Τα 229 «ναι» με τα οποία πέρασαν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα, ανοίγει το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο, «καταρρακώνοντας» την ευστάθεια της κυβέρνησης.
Με 229 «ναι», 64 «όχι» και έξι «παρών» ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενων των δανειστών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο, αποτελεί πλήγμα για το κυβερνών κόμμα, αφού ο Πρωθυπουργός είδε 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «απέναντί» του.
Με 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν «όχι», 6 να δηλώνουν «παρών» και μία απουσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό πλήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» του κόμματος.
Παρά το ότι οι διαρροές για την κυβέρνηση δεν έφτασαν τις 40, που θα σήμαινε απώλεια της δεδηλωμένης, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει 162 βουλευτές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δρομολογεί τον άμεσο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ανάμεσα στους διαφωνούντες με το νομοσχέδιο ήταν ονόματα Υπουργών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη, του Κώστα Ήσυχου, ενώ της ψηφοφορίας προηγήθηκε η παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη. Ανάμεσα στα «όχι» συγκαταλέγεται και αυτό της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη, του ίδιου και όσων ψήφισαν «όχι» στην κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας όμως ότι «δεν στηρίζει το μνημόνιο». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν βλέπει λόγο για εκλογές, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της παραίτησής του, παρά το ότι μέχρι τώρα το αρνήθηκε πολλάκις, είπε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεσή του Πρωθυπουργού, αν του τη ζητήσει.
Οι αποστάσεις από την πρόταση της κυβέρνησης κρατήθηκαν παρά το ότι πριν την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Αν δεν έχω στήριξη, δυσκολεύομαι να είμαι Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα» είπε απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι είναι αποφασισμένος να είναι παρών στη μάχη που συνεχίζεται.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι «είναι και θα είναι εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το «ναι» που δόθηκε χθες από το κόμμα του, θα δοθεί και στη συνέχεια, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία οριστικά.
«Αγωνιάτε για την κυβερνητική συνοχή; Γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής; Γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» του είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του. Ο κ.Μεϊμαράκης ωστόσο, απάντησε μετά το τέλος της ψηφοφορίας από το περιστύλιο ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης και ότι ο ίδιος δεν θα μπει στα εσωκομματικά του.
Προηγουμένως ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει αν η επιτευχθείσα συμφωνία θεωρείται «προϊόν πραξικοπήματος», όπως διατείνονται πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης.
Η πρόεδρος της Βουλής, όπως είχε ξεκαθαρίσει ήδη από το πρωί, κατέδειξε την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική επιλογή, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία», «κοινωνική γενοκτονία» και «ενταφιασμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».
0 Σχόλια