Η ιστορία του γεφυριού της Πλάκας-Κατέρρευσε χθες η γεφυρα!!! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2015

Η ιστορία του γεφυριού της Πλάκας-Κατέρρευσε χθες η γεφυρα!!!


Το γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο στα Βαλκάνια με ολικό μήκος 61 μέτρα, με άνοιγμα τόξου 40 μέτρα, 20 μέτρα ύψος και το πλάτος του στο ψηλότερο σημείο του τόξου φτάνει τα 3,20 μέτρα...Χτίστηκε για να συνδέει τα χωριά από τα Τζουμέρκα με την Άρτα, ένα έργο που για την εποχή του ήταν υπέρβαση στην λαϊκή αρχιτεκτονική.

Ο λόγος είναι γιατί ο Άραχθος θεωρείται ο πιο άγριος και απρόβλεπτος ποταμός στην 'Ηπειρο και να κατασκευάσει κανείς ένα γεφύρι χρειαζόταν χρόνο, προσπάθειες, τόλμη και χρήματα.

Το 1863 ο Δημήτριος Αρβανιτογιάννης από τα Πράμαντα προσέφερε30.000 γρόσια για την κατασκευή του γεφυριού. Όμως στα εγκαίνια αυτού του έργου το γεφύρι σωριάστηκε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων. 

Το 1866 χτίστηκε το γεφύρι που υπάρχει και σήμερα, με έξοδα των Ιωάννη Λούλη από Αετορράχη, Αναγνώστη Λύτρα και Ιωάννη Ρήγκα απόΠράμαντα του Αναγνώστη Μάρου από τους Μελισσουργούς, τωνκοινοτήτων Πραμάντων και Μελισσουργών, ενώ η κοινότητα Αγνάντωνπροσέφερε την ξυλεία για τις σκαλωσιές του οικοδομήματος. 
Επίσης, γειτονικές κοινότητες προσέφεραν χρηματικά ποσά και προσωπική εργασία. Για το χτίσιμο του γεφυριού υπάρχει η παράδοση ότι στέριωσαν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι.

Το 1881 ο Άραχθος έγινε το σύνορο Ελάδας – Τουρκίας και δίπλα από το γεφύρι της Πλάκας, από την νότια πλευρά, κατασκευάστηκε υποτελωνείο, ενώ και οι Τούρκοι κατασκεύασαν φυλάκιο κοντά στο γεφύρι. Στο χάνι που βρίσκεται κοντά στο γεφύρι το Φεβρουάριο του 1942 ήρθαν σε συνεννόηση οι αντάρτικες οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ και υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών. 

Πηγές
petrinagefiria.uoi.gr
discoverhellas.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add