Ticker

2/recent/ticker-posts

Πώς θα καταλάβετε αν εξαρτάστε υπερβολικά από τη γνώμη των άλλων


 Άρθρο της δρος Lissa Rankin

Ως ανθρώπινα όντα, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο προκειμένου να επιβιώσουμε. Στην πραγματικότητα, στους πολιτισμούς των κυνηγών-συλλεκτών η απόρριψη από τη φυλή σήμαινε βέβαιο θάνατο. Έτσι, δεν είναι περίεργο που ενδιαφερόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι! Αν όμως αφήσετε αυτό να επηρεάσει τον τρόπο που θα φέρεστε στους άλλους, θα περιορίσετε το δημιουργικό δυναμικό σας, θα απομακρύνετε τους ανθρώπους που μπορούν να σας ανεβάσουν ψυχολογικά, θα χάσετε τις ευκαιρίες σας για οικονομική ελευθερία και θα αποτύχετε να πραγματοποιήσετε με θάρρος τον αληθινό σκοπό σας.

Επιπλέον, ως γιατρός, μπορώ να σας πω ότι το να φοβάστε τη γνώμη των άλλων όχι μόνο περιορίζει τις δυνατότητές σας, αλλά στην κυριολεξία σας αρρωσταίνει. Όπως γράφω στο καινούριο μου βιβλίο «The Fear Cure», ο φόβος δεν σας κάνει απλώς μοναχικούς, καταπτοημένους, άδειους και σας απομακρύνει από τις φυσικές κλίσεις σας, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων, φλεγμονωδών ασθενειών, χρόνιων πόνων, διαβήτη και ακόμη του κοινού κρυολογήματος.

Πώς λοιπόν θα γνωρίζετε αν λαμβάνετε πολύ σοβαρά αυτά που σκέφτονται οι άλλοι; Παρακάτω παραθέτονται κάποιες σοβαρές ενδείξεις.

1. Δεν λέτε την αλήθεια

Πόσο συχνά κρατάτε το στόμα σας κλειστό επειδή φοβάστε ότι αν μιλήσετε θα βάλετε τη δουλειά σας σε κίνδυνο, θα χάσετε τον εραστή σας, θα απομακρυνθείτε από έναν φίλο ή θα αποδοκιμαστείτε από τους γονείς σας; Πόσες φορές έχετε απαρνηθεί την αλήθεια σας (και μαζί με αυτή την ακεραιότητα, τον αυτοσεβασμό και την αυθεντικότητά σας);

Δεν υπονοώ ότι πρέπει να αποκαλύπτετε κάθε σας σκέψη. Μερικοί άνθρωποι γίνονται απλώς αγενείς με το πρόσχημα ότι «λένε την αλήθεια». Κάθε φορά όμως που δεν εκφράζετε ό,τι ισχύει για εσάς, ενεργοποιείτε μια αντίδραση στρες που αποδυναμώνει τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοίασης του σώματός σας και το βάζει σε κίνδυνο. Επιπλέον, παραβιάζετε την ψυχή σας. Και αν δεν έχετε μάθει να σέβεστε τις ήσυχες δονήσεις της ψυχής, το Σύμπαν μπορεί να σας ταρακουνήσει μέχρι να ξεκινήσετε να σέβεστε ξανά την αλήθεια σας.

2. Έχετε μετατραπεί σε κοινωνικό χαμαιλέοντα.

Ξέρετε αυτούς τους ανθρώπους που αλλάζουν τη στάση τους – ακόμα και την εμφάνισή τους ή το αγαπημένο τους συγκρότημα και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις – κάθε φορά που βρίσκονται σε μια καινούρια παρέα; Οι άνθρωποι με σταθερή αίσθηση του εαυτού τους είναι λίγο πολύ ίδιοι, ακόμη κι αν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους που είναι διαφορετικοί.

Αν νιώθετε ότι μεταμορφώνεστε προκειμένου να αποτελέσετε μέρος του κοινωνικού περιβάλλοντός σας, πιθανώς φοβάστε ότι δεν θα αρέσετε στους άλλους αν είστε διαφορετικοί. Βέβαια, μερικές φορές έχετε δίκιο. Το τίμημα της αυθεντικότητας είναι ότι δεν θα ταιριάζετε άνετα με όλους, αξίζει όμως το ρίσκο, γιατί μόνο όταν είστε αρκετά γενναίοι ώστε να μην νιώθετε άβολα θα βρείτε αυτούς που πραγματικά σας ταιριάζουν.

3. Λέτε ψέματα

Αν νομίζετε ότι η αλήθεια σας δεν είναι ευπρόσδεκτη, έχετε την τάση να υπερβάλλετε, να την αποκρύπτετε ή να λέτε ψέματα. Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κάποιο από τα 2 φύλα, αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στους άντρες που αποκρύπτουν την αλήθεια από τις γυναίκες επειδή φοβούνται ότι θα αναστατωθούν ή θα τους απορρίψουν αν πουν όλη την αλήθεια. Αν τολμήσουν να πουν την αλήθεια για το πώς νιώθουν και το τι σκέφτονται, συχνά εκείνες τους επιπλήττουν: «Νομίζεις ότι εκείνη η γυναίκα είναι σέξι; Πώς τολμάς!». Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση;

Φυσικά, και οι γυναίκες λένε ψέματα και οι άντρες κατακρίνουν σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια. Όσον αφορά και τα 2 φύλα, οι άντρες συνήθως λένε ψέματα ενώ οι γυναίκες συνήθως πληγώνονται αν οι εκείνοι είναι ειλικρινείς απέναντι τους ενώ ταυτόχρονα αν δεν είναι, τους κατακρίνουν. Και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Είναι προτιμότερο να ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του φόβου μας και την εύρεση του θάρρους να αγαπάμε και να σεβόμαστε την αλήθεια του άλλου χωρίς να την επικρίνουμε.

4. Ζητάτε συγγνώμη για οτιδήποτε σας αρέσει

Για παράδειγμα: «Ακούω μουσική από συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80. Το ξέρω, φαίνεται χαζό». Γίνεστε κατακόκκινοι και ντρέπεστε για ένα τόσο μικρό κι ασήμαντο πράγμα θεωρώντας ότι οι άλλοι θα σας κατακρίνουν, θα γελάσουν ή θα κάνουν διάφορες εικασίες για σας. Στη συνέχεια, προσποιείστε ότι συμφωνείτε μαζί τους. Κι όταν σας λένε πχ ότι τους αρέσει η Lady Gaga, εσείς συμφωνείτε ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει.

Αυτός ακριβώς είναι ο φόβος μεταμφιεσμένος και θυμίζει τη σκηνή με την Julia Roberts στην ταινία «Runaway Bride», όπου εκείνη δεν ξέρει πώς της αρέσει να τρώει τα αυγά της αφού συνεχώς αλλάζει γνώμη αναλόγως με το ποιόν βγαίνει ραντεβού κάθε φορά. Έτσι όμως ξεχνάτε ότι όσοι πραγματικά σας αγαπούν θέλουν απλώς να είστε ο εαυτός σας κι όχι ένα δικό τους αντίγραφο.

5. Αποφεύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις

Προσωπικά δηλώνω εσωστρεφής και ξέρω ότι δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για να αποτελούμε την ψυχή του πάρτι. Και οι εσωστρεφείς όμως λαχταρούν επικοινωνία και θα αποφύγουν ακόμα και το πιο ενδιαφέρον κοινωνικό περιβάλλον αν αισθάνονται φοβισμένοι. Ακόμη και οι πιο εξωστρεφείς από μας θα απέφευγαν τις κοινωνικές εκδηλώσεις αν είναι πολύ απασχολημένοι με το να φοβούνται τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

Για να νιώθετε ασφαλείς με τον αληθινό εαυτό σας, πρέπει να ξεπεράσετε τον φόβο της απόρριψης που ακολουθεί την ανησυχία ότι οι άλλοι δεν θα σας συμπαθήσουν όταν είστε ο εαυτός σας.

6. Κρύβετε τις ιδιορρυθμίες σας

Μπορεί να έχετε συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά πχ κάποιες αθλητικές ομάδες ή μάρκες ρούχων. Αν φοβάστε υπερβολικά το τι θα σκεφτούν οι άλλοι, θα νιώθετε ότι πιέζεστε προκειμένου να ακολουθήσετε την πλειοψηφία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα προδώσετε τον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείτε τις αντιδράσεις του στρες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση κάποιας νόσου. Επίσης, εμποδίζετε τους άλλους να αναγνωρίσουν τις μοναδικές ιδιορρυθμίες που έχετε κοινές. Ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να συναντήσετε κάποιον που θα σας μοιάζει αν καταφέρετε να είστε συνεχώς ο εαυτός σας.

7. Αναρωτιέστε συνεχώς τι σκέφτονται οι άλλοι για σας

Αν είστε τόσο απασχολημένοι προσπαθώντας να διαβάσετε τις σκέψεις των άλλων για να βεβαιωθείτε ποιοι είστε και αν αυτά που λέτε είναι σωστά, δεν ζείτε πραγματικά τη στιγμή. Και σίγουρα δεν δίνετε προσοχή στην όμορφη, μοναδική ψυχή που έχετε απέναντί σας και που σας κάνει δώρο την παρουσία της.

Όταν αντιμετωπίζετε τον φόβο σας για το τι σκέφτονται οι άλλοι, είστε σε θέση να ζείτε το παρόν απαλλαγμένοι από φόβο κι ακολουθώντας μόνο ό,τι σας δίνει το τώρα.

8. Είστε τελειομανείς

Η προσπάθεια να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι αποτελεί χαρακτηριστικό της ψυχής, μια λαχτάρα να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας στην εντέλεια. Η τελειομανία όμως πηγάζει από τον φόβο – της απόρριψης, του ότι δεν είμαστε επαρκείς, της εγκατάλειψης.

9. Δεν αφήνετε τον εαυτό σας να εκφραστεί ελεύθερα

Σκεφτείτε όλες εκείνες τις φορές που είχατε κάποιο ευχάριστο νέο και θέλατε να το μοιραστείτε, να το φωνάξετε από τις στέγη του σπιτιού σας! Δεν το κάνατε όμως, επειδή φοβηθήκατε ότι θα έμοιαζε με έπαρση. Ή ανησυχούσατε μήπως κάποιος άλλος θα σας κατέκρινε ή θα ζήλευε. Έτσι, δεν αφήνετε τον εαυτό σας να εκφραστεί και να λάμψει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη λάμψη στον κόσμο μας – τη λάμψη του να είμαστε ο πραγματικός εαυτό μας.

10. Φοράτε «μάσκες»

Κατακερματίζετε την ταυτότητά σας κι ενεργείτε αλλιώς όταν πχ βρίσκεστε με άλλες μητέρες κι αλλιώς όταν βρίσκεστε με τους συναδέλφους σας στη δουλειά. Επίσης, συμπεριφέρεστε με διαφορετικό τρόπο όταν είστε στην εκκλησία ή στο κλαμπ ή στα μαθήματα γιόγκα. Όταν απελευθερωθείτε από τον φόβο του τι σκέφτονται οι άλλοι, θα βρείτε τη δύναμη να κατανοήσετε ποιοι είστε.

Με αυτό τον τρόπο, ολόκληρη η ζωή σας θα γίνει μια πράξη αγάπης προς τον αληθινό σας εαυτό. Η Θεία έκφραση θα εκδηλώνεται μέσω εσάς, ως καθαρή ουσία του ποιοι πραγματικά είστε, δηλαδή μια ύπαρξη όμορφη, πολύτιμη και μοναδική, η οποία σίγουρα δεν έχει ανάγκη να κρύβεται πίσω από καμία «μάσκα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια