Είναι απίστευτο και όμως, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ηλιοφάνεια μεγάλης έντασης και διάρκειας, ο ελληνικός πληθυσμός όλων των ηλικιακών ομάδων εμφανίζει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D! Και δεν είμαστε οι μόνοι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Οι αιτίες είναι πολλές. Ανάμεσα στις πιο κοινές είναι η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο, η χρήση αντηλιακών προϊόντων και η παχυσαρκία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται μεταξύ άλλων με τον σακχαρώδη διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και γενικότερα τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Μη φοβού τον ήλιο!
Ναι, αυτή είναι η προτροπή Βρετανών επιστημόνων, αν θέλουμε να εφοδιαστούμε με την πολύτιμη βιταμίνη D, καθώς ο οργανισμός τη δημιουργεί σε ποσοστό ως και 100% με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας UVB. Η επιστημονική άποψη έρχεται από το βρετανικό Ερευνητικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο, με τη σημαντική επισήμανση ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) είναι μικρότερος σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό η έλλειψη της βιταμίνης D.
Ασπίδα του οργανισμού
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η άποψη που εξέφρασε πριν από λίγα χρόνια ο δρ Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητής Ιατρικής και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ότι για κάθε θάνατο που προκαλείται από τον καρκίνο του δέρματος, η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει άλλους τριάντα! Και αυτό γιατί η ικανοποιητική πρόσληψη της βιταμίνης του ήλιου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου κ.ά). Επίσης προστατεύει ακόμα και από την υπέρταση και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, δηλαδή συνεισφέρει θετικά στο θέμα της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, όπως διαπίστωσαν Δανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η βιταμίνη D βελτιώνει και την ποιότητα του σπέρματος. Η εκτίμησή τους είναι ότι συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Πώς θα εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με D:
Κάθισε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 5-15 λεπτά κάθε μέρα – και μάλιστα μεσημέρι, όταν δηλαδή δεν φιλτράρεται η υπεριώδης ακτινοβολία (UVB) από την ατμόσφαιρα.
Βάλε στη διατροφή σου τα «παχιά» ψάρια (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, ρέγκα). Καλή πηγή βιταμίνης D είναι επίσης το μουρουνόλαδο.
0 Σχόλια