Στο PC Magazine έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε περιστατικά hacking, αλλά και στα διάφορα malware και ιούς που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο ενός υπολογιστή.
Παρακάτω θα διαβάσετε 10 τρόπους ώστε να προστατευτείτε από διαδικτυακούς κινδύνους.
1. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά passwordsΜία συνηθισμένη μέθοδος των hackers είναι να παίρνουν ένα "ζευγάρι" username-password από ένα site και μέσα από εκεί να προσπαθούν να "χακάρουν" και τους υπόλοιπους λογαριασμούς του χρήστη.
Το καλύτερο είναι να χρησιμοποίετε διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε site/υπηρεσία/κοινωνικό δίκτυο είστε μέλος και μάλιστα, χωρις κάποιους κοινούς χαρακτήρες. Καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυμούνται δεκάδες διαφορετικούς κωδικούς, αλλά γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν οι password managers.
Πρόκειται για εφαρμογές σε υπολογιστές και mobile συσκευές [είτε ως add-on στον browser, είτε ως αυτόνομες εφαρμογές] που κάτω από ένα username και password αποθηκεύουν όλους τους συνδυασμούς username και password που διαθέτετε. Επίσης, μερικά από αυτά [π.χ. τοLastPass] προτείνουν έναν δύσκολο κωδικό για όποιο site επιθυμείτε.
2. Συνδεθείτε σε ασύρματα δίκτυα μέσω VPNΑν συνδέεστε σε ασύρματα δίκτυα των οποίων δε γνωρίζετε την ασφάλεια που προσφέρουν, τότε πρέπει να συνδευθείτε μέσω μίας σύνδεσης VPN .
Το VPN [Virtual Private Network] είναι ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο, με τα χαρακτηριστικά του LAN, στο οποίο μπορούν να συνδεθούν, με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας, υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.
Από όπου κι αν συνδέεται ο υπολογιστής, η σύνδεσή του αποκτά τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN, όπως είναι η εξωτερική IP.
Αν "στηθεί" ένα VPN στο σπίτι σας, μπορείτε από οπουδήποτε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Remote Desktop, τα τοπικά shares, ή ακόμα και να παίξετε παιχνίδια μέσω Internet σαν να ήσασταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN.
3. Ενεργοποιήστε το 2-step-verificationΕφόσον το site που επισκέπτεστε το υποστηρίζει, ενεργοποιήστε το 2-step-verification, μέσω του οποίου για να συνδεθείτε, θα σας έρχεται στο κινητό σας τηλέφωνο μέσω SMS ένας επιπλέον κωδικός.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δεν θα μπορεί να συνδεθεί άλλος σε αυτά τα sites εφόσον δεν έχει στην κατοχή του και το κινητό σας τηλέφωνο.
4. Χρησιμοποιήστε κωδικούς ακόμα κι αν είναι προαιρετικοίΠροαιρετικούς κωδικούς συναντάμε κυρίως στις συσκευές mobile, και συνίσταται να χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος ασφαλείας για το ξεκλείδωμα της οθόνης. Αν υποστηρίζεται από το λειτουργικό κωδικός πολλών ψηφίων και χαρακτήρων να το προτιμήσετε από το γνωστό τετραψήφιο PIN, ενώ αν μία εφαρμογή έχει τη δυνατότητα προσθήκης κωδικού, να το ενεργοποιήσετε.
Προαιρετικούς κωδικούς συναντάμε κυρίως στις συσκευές mobile
5. Χρησιμοποιήστε αριθμούς πιστωτικής μίας χρήσηςΑρκετές τράπεζες του εξωτερικού δίνουν την δυνατότητα να δίνουν αριθμούς πιστωτικής μίας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποθηκεύετε την πιστωτική σας σε ένα site και σε κάθε αγορά σας θα πρέπει να δίνετε διαφορετικό αριθμό και κωδικό CVV2.
Ωστόσο πρόκειται για μία επί πληρωμή επιλογή που δεν παρέχεται από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι στιγμής.
6. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά emailΜία πρακτική πολλών είναι η χρησιμοποιήση διαφορετικών διευθύνσεων email για διαφορετικά sites. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι αν υποκλέψουν τα στοιχεία ενός λογαριασμού σας, θα έχουν πρόσβαση σε λιγότερες υπηρεσίες που έχετε εγγραφεί.
7. Μην αποθηκεύετε κωδικούς στο browserΚατά τη σύνδεση σε μία υπηρεσία, ο browser σας ρωτά να αποθηκεύσει τον κωδικό ώστε την επόμενη φορά να μην χρειαστεί να τον θυμάστε.
Πείτε του Internet browser να μην θυμάται τους κωδικούςΑυτό μπορεί να είναι εξυπηρετικό, ωστόσο είναι και αρκετά επικίνδυνο, καθώς ο οποιοσδήποτε με πρόσβαση στον υπολογιστή σας έχει αυτομάτως και πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.
8. Καθαρίστε την cache του browserΕίναι καλό να καθαρίζετε το ιστορικό και την cache του browser σας ανά τακτά διαστήματα.
Καθαρίστε την cache του browserΑν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε αυτό, μπορείτε να το δείτε στα παρακάτω links για τον κάθε γνωστό browser: Chrome, Firefox, Opera, Safari.
9. Ανακαλύψτε τις σουίτες ασφαλείας του υπολογιστή σαςΘεωρούμε δεδομένο ότι έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας κάποια προγράμματα ασφαλείας [antivirus, antimalware κ.λπ.]. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει να ανακαλύψετε τις δυνατότητες των προγραμμάτων αυτών ώστε να μπορέσετε να τις αξιοποιήσετε σωστά.
10. Προσέξτε που κάνετε κλικΘέλει μεγάλη προσοχή στα "κλικ" που κάνετε κατά την περιήγησή σας στο Internet, αλλά και στα smartphones κατά τη χρήση μιας δωρεάν συνήθως εφαρμογής. Μηνύματα για ασφάλεια της συσκευής, διαφημίσεις κ.λπ., που προκαλούν για να πατήσετε, είναι συνήθως επικίνδυνα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ανοίγουμε email από άγνωστους αποστολείς και φυσικά δεν αποθηκεύουμε "περίεργα" επισυναπτόμενα αρχεία.
0 Σχόλια