Η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Σερβία θα ενεργοποιήσει το άξονα Αθήνας –Βελιγραδίου
Είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ άλλοτε να ξανα-ενεργοποιηθεί η παλαιά συμμαχία Ελλάδος-Σερβίας και Βουλγαρίας. Στόχος η αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού που τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε μια πολιτιστική και θρησκευτική επίθεση άνευ προηγουμένου. Ελπίζουμε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σερβία. Καλά είναι τα ενεργειακά σχέδια αλλά απαιτούν και οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αμυντικές συμμαχίες για να τα διασφαλίζουν.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισκεφθεί τη Σερβία στις αρχές του Μαΐου, αυτό αναφέρει η σερβική ιστοσελίδα srbin.info.
«Κατά την διάρκεια του τρέχοντος μήνα Απριλίου αναμένουμε επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, και ύστερα στις αρχές Μαΐου αναμένουμε την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στο Βελιγράδι», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
«Και κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα επιβεβαιωθούν οι άρρηκτοι και αδελφικοί δεσμοί ανάμεσα στον ελληνικό και τον σερβικό λαό», δήλωσε ο. Ντάτσιτς προς τους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη, όπου έλαβε μέρος στην διάσκεψη για τον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα» των χωρών των Βαλκανίων.
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Σέρβος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκο Κοτζιά, και οι συνομιλίες τους περιστράφηκαν γύρω από τη μελλοντική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, αλλά και στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας, με στόχο την καλύτερη και στενότερη συνεργασία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα . Επίσης οι ΥΠΕΞ, Ελλάδος και Σερβίας , συναντήθηκαν στο περιθώριο της διάσκεψης για τα ενεργειακά θέματα στην Βουδαπέστη, και αντάλλαξαν απόψεις για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας, και για την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,η Σερβία είναι μία φίλη χώρα από τα «παλιά» , και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η χώρα μας πρέπει και οφείλει να ενεργοποιήσει το άξονα Αθήνας-Βελιγραδίου και κάποια στιγμή και της Σόφιας , για την αντιμετώπιση των εξ ανατολών «τουρκικών ορέξεων».
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, παρά τις συναντήσεις και τα «ψεύτικα χαμόγελα» όπως στην Βουδαπέστη από τους Τούρκους που πάντα έχουν τα δικά τους , ομοιάζουν με την περίοδο των βαλκανικών πολέμων με την αντίστροφη φορά . Η Τουρκία είναι σήμερα αυτή η οποία ευρίσκεται σε φάση «δυνητικής στρατιωτικής ανάτασης » στα Βαλκάνια, επιθυμώντας να ξαναπάρει πίσω ότι νομίζει η ίδια ότι της ανήκει. Ενώ οι βαλκανικές χώρες από την άλλη πλευρά ευρίσκονται σε οικονομικό, κοινωνικό και στρατιωτικό «μαρασμό», βλέποντας παράλληλα μια Τουρκία να μετατρέπεται σε περιφερειακή υπερδύναμη. Μόνο εάν αποφασίσουν οι Βαλκανικές χώρες με την υλοποίηση ενός αμυντικού συμφώνου και άξονα να «προασπίσουν» να εθνικά τους συμφέροντα, τα οποία κινδυνεύουν, ακόμα και από τις αποκαλούμενες και σήμερα «μεγάλες δυνάμεις», θα καταφέρουν να επιζήσουν.
pentapostagma.gr
0 Σχόλια