Λευκωσία: Ανοικτό διάλογο για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης των ανοικτών αιθέρων, την προσέλκυση νέων εταιρειών και τη μείωση του κόστους του αεροδρομίου, ξεκίνησε ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, με πρώτο βήμα δημόσια διαβούλευση που έγινε χθες στο υπουργείο.
Παρουσιάζοντας τα υφιστάμενα δεδομένα της αεροπορικής κίνησης της Κύπρου και την ανάλυσή τους, ο Μάριος Δημητριάδης υπέδειξε ότι αφενός, το κενό των Κυπριακών Αερογραμμών έχει καλυφθεί και αφετέρου η διασπορά των μεριδίων αγοράς, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ανταγωνισμού, αφού οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες σε αριθμούς επιβατών και πτήσεων στα κυπριακά αεροδρόμια, μοιράζονται μεταξύ τους ένα ποσοστό από 9% έως 15% της πίτας, ενώ υπάρχουν και αρκετοί μικρότεροι.
Στόχος της δημόσιας διαβούλευσης, είναι να καθοριστεί η στρατηγική και οι ενέργειες που θα οδηγήσουν σε διατήρηση και ανάπτυξη της αεροπορικής κίνησης από υφιστάμενες αγορές, η μόνιμη σταθερή κάλυψη του κενού που άφησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, το άνοιγμα καινούργιων αγορών εκτός Ρωσίας και η εξασφάλιση οφέλους από τις βελτιώσεις στις αεροπορικές διακρατικές συμφωνίες. Κύριος μεσοπρόθεσμος στόχος, είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συνδεσιμότητα με τις χαμηλότερες δυνατό τιμές.
Να σημειωθεί ότι το 2015, για την περίοδο 1/1 με 15/6, διακινήθηκαν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, 2,6 εκατ. επιβάτες, κάτι που δείχνει συγκριτικά 3,8% αύξηση στην αεροπορική κίνηση για την ίδια περίοδο σε σχέση με το 2014. Το κύριο μέρος της αύξησης προέρχεται από το αεροδρόμιο Πάφου (+12,3%), ενώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας ουσιαστικά διατηρήθηκε η κίνηση του περασμένου χρόνου (0,2% αύξηση). Αν αφαιρεθεί η ρωσική αγορά από την εξίσωση πέρσι και φέτος, τότε έχουμε 7,5% αύξηση, όμως η μείωση από τη ρωσική αγορά επιδρά έντονα αρνητικά στους αριθμούς.
Από και προς την Κύπρο, πετούν συνολικά 70 αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν συνολικά περισσότερες από 130 διαδρομές σε 40 διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί αφορούν κυρίως τη θερινή περίοδο, αφού μόνο το ένα τρίτο και συγκεκριμένα το 32% των διαδρομών αυτών πραγματοποιούνται ολόχρονα. Το 33% των δρομολογίων διατηρούνται την ευρύτερη θερινή περίοδο και το 35% μόνο μερικώς το καλοκαίρι.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αεροπορική κίνηση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (80%) βασίζεται στον τουρισμό.
Οι αριθμοί, δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν πέντε αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν το 45,3% της αεροπορικής κίνησης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και ακόμα πέντε εταιρείες που πραγματοποιούν το 17,5% της κίνησης. Από τις πρώτες δέκα αεροπορικές εταιρείες, μόνο οι δύο (Aegean Airlines με 13,4% και British Airways με 4,1%) δεν αποτελούν εταιρείες χαμηλού κόστους ή ναυλωμένων κατά κύριο λόγο πτήσεων. Για παράδειγμα, μετά την Aegean, οι επόμενες δύο στην κατάταξη είναι οι Ryanair (9,3%) και Easy Jet (επίσης 9,3%) ενώ στην 4η και 5η θέση κατατάσσονται οι Transaero (8,6%) και Thomson (8,1%).
Μιλώντας στην χθεσινή δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε πως η Κύπρος είναι εξαρτώμενη από τρεις αγορές, την αγγλική (33,3%), τη ρωσική (13,2%) και την ελληνική (17,8%).
Συμφωνίες από Μπαχρέιν μέχρι Ουζμπεκιστάν
Παραθέτοντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα, για διεύρυνση των διμερών αεροπορικών συμφωνιών και ανοίγματος νέων προορισμών για την Κύπρο, αλλά και για να γίνει η Κύπρος νέος προορισμός για άλλες χώρες, ο Μάριος Δημητριάδης υπέδειξε ότι έχει υπογραφεί νέα συμφωνία με το Μπαχρέιν, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το Ομάν και αναμένεται σύντομα η υπογραφή της.
Επίσης, η συμφωνία με την Αίγυπτο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Κίνα, την Κούβα, τη Βόρεια Αφρική και το Ουζμπεκιστάν. Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών, έχει αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της Συμφωνίας Ανοικτών Αιθέρων ΕΕ – Ισραήλ και έχουν παραχωρηθεί εμπορικά δικαιώματα στην Aegean, Ryanair και Wizzair από κυπριακής πλευράς και από τους δύο αερολιμένες, Λάρνακας και Πάφου.
Ακόμα, πρόσφατα έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Συμφωνία Ανοικτών Αιθέρων ΕΕ - Ιορδανίας και έχουν παραχωρηθεί εμπορικά δικαιώματα στην Aegean για το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουκρανία, ενώ της έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα άσκησης 5ης ελευθερίας με τον Λίβανο.
Τέλος, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Δημητριάδης, στις 14 Ιουλίου ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ενώ για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει με τις διαθέσιμες θέσεις από τη ρωσική αγορά και την αυξημένη ζήτηση από μεμονωμένους επιβάτες, παραχωρείται το δικαίωμα πώλησης μέχρι και 50 θέσεις ανά πτήση και σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων.
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
- See more at: http://www.philenews.com
0 Σχόλια