Αυτοψία επιθεωρητών πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, μετά από καταγγελία των κατοίκων που ακολούθησε τη διαπίστωσή τους κατά την παρουσία τους στο εργοτάξιο των Σκουριών, ότι στο χώρο του ανοιχτού ορύγματος υπήρχαν απορροές πράσινου χρώματος νερών σε ρέμα το οποίο διέρχεται μέσα από το χωριό της Μ. Παναγίας. Μετά από την καταγγελία, έγινε παρέμβαση της βουλευτού Χαλκιδικής κ. Ιγγλέζη στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ, και επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Τους επιθεωρητές συνόδευαν και οι: κ. Ψιλιάγκος (αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη), κ. Παναγιωτόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη), κ. Κυργιανός (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μ. Παναγίας) και κ. Τόσκας (περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας). Αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τις καταγγελίες ζήτησαν να εισέλθουν στους χώρους των εργοταξίων ώστε να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Παρόντες στη διαδικασία της αυτοψίας ζήτησαν να είναι και οι παραπάνω θεσμικοί εκπρόσωποι, πράγμα που αρνήθηκαν οι επικεφαλής των εργοταξίων της Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Γιατί λοιπόν αφού όλα στις εγκαταστάσεις των Σκουριών είναι νόμιμα και λειτουργούν με άδειες δεν επιτράπηκε η είσοδος στους παραπάνω;
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς σε όλα τα εργοτάξια στις Σκουριές πάρα τις ανακλήσεις αδειών από το ΥΠΑΠΕΝ.
Παράλληλα, και ενώ οι εργασίες υλοτόμησης στο εργοτάξιο είχαν ανασταλεί και η άδεια των εργασιών επανεξεταζόταν μετά από επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Λαφαζάνη, σήμερα το γραφείο του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, απεφάνθη πως ελέγθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα και τελικά είναι όλα εντάξει με τις εργασίες στις Σκουριές, οπότε ο νόμος θα εφαρμοστεί.
Για να καταλήξει όμως στην απόφανση αυτή ο Αναπληρωτής Υπουργός, μελέτησε μέρος μόνων των εγγράφν σχετικά με τις εργασίες στην περιοχή και μάλιστα τα πιο... ανούσια. Το ζήτημα όμως της νομιμότητας σχετικά με το ορυχείο χρυσού δεν αφορά την υλοτόμηση στην περιοχή αυτή καθαυτή, αλλά αφορά τα παραπροΐόντα, τα οποία θα εναποτεθούν στην περιοχή, για τα οποία ανοίγεται το πηγάδι, για το οποίο με τη σειρά τους κόβονται τα δέντρα. Τα λεγόμενα "παραπροΐόντα" της εξόρυξης, δεν είναι άλλα από τα απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, για την οποία η Ελληνικός Χρυσός (με κυριότερη μέτοχο την Eldorado Gold) έχει ισχυριστεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου κυάνιο αλλά θα εφαρμόσει την μέθοδο της "ακαριαίας τήξης" ("flash smelting"), η οποία δεν χρειάζεται κυάνιο.
Η μέθοδος όμως της "ακαριαίας τήξης" δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα για εξόρυξη χρυσού αλλά μόνο για μεταλλεύματα θειούχου χαλκού (χαλκοπυρίτη). Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, που είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση, είχε ζητήσει περαιτέρω δοκιμές και έρευνες από την εταιρεία σχετικά με τη βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου αυτής σε εξόρυξη χρυσού και συγκεκριμένα στην περίπτωση μίγματος χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη, που αφορά τα κοιτάσματα των Σκουριών. ΜΟΝΟ κατόπιν αυτών των διευκρινίσεων και εγγυήσεων θα εγκρινόταν η άδεια για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και αφού η εταιρεία επιπλέον παρουσίαζε εναλλακτική τεχνική, στην περίπτωση που η μέθοδος κρινόταν μεν κατάλληλη, αλλά οικονομικά ασύμφορη. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ του 2010. Παρόλ' αυτά, και χωρίς ποτέ να προσκομισθούν τα προαπαιτούμενα στοιχεία και διαβεβαιώσεις, η άδεια αργότερα δόθηκε.
Το ζητούμενο, λοιπόν, σχετικά με την νομιμότητα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και συγκεκριμένα σχετικά με το πηγάδι εναπόθεσης αποβλήτων (open-pit), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι απλές άδειες του δασαρχείου, τις οποίες εξέτασε το υπουργείο σχετικά με την υλοτόμηση, αλλά η νομιμότητα των εργασιών της εταιρείας αφορά την ίδια την εξόρυξη, τα αποτελέσματα της οποία θα καταλήξουν στο πηγάδι και από εκεί σε όλο το υπέδαφος και υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Εάν, η εταιρεία όντως χρησιμοποιήσει κυάνιο, χωρίς να έχει αδειοδοτηθεί, και το έδαφος δηλητηριαστεί, ποιος θα το ελέγξει αυτό τότε; Τα χαρτιά του δασαρχείου είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, κύριοι Υπουργοί. Αυτά βρήκατε να εξετάσετε; Στη συγκεκριμένη περιοχή, για να το πούμε απλά, δεν πρόκειται για μια απλή υλοτόμηση (που και αυτή είναι εν δυνάμει καταστροφική για το περιβάλλον), αλλά πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο! Πρόκεται για για πιθανότατη προετοιμασία ενός εγκλήματος! Το οποίο, αν κρίνουμε από τις σημερινές εκροές που παρατήρησαν οι κάτοικοι, έχει ήδη αρχίσει!
Να σημειώσουμε πως το κυάνιο έχει καταγγελεί διεθνώς για τις δηλητηριώδεις του επιδράσεις στο περιβάλλον, όπου αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για εξόρυξη χρυσού. Με τον όρο "δηλητηριώδεις" εννοούμε την πρόκληση σοβαρών ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό που φτάνουν μέχρι τον καρκίνο.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
"Σχετικά με την υλοτόμηση της περιοχής Καρατζά Χαλκιδικής, το γραφείο του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ενημερώνει για τα εξής:
Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι .
Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος.
Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας. "
Πηγές
0 Σχόλια