Μια λίστα με τους τρόπους που γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιεί η Google για να μας παρακολουθεί. Κάποιοι θα στοιχημάτιζαν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η λίστα με τις μεθόδους παρακολούθησης που δεν γνωρίζουμε.
Η μηχανή αναζήτησης. Κάθε αναζήτηση που κάνουμε χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης της Google - για πληροφορίες σχετικά με φάρμακα, την υγεία μας, για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα συσσιτίων, για το πώς να χειριστούμε τα ξεσπάσματα των παιδιών, για τις θεραπείες καταπολέμησης της δυσοσμίας του στόματος ή για τα τελευταία βοηθήματα σεξ - επιτρέπει στην εταιρεία να καταγράφει τα ενδιαφέροντά μας, και με την πάροδο του χρόνου να δημιουργεί ένα λεπτομερή φάκελο που αποτυπώνει σχεδόν κάθε πλευρά του χαρακτήρα μας, τις διατροφικές προτιμήσεις μας, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, τα ιατρικά προβλήματα μας, τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας, τα προβλήματα με την ανατροφή των παιδιών, τις πολιτικές μας απόψεις και ούτω καθεξής.
Ακόμη και αν η εταιρεία δεν ξέρει το όνομά μας, μπορεί πάλι να παρακολουθήσει τις αναζητήσεις μας με την ανάγνωση κάποιων μοναδικών κωδικών, όπως της διεύθυνση IP , που είναι μοναδικά για την τρέχουσα θέση ή τον υπολογιστή μας. Μέσω της διασταύρωσης, η εταιρεία μπορεί να βρει τελικά το όνομά μας, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου μας. Όταν χρησιμοποιείται η μηχανή αναζήτησης ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της Google, τότε εγκαθίσταται στον υπολογιστή ένα αναγνωριστικό cookie, που βοηθάει σημαντικά στην παρακολούθηση. Η Google διαβάζει και αποθηκεύει ακόμα και το κάθε γράμμα που πληκτρολογούμε στη γραμμή αναζήτησης. Έτσι ώστε ακόμη και αν εμφανιστεί αυτό που ψάχνουμε πριν πατήσουμε enter, η εταιρεία εξακολουθεί να γνωρίζει τι ψάχναμε.
Η Google χρησιμοποιεί το ιστορικό αναζήτησής μας για να μας παρουσιάζει εξατομικευμένες διαφημίσεις. Άλλωστε, χάρη σ' αυτό επιβιώνει. Περίπου 97% των εσόδων της εταιρείας προέρχονται από τη διαφήμιση. Η Google δικαιολογεί αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, λέγοντας ότι έτσι παρέχει μοναδικές και πολύτιμες υπηρεσίες: στέλνοντας τους προμηθευτές στο δρόμο μας, έτσι ώστε να καλύψουν καλύτερα τις τρέχουσες ανάγκες και ενδιαφέροντά μας.
e-mail. Όταν χρησιμοποιείτε το Gmail, την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, η εταιρεία ελέγχει το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων σας, καθώς και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αποστολέων και παραληπτών. Το σύστημα Gmail της Google παρακολουθεί τα εισερχόμενα e-mail μας, ακόμα και αν αυτά προέρχονται από άλλες υπηρεσίες email, όπως το Yahoo και το Hotmail. Εάν αισθάνεστε ασφαλής επειδή έχετε διαγράψει τα μηνύματα σας, σας ενημερώνουμε ότι η Google ποτέ δεν σβήνει τα δικά της αντίγραφα, ούτε και τα αντίγραφα των προσχεδίων μηνυμάτων που τελικά αποφασίσατε να μην στείλετε. Οπότε δεν μπορείτε να ξεφύγετε, είτε χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι το Gmail, είτε στέλνετε μήνυμα σε κάποιον που χρησιμοποιεί το Gmai .
Google+. Εάν χρησιμοποιείτε το Google+, τότε αναφέρετε εθελοντικά στη Google, πολλά για την προσωπική ζωή σας, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών λεπτομερειών. Ναι, το ίδιο ισχύει και με το Facebook, αλλά το Facebook σε σύγκριση με το Google, είναι ένας μικρός παίκτης σ' αυτό το παιχνίδι.
Chrome. Ο περιηγητής της Google, ο οποίος παρουσιάστηκε το 2008 για να ανταγωνιστεί με τον Internet Explorer, Safari, και τ' άλλα προγράμματα περιήγησης. Γιατί η Google μπήκε στον κόπο να εισαγάγει ακόμα ένα δωρεάν πρόγραμμα περιήγησης σε μια κορεσμένη αγορά; Διότι με το Chrome, η Google μπορεί να παρακολουθεί άμεσα κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τη μηχανής αναζήτησης που διαθέτει. Η μηχανή αναζήτησης άφηνε ένα σημαντικό κενό στη γνώση της εταιρείας για εμάς, αφού αποκάλυπτε μόνο τις περιοχές που χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες. Το Google Chrome βοηθάει να παρακολουθούνται και οι δραστηριότητές σε τομείς της ζωής μας για τις οποίες έχουμε επαρκή γνώση, είμαστε κατασταλαγμένοι, και δεν χρειάζεται να κάνουμε παραπέρα έρευνα. Για παράδειγμα με ποια τράπεζα συναλλασσόμαστε. Χωρίς τη βοήθεια του Chrome δεν θα μπορούσε να είχε αυτή την ενημέρωση.
Firefox. Τι; Πώς είναι δυνατόν το Google να μπορεί να μας παρακολουθεί όταν χρησιμοποιούμε ένα ανταγωνιστικό browser που η ανάπτυξη του γίνεται από μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση; Αυτό είναι εφικτό, επειδή το Firefox πριν μας οδηγήσει στον προορισμό μας, θα ελέγξει πρώτα αν η ιστοσελίδα είναι στη μαύρη λίστα της Google, μια συνεχώς μεταβαλλόμενη λίστα που περιέχει περίπου 600,000 δικτυακούς τόπους, τους οποίους τα Google bots έχουν χαρακτηρίσει- μερικές φορές λανθασμένα - ως επικίνδυνους. Καμία κρατική υπηρεσία ή οργάνωση δεν έδωσε στη Google αυτό το δικαίωμα, να διατηρεί και να συντηρεί ένα τέτοιο κατάλογο, αλλά συνεχίζει να υπάρχει, και το Firefox τον χρησιμοποιεί. Οπότε, έτσι η Google ειδοποιείται όταν επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες μέσω του Firefox. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Mozilla που υποστηρίζει το Firefox, λαμβάνει το 85% από τα 163 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα της, από τη Google. Σε αντάλλαγμα, το Firefox έχει την Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.
Safari. Το 2012, η Google τιμωρήθηκε με πρόστιμο 22.500.000 δολάρια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την παράνομη παρακολούθηση των χρηστών του iPhone, iPad και υπολογιστών Macintosh. Ουσιαστικά η Google είχε παρεισφρήσει στον περιηγητή Safari της Apple. Το μεγάλο πρόστιμο έλυσε το πρόβλημα; Όχι καθόλου, γιατί o browser Safari, όπως το Firefox και άλλοι browser, χρησιμοποιούν τη μαύρη λίστα της Google για να ελέγχουν την ασφάλεια των δικτυακών τόπων.
Android. Και γιατί η Google ανέπτυξε αυτό το λειτουργικό σύστημα για κινητά, και αποφάσισε να ανταγωνιστεί τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα; Επειδή τα λειτουργικά συστήματα είναι ακόμα πιο βαθιά ενσωματωμένα στις συσκευές, σε σχέση με τα προγράμματα περιήγησης. Ό, τι πληκτρολογούμε μέσω της οθόνης αφής, περνάει μέσω του λειτουργικού συστήματος, κάτι το οποίο δίνει στη Google πλήρη πρόσβαση στην ψηφιακή μας δραστηριότητα.
YouTube. Η Google Inc αγόρασε το YouTube το 2006 για 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως επειδή το YouTube μπορούσε να βοηθήσει στη βαθύτερη κατανόηση σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Όταν περνάτε ώρες στο YouTube παρακολουθώντας βίντεο, η Google παρακολουθεί.
Google Analytics. Περισσότερες από τις μισές πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες, χρησιμοποιούν το Google Analytics για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το ποιος επισκέπτεται τις σελίδες τους. Οι επισκέπτες δεν έχουν ιδέα ότι είναι παρών το Google Analytics, αλλά η Google παρακολουθεί τον κάθε επισκέπτη.
Google AdSense. Στη προσπάθεια να έχουν κάποιο κέρδος οι ιστοσελίδες, οι διαχειριστές τους γεμίζουν τα sites με μικρές αγγελίες που παρέχονται από την Google. Σίγουρα φαντάζεστε ότι η Google σας παρακολουθεί μόνο όταν κάνετε κλικ σε μια από αυτές τις διαφημίσεις,, έτσι δεν είναι; Όμως δεν είναι έτσι. Η Google σας παρακολουθεί από τη στιγμή που θα φορτώσετε μια σελίδα που περιέχει μια διαφήμιση AdSense. Όταν κάνετε κλικ σε μια διαφήμιση, η εταιρεία απλώς παίρνει ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες.
Google Street View. Τα οχήματα της Google έχουν ταξιδέψει εκατομμύρια μίλια σε 48 χώρες για να πάρουν εικόνες. Αυτές οι οπτικές πληροφορίες μπορούν να συνδεθούν με όλες τις άλλες πληροφορίες που έχει συλλέξει.
Google Maps. Είναι ενσωματωμένο σε περίπου ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες. Και όταν η Google είναι παρούσα σε μια ιστοσελίδα, μπορεί να παρακολουθεί τους επισκέπτες αυτής της σελίδας.
Google Glass. Πιθανώς θα δώσουν πρόσβαση στη Google σε ό, τι λέτε, τι λένε οι άλλοι γύρω σας , και σε ότι βλέπετε.
Όσο για το μέλλον, θυμίζει επιστημονική φαντασία. Η πρόσφατη αγορά της εταιρείας Behavio, σύντομα θα δώσει τη δυνατότητα στη Google να παρακολουθεί τη θέση μας όλο το 24ωρο, καθώς και να προβλέπει που θα βρισκόμαστε και ποιους θα συναντήσουμε μετά από ώρες, μέρες ή ακόμα και εβδομάδες!
Και έπειτα υπάρχει η ενασχόληση της Google με projects DNA, και η συνεργασία της με τουλάχιστον δύο εταιρείες της Silicon Valley που παρέχουν υπηρεσίες χαρτογράφησης DNA για καταναλωτές. Όταν το προφίλ του DNA μας γίνει μέρος των αρχείων της Google, τότε θα γνωρίζει πολύ περισσότερα για εμάς από ό, τι εμείς θα γνωρίζουμε - όπως ποιες ασθένειες είναι πιθανό να έχουμε στο μέλλον(σκεφτείτε τις ευκαιρίες μάρκετινγκ), αλλά και πολλά άλλα.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
0 Σχόλια