Ticker

2/recent/ticker-posts

ΑΝΕΠΛΑΣΑΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ 7.000 Π.Χ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μετά τη Μύρτιδα, ο Έλληνας καθηγητής ορθοδοντικής κ. Μ. Παπαγρηγοράκης ολοκλήρωσε την ψηφιακή ανάπλαση δύο ακόμα προσώπων: της Αυγής, μιας γυναίκας του 7.000 π.Χ, που βρέθηκε στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα, από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίση και της Ηδύλης, ενός κοριτσιού 5,5 ετών από τις Φερές Μαγνησίας, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.

Η Αυγή, όπως την ονόμασαν συμβολικά, είναι έτοιμη. Ολοκληρώθηκε και το «χτίσιμο» του προσώπου της από τον Όσκαρ Νίλσον του Μουσείου Βάσα της Στοκχόλμης, με τον οποίον, ο καθηγητής Μ. Παπαγρηγοράκης συνεργάστηκε και για την Μύρτιδα.

Μετά την επιστημονική δημοσίευσή της, θα ακολουθήσει η έκθεσή της. «Έχουμε αναλύσει την Αυγή από πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ορθοπεδικού, ενδοκρινολόγου, ακτινολόγου κ.ά, γιατί υπάρχουν μερικά στοιχεία που για μας ήταν πρωτόγνωρα» λέει ο κ. Παπαγρηγοράκης, ο οποίος από την πλευρά του ορθοδοντικού, προσδιορίζει την ηλικία της Αυγής ως 18 ετών.

«Το κρανίο της είναι σε καλή κατάσταση και παρόλο που λείπουν κάποια δομικά στοιχεία, το αποτέλεσμα τείνει προς την πραγματικότητα. Είναι εντελώς διαφορετική από τη Μύρτιδα. Κατ' αρχήν πρόκειται για γυναίκα 18 ετών, που έζησε στη μεσολιθική εποχή. Η μορφή της, όμως δεν είναι και τόσο... εκλεπτυσμένη».

Όσο για την Ηδύλη, τη μικρή Φεραία, «βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο, μαζί με τα κτερίσματά της. Ο πατέρας της, έγραψε ένα ποίημα σε μια επιτύμβια στήλη από την οποία έλειπε το πάνω μέρος όπου αναγραφόταν το όνομα της νεκρής. Έτσι, την βάφτισα Ηδύλη. Ήταν 5,5 χρόνων. Έχει όμορφο κρανίο και η ανάπλαση της θα δείχνει ένα όμορφο παιδικό πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά ενός μικρού παιδιού. Απομένει το «χτίσιμο» του προσώπου της, από τον Σουηδό συνεργάτη μου. Θα ολοκληρωθεί όταν εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι» προσθέτει ο κ.Παπαγρηγοράκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, και η ανακατασκευή ενός ζευγαριού, που θα αποτελέσουν την «οικογένεια» της Μύρτιδας.
Στο ερώτημα, εντέλει πόσο μοιάζουν οι αρχαίοι Έλληνες με τους νεοέλληνες, ο κ. Παπαγρηγοράκης απαντά: «Η μελέτη μου στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν Νορβηγίας, έδειξε ότι το προσωπικό κρανίο των νεοελλήνων είναι ακριβώς το ίδιο, στατιστικά, ενώ το εγκεφαλικό κρανίο έχει αλλάξει, αυτό είναι φυσιολογικό και έτσι έπρεπε να γίνει, αναπτύχθηκε προς τα πάνω και μπροστά,λόγω της εξέλιξης του ανθρώπου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια