηση των δραστικών παραγόντων στον οργανισμό πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add