Σοκ στην Ελλάδα: Οι δανειστές δεν έχουν φράγκο; Εξαπάτησαν τον Τσίπρα;
Στην μεγαλύτερη απάτη στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης εξελίσσεται η συμφωνία για το τριτο Μνημόνιο, καθώς οι δανειστές παραδέχονται ότι δεν έχουν άλλα λεφτά για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν όταν ανάγκασαν την Ελλάδα να πάρει δάνεια για να αποπληρώσει τις τράπεζές τους!
Εχουν δαπανήσει τεράστια ποσά (800 δισ.μέχρι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ) για να στηρίξουν το ευρώ στις αγορές από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και τώρα «δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν»!
Αυτό, βέβαια, ξέχασαν να το πουν στον Αλέξη Τσίπρα, πριν τον βάλουν να ανακοινώσει την συμφωνία. Δεν έχουν καν λεφτά για την ενδιάμεση συμφωνία για μόλις 12,5 δισ. ευρώ!
Πρώτος ο αποκαλούμενος και «τρελός με το καρότσι» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, γιος πρώην αξιωματικού των SS, που είχε το θράσος να προτείνει IOUs για να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα! Λες και αν θέλαμε IOU’s, πρακτικά ένα παράλληλο μόμισμα θα ρωτάγαμε θα υπογράφαμε το τρίτο κατά σειρά εθνοκτόνο Μνημόνιο.
Θα εκδίδαμε μόνοι μας – όπως πολύ σωστά είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης – και θα λύναμε το πρόβλημα των εσωτερικών πληρωμών.
Το χειρότερο όλων είναι ότι θα κρατήσουν για πολύ καιρό τις τράπεζες κλειστές ή αυτές θα υπολειτουργούν!
Το εύρος της χρηματοδότησης που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να επανέλθουν στην κανονικότητα, κυμαίνεται από 7-20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι «εταίροι» δεν έχουν «σέντσι» για να δώσουν!
Την ίδια στιγμή περνάει ο χρόνος για ένταξη της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS που θα συνεδριάσει στις 17 Ιουλίου στην πόλη Ούφα: Ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει εκεί ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας να υπογράψει την ελληνική συμμετοχή και να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια μέχρι 100 δισ. δολ. αρχικά, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «Δεν θα πάει γιατί έτσι ή αλλιώς η συμφωνία απαγορεύει στην Ελλάδα να δανειστεί από τρίτες πηγές»!
Οι ίδιοι οι υπυργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραδέχθηκαν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ λεφτά να δώσουν στην Ελλάδα για να πληρώσει τα δάνειά τους, έστω και για την συμφωνία-γέφυρα, κρίσιμη για να ανοίξουν οι τράπεζες.
«Είναι πρόβλημα να βρεθούν αυτά τα χρήματα, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις»,είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Είναι δύσκολο να βάλουμε λεφτά», είπε ο Φινλανδός Μ. Στούμπ. Στο έγγραφο για το δάνειο γέφυρα στην Ελλάδα αναφέρονται έξι συγκεκριμένες επιλογές και τονίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου – γέφυρα είναι 12 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα για να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η λύση στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία.
Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα οι επιλογές είναι:
-Τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
– Διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.
– Μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα ή ως χορηγία.
– Μεταφορά «μαξιλαριών» από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
– Τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.
– Χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, οι οποίοι όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων.
Τίποτα από αυτά δεν έχουν στα χέρια τους, καθώ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να στηρίξουν το κοινό νόμισμα στις διάφορες κεφαλαιαγορές του κόσμου, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή η Goldman Sachsι σημειώνει πως παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να δούμε στο άμεσο μέλλον να ανεβαίνει το όριο του ELA (έστω και σταδιακά), ενώ η πλήρης επαναφορά του τραπεζικού συστήματος στην κατάσταση προς των capital controls, θα πάρει χρόνο. Πόσο χρόνο; Μήνες, ίσως χρόνια. Μέχρι τότε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών θα είναι φυλακισμένα στις τράπεζες.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το κρατικό μερίδιο στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 35-68% ενώ η νέα ένεση ρευστότητας ενδέχεται να μεταβάλλει αυτή τη μετοχική σύνθεση. Η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δυσκολίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δις. ευρώ, εκτιμά η GS.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αυτό το μέγεθος υπολογίζεται με βάση δύο προϋποθέσεις:
Δεν θα ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ
Ο έλεγχος φερεγγυότητας των τραπεζών θα βασιστεί στα προ προβλέψεων κέρδη
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ο… λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανεβαίνει σημαντικά, σημειώνει η GS.
Τι θα γίνει με το «κούρεμα» στις εγγυήσεις
Η παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA έχει παγώσει στα 89 δις. ευρώ σε αυτό το στάδιο, σημειώνει η τράπεζα, ενώ εκτιμά πως η «δεξαμενή” ενεχύρων για πρόσβαση στον ELA πάνω από αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται στα 12 δις. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας μέσω του ELA και να μειώνει σταδιακά το haircut στα ελληνικά ενέχυρα.
Πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει σε βάθος χρόνου επιπλέον 8-16 δις. ευρώ ενεχύρων, επιτρέποντας την συνέχιση του τρέχοντος ρυθμού αναλήψεων από τις τράπεζες, λέει η GS.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες στην Ελλάδα απέχουν σημαντικά από την ανάκτηση της κανονικότητας των λειτουργιών τους, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση και η αύξηση του ορίου πρόσβασης στον ELA δεν εξασφαλίζουν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Τέλος, η GS προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον μεγαλύτερων προκλήσεων στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες της Ελλάδος.
0 Σχόλια