Τα τελευταία 24ωρα …δύο λέξεις ακούγονται πολύ έντονα από πολιτικούς στην tv, κατακλύζουν το διαδίκτυο και ανάγκασαν ακόμη και τον κυβερνητικό εκπρόσωποΓαβριήλ Σακελλαρίδη να παρέμβει, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Έλληνες!
Αναφερόμαστε στο «Capital Control», ένα μέτρο, το οποίο αφορά τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων και στο οποίο είχε αναφερθεί τον περασμένο Μάρτιο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τώρα, ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, πως δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί η επόμενη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τι σημαίνει στην πράξη Capital Control;
Τo σενάριο αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ.Σακελλαρίδη, μπορεί να συμβεί, αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της. Στην περίπτωση που δεν καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ και "σημάνει" πιστωτικό γεγονός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να εξαναγκάσει σε ένα τέτοιο μέτρο, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τις καταθέσεις των Ελλήνων, με το να κλείσει τις γραμμές παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (βλέπε ELA κα). Τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών, άλλωστε μπορεί να θέσει σε δοκιμασία ένα «κύμα» bank run (μαζική φυγή κεφαλαίων και αναλήψεις) εφόσον οι τράπεζες είναι... ανοιχτές.
Πως θα επηρεάσει την ζωή και την καθημερινότητα μας ένα Capital Control;
-Θα υπάρχει όριο στις αναλήψεις χρημάτων από ATM. Με απλά λόγια, αν πχ τεθεί όριο 100 ευρώ, αν κάποιος καταθέτης χρειαστεί να βγάλει για οποιαδήποτε ανάγκη περισσότερα χρήματα, δεν θα μπορεί!
-Δεν θα μπορούν οι καταθέτες να μεταφέρουν όσα χρήματα επιθυμούν από λογαριασμό σε λογαριασμό!
-Δεν θα μπορούν οι πελάτες των τραπεζών να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων!
Ποια είναι η λογική πίσω από τα capital controls;
Αν αποφασιστεί να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι για να σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων και να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Σταθεροποιώντας το τραπεζικό σύστημα, ο κίνδυνος μιας σοβαρής ύφεσης στην οικονομία είναι κάπως μειωμένος.
Επιμέλεια Άννα Σταματιάδου
0 Σχόλια