Όταν σήμερα, στον κινηματογράφο ή τη λογοτεχνία, παρουσιάζονται στενοί φίλοι, το συμπέρασμα είναι συχνά: «Ω, είναι ομοφυλόφιλοι..». Μια από τις τραγωδίες του πολιτισμού μας, την οποία έχει έντονη στιγματίσει η αποδοχή της ομοφυλοφιλικής ατζέντας , είναι η διάβρωση της πραγματικής κατανόησης της φιλίας. Τι είναι "φιλία"; Έχουμε χάσει το νόημα για αυτήν;
Σήμερα, Φιλία, θεωρείται είτε απλώς μια περιστασιακή συντροφιά, ή, αν είναι κάτι βαθύτερο, μια «λανθάνουσα σεξουαλική ορμή». Αλλά παραδοσιακά, η Φιλία δεν ήταν τίποτα από αυτά τα πράγματα.
Στο βιβλίο ‘The Four Loves’ (‘Τέσσερις Αγάπες’), ο γνωστός Ιρλανδός χριστιανός μυθιστοριογράφος και φιλόσοφος CS Lewis(γνωστός από τα "Τα χρονικά της Νάρνια"), περιγράφει την Φιλία ως μια αγάπη τόσο μεγάλη όσο ο έρωτας (ρομαντική αγάπη), αλλά εντελώς ξεχωριστή από αυτόν.
"Όσοι δεν μπορούν να συλλάβουν την φιλία ως μια ουσιαστική αγάπη, αλλά μόνο ως μεταμφιεσμένο ή επεξεργασμένο έρωτα, στην ουσία, φανερώνουν το γεγονός ότι ποτέ δεν είχαν έναν φίλο", δηλώνει ο Lewis.
Η φιλία βασίζεται στο ζωτικό θέμα: «Βλέπεις την ίδια αλήθεια;». Αυτό συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα, ή επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό, ξεχωριστά από τους άλλους. «Η φιλία είναι περιττή», αναφέρει ο Lewis, "όπως η φιλοσοφία, όπως η τέχνη, όπως και το ίδιο το σύμπαν. ... Δεν έχει καμία αξία ως προς την επιβίωση του ανθρώπου. Μάλλον είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που δίνουν αξία στην επιβίωση του ανθρώπου».
Η αρχαία παράδοση απεικονίζει συχνά την σοβαρή-αλλά μη-ερωτική αγάπη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Παραδείγματα βαθιάς φιλίας που βρέθηκαν σε όλη τη λογοτεχνία, όπως οΑχιλλέας και ο Πάτροκλος στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Δαβίδ και ο Ιωνάθαν στην Αγία Γραφή, ή αργότερα, η Ροζαλίντα και η Σήλια στο «Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ.
«Για τους αρχαίους», αναφέρει ο Lewis, «η φιλία ήταν η πιο ευτυχισμένη και πιο πλήρης ανθρώπινη από όλες τις αγάπες. Το στέμμα της ζωής και το σχολείο της αρετής».
Είναι σαφές ότι η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου μπορεί να είναι βαθιά και σοβαρή – αυτό εδράζεται στη λογοτεχνία και ιστορία. Αλλά, αυτές οι φιλίες σήμερα, ανάρμοστα, κατανοούνται, ως αποδεικτικό στοιχείο «ομοφυλοφιλίας».
Στην ‘Τελευταία Μάχη’, ο Lewis λέει ότι η ανάμειξη της αλήθειας με ένα ψέμα κάνει το ψέμα πολύ ισχυρότερο. Οι άνθρωποι δείχνουν την αλήθεια της φιλίας και την πολύ πραγματική αγάπη που βρίσκεται εκεί και λένε: «Εδώ έχουμε την απόδειξη της ομοφυλοφιλίας!»
"Το να πούμε ότι κάθε φιλία είναι συνειδητά και ρητά ομοφυλοφιλική θα ήταν ένα τεράστιο ψεύδος", αναφέρει ο Lewis, εξηγώντας ότι «εξυπνάκηδες» κατηγορούν εκείνους που συνδέονται με βαθιά φιλία ότι είναι κατά κάποιο τρόπο, υποσυνείδητα «ομοφυλόφιλοι».
"Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θετικές αποδείξεις περί ομοφυλοφιλίας που μπορούν να ανακαλυφθούν στη συμπεριφορά των δύο φίλων," συνεχίζει ο Lewis, «δεν αποθαρρύνει τους εξυπνάκηδες: «Αυτό», λένε με σοβαρό ύφος, «είναι ακριβώς που θα πρέπει να περιμένουμε». Η τρανταχτή έλλειψη αποδείξεων ως εκ τούτου θεωρείται ως «απόδειξη», η απουσία του καπνού αποδεικνύει ότι η φωτιά είναι πολύ προσεκτικά κρυμμένη. Αν υπάρχει καθόλου. Αλλά πρώτα πρέπει να αποδείξουμε την ύπαρξή της».
Το να ψάχνει κάποιος για «υποσυνείδητη ομοφυλοφιλία» στη φιλία, υποστηρίζει ο Lewis, είναι σαν να ψάχνει για μια αόρατη γάτα: «Αν υπήρχε μια αόρατη γάτα σε αυτή την καρέκλα, η καρέκλα θα φαινόταν άδεια. Αλλά η καρέκλα πράγματι φαίνεται άδεια. Ως εκ τούτου υπάρχει μια αόρατη γάτα σε αυτή. «Μια πίστη σε αόρατες γάτες δεν μπορεί να διαψευστεί λογικά», λέει, «αλλά μας λέει πολλά για αυτούς που την έχουν».
Φυσικά, η φιλία, σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει συνδυαστεί με μια ομοφυλοφιλική παρόρμηση. Αλλά αυτό δεν είναι το φυσικό ή το φυσιολογικό αποτέλεσμά της. «Για να αποφασίσουμε ... που η ομοφυλοφιλία παρείσφρησε μέσα και που όχι», λέει ο Lewis, "θα πρέπει σίγουρα να οδηγηθούμε από τα στοιχεία - όταν υπάρχουν - και όχι από μια εκ των προτέρων θεωρία".
Το να υποθέσουμε ότι κάθε αγάπη, καθοδηγείται από μια κατώτερη βιολογική επιθυμία, βάζει την ανθρωπότητα στο επίπεδο των ζώων. Δεν χρειάζεται να υποβιβάζουμε τον εαυτό, θεωρώντας ότι η φιλία πηγάζει από ένα απλό σεξουαλικό ένστικτο. Είμαστε σε θέση (ως άνθρωποι) να βιώσουμε μια βαθύτερη αγάπη από αυτή.
* Η φωτογραφία στην αρχή είναι από την ταινία “Stand By Me” (1986). Βρείτε την και δείτε την!
Το διαβάσαμε από το: thesecretrealtruth.blogspot.com/
0 Σχόλια