Καθώς η ελληνική οικονομία βάζει τα δυνατά της για να σταθεί στα πόδια της, ας θυμηθούμε μερικούς από τους πατέρες του σύγχρονου πολιτισμού μας που γεννήθηκαν εκεί. Κάντε κλικ και μάθετε περισσότερα.
ΟΙ ΣΎΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΊ ΑΓΏΝΕΣ ΈΧΟΥΝ ΤΙΣ ΡΊΖΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ 776 Π.Χ. ΌΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΎΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΊΑ ΟΛΥΜΠΊΑ. ΜΕ ΕΝΤΟΛΉ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΆΤΟΡΑ ΘΕΟΔΌΣΙΟΥ ΤΟ 393 Μ.Χ. ΔΙΑΚΌΠΗΚΑΝ ΑΛΛΆ ΟΙ ΑΓΏΝΕΣ ΕΠΈΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΤΟ 1896 ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΑΠΌ ΤΌΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΈΣΤΕΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΌ ΓΕΓΟΝΌΣ ΠΑΓΚΟΣΜΊΩΣ.
ΟΙ ΑΡΧΑΊΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΈΣ ΌΠΩΣ Ο ΣΩΚΡΆΤΗΣ, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΆΤΩΝ ΆΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΌΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΔΥΤΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΕΣΤΙΆΖΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΉ. Η ΑΓΓΛΙΚΉ ΛΈΞΗ "PHILOSOPHY" ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΓΆΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΊΑ ΚΑΙ ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ.
Ο ΗΡΌΔΟΤΟΣ, Ο ΠΑΤΈΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ, ΉΤΑΝ Ο ΠΡΏΤΟΣ ΠΟΥ ΈΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΕΡΣΙΚΟΎΣ ΠΟΛΈΜΟΥΣ, ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΊΑΙ. ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΑΥΤΌ, ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΣΧΕΤΙΚΉ ΈΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΆ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΌΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΌΝΤΟΣ. ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ ΌΤΙ ΊΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΑΝΆΛΥΣΗ ΚΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ ΝΑ ΕΜΠΝΈΕΙ ΤΟΥΣ ΣΎΓΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΈΣ.
ΌΤΑΝ Ο ΣΌΛΩΝ ΈΔΩΣΕ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΨΉΦΟΥ ΣΕ ΚΆΘΕ ΑΘΗΝΑΊΟ ΠΟΛΊΤΗ ΕΓΚΑΘΊΔΡΥΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ. (ΦΩΤΟ) Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ, ΑΛΈΞΗΣ ΤΣΊΠΡΑΣ ΨΗΦΊΖΕΙ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΊΟΥ 2015.
ΤΟ ΠΥΘΑΓΌΡΕΙΟ ΘΕΏΡΗΜΑ ΠΟΥ ΛΈΕΙ ΌΤΙ ΤΟ ΤΕΤΡΆΓΩΝΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΊΝΟΥΣΑΣ ΕΝΌΣ ΟΡΘΟΓΩΝΊΟΥ ΤΡΙΓΏΝΟΥ ΙΣΟΎΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΆΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΏΝΩΝ ΤΩΝ ΔΎΟ ΚΆΘΕΤΩΝ ΠΛΕΥΡΏΝ ΤΟΥ (A² + B² = C²), ΠΉΡΕ ΤΟ ΌΝΟΜΆ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΌΡΑ, Ο ΟΠΟΊΟΣ ΑΠΈΔΕΙΞΕ ΠΡΏΤΟΣ ΤΟ ΘΕΏΡΗΜΑ ΑΥΤΌ. ΉΤΑΝ ΕΠΊΣΗΣ Ο ΠΡΏΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΈΛΑΒΕ ΈΝΑ ΠΛΉΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΊΟ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΊ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΎΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΊΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΉ ΜΠΟΡΟΎΣΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΎΝ ΜΈΣΩ ΤΩΝ ΑΚΈΡΑΙΩΝ ΑΡΙΘΜΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΏΝ ΤΟΥΣ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΊ ΜΎΘΟΙ, ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΧΊΛΛΕΙΟ ΠΤΈΡΝΑ ΈΩΣ ΤΗΝ ΗΡΆΚΛΕΙΑ ΔΎΝΑΜΗ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΆΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΉΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΈΧΝΗ ΜΑΣ, ΌΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΆΛΛΩΣΤΕ ΦΑΝΕΡΌ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΎΓΧΡΟΝΩΝ ΥΠΕΡΗΡΏΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΜΥΘΙΚΏΝ ΗΡΏΩΝ. (ΦΩΤΟ) Ο ΗΘΟΠΟΙΌΣ BRAD PITT ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΗΝΉ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΙΝΊΑ "TROY" ΌΠΟΥ ΥΠΟΔΎΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΈΑ.
ΕΆΝ ΣΑΣ ΑΡΈΣΕΙ ΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΈΧΕΤΕ ΚΆΘΕ ΛΌΓΟ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΊΤΕ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ. ΓΙΑΤΊ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΉΤΑΝ ΕΚΕΊΝΟΙ ΠΟΥ ΈΧΤΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΘΈΑΤΡΑ ΑΛΛΆ ΉΤΑΝ ΟΙ ΕΦΕΥΡΈΤΕΣ ΤΟΥ ΔΡΆΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΊΑΣ. ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΆ ΥΠΆΡΧΕΙ Η ΛΈΞΗ "THESPIAN" ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΈΕΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΘΈΣΠΙΟ, ΤΟΝ ΠΡΏΤΟ ΗΘΟΠΟΙΌ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ. (ΦΩΤΟ) ΤΟ ΗΡΏΔΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ.
ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΊ ΚΊΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΊΕΣ ΔΟΜΈΣ ΌΠΩΣ Ο ΠΑΡΘΕΝΏΝΑΣ (ΦΩΤΟ) ΑΠΕΙΚΟΝΊΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΆΠΟΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΊΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ. Η ΕΠΊΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΊΩΝ ΑΥΤΏΝ ΕΊΝΑΙ ΟΡΑΤΉ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΆ ΚΤΊΡΙΑ, ΣΤΆΔΙΑ Κ.Α..
ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΊΕΣ ΜΈΧΡΙ ΤΑ ΠΟΙΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΉΡΟΥ (ΦΩΤΟ), ΈΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΜΈΡΟΣ ΤΗΣ ΣΎΓΧΡΟΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑΣ ΈΧΕΙ ΤΙΣ ΡΊΖΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΈΡΓΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΊΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ.
Η ΕΜΜΟΝΉ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ, ΤΗΝ ΤΆΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΊΕΣ ΤΟΥΣ ΟΔΉΓΗΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΑΓΑΛΜΆΤΩΝ ΠΟΥ ΆΓΓΙΖΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΌΤΗΤΑ. ΑΠΌ ΤΑ ΑΓΆΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΊΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΊΤΗΣ ΜΈΧΡΙ ΤΟΥΣ ΑΜΦΟΡΕΊΣ ΜΕ ΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΆ ΣΧΈΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΗΝΈΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΆΧΕΣ, ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΆΦΕΡΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΉΜΑΤΑ ΑΠΌ ΥΛΙΚΆ ΌΠΩΣ ΤΟ ΜΆΡΜΑΡΟ, Ο ΑΣΒΕΣΤΌΛΙΘΟΣ, Ο ΜΠΡΟΎΤΖΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΊΛΝΤΙΣΙ.
ΤΑ ΕΝΔΎΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΊΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΕΝΈΠΝΕΥΣΑΝ ΤΑ ΣΎΓΧΡΟΝΑ ΦΟΡΈΜΑΤΑ. ΟΙ ΚΟΡΔΈΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΆ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΝΔΆΛΙΑ ΕΊΝΑΙ ΕΠΊΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΕΠΙΡΡΟΈΣ.
ΠΑΡΌΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΑΝ ΔΗΜΌΣΙΟΙ ΚΑΤΉΓΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΆΔΑ, ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΕΊΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΎΝ Ο ΈΝΑΣ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΟΥ ΆΛΛΟΥ ΜΕ ΜΆΡΤΥΡΕΣ ΔΙΚΟΎΣ ΤΟΥΣ. Ο ΣΩΚΡΆΤΗΣ (ΦΩΤΟ) ΚΑΤΑΔΙΚΆΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΈΤΟΙΟΥ ΕΊΔΟΥΣ ΔΊΚΗ. ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΈΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΚΑΙ ΜΕ ΈΝΑ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΙΆΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΝΌΡΚΩΝ.
ΤΑ ΣΎΓΧΡΟΝΑ ΚΑΠΈΛΑ ΤΩΝ ΣΕΦ ΠΡΟΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΛΕΥΚΆ ΚΑΠΈΛΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΎΣΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΊ ΠΟΥ ΕΤΟΊΜΑΖΑΝ ΦΑΓΗΤΌ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΜΟΝΑΣΤΉΡΙΑ ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΉΣ ΓΡΆΦΤΗΚΕ ΑΠΌ ΈΝΑΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΛΕΓΌΤΑΝ ΑΡΧΈΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟ 330 Π.Χ.
Πολύ πριν από τη NASA, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις για τη Γη. Ο Θαλής ο Μιλήσιος λέγεται ότι είχε ανακαλύψει την ισημερία και το ηλιοστάσιο. Ο Αναξαγόρας είχε κατανοήσει την αιτία της έκλειψης και ο Αρίσταρχος ήταν ο πρώτος που πρότεινε την σταθερή θέση του ήλιου (φωτο) Σε παλιό γραμματόσημο των Ελληνικών Ταχυδρομείων απεικονίζεται το πρώτο ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος όπως το συνέλαβε ο Αρίσταρχος.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της δυτικής ιατρικής ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που μελέτησαν το ανθρώπινο σώμα και η ιατρική έγινε επάγγελμα υπό την επιρροή του. Ο όρκος του Ιπποκράτη, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, αποδίδεται στον Ιπποκράτη. (φωτο) Φοιτητές της ιατρικής δίνουν τον όρκο στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ.
Η 28η Οκτωβρίου είναι εθνική γιορτή για τους Έλληνες οι οποίοι γιορτάζουν το Όχι στις ιταλικές αξιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μικρός ελληνικός στρατός νίκησε την Ιταλία στον εξάμηνο πόλεμο που έληξε στις 23 Απριλίου 1941, σηματοδοτώντας την πρώτη ήττα των δυνάμεων του Άξονα.
Η Ελλάδα έχει πάνω από 100 αρχαιολογικά μουσεία, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Το Μουσείο της Ακρόπολης δέχθηκε 523.540 επισκέπτες από 180 χώρες κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του, το 2009. (φωτο) Η Amal Clooney κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο τον Οκτώβριο του 2014.
Πολλοί Έλληνες έχουν ονόματα αγίων και οι ονομαστική γιορτή κάποιου θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις πιο σημαντική από τα γενέθλιά του.
Τα νομίσματα συνήθως φέρουν πάνω τους τη φιγούρα κάποιου δημοφιλή ηγέτη και η παράδοση αυτή ξεκίνησε με τον Μέγα Αλέξανδρο που έβαζε το πρόσωπό του στα ελληνικά νομίσματα.
Ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Μπάιρον θεωρείται ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα. Παρόλο που η στρατιωτική του εμπειρία ήταν περιορισμένη, εκπαίδευσε τα στρατεύματα και στήριξε οικονομικά κι άλλως τον αγώνα των Ελλήνων μέχρι το θάνατό του το 1824.
0 Σχόλια