Όλοι έχουμε να πούμε μία ιστορία για κάποιον προϊστάμενο που μας έχει φερθεί άσχημα, μας έχει μιλήσει απαξιωτικά μπροστά στους άλλους και μας έχει κάνει να νιώσουμε φρικτά.
Αυτή η «επίδειξη δύναμης» μπορεί να κρύβει πολλά τόσο για τον χαρακτήρα του προϊσταμένου μας, όσα και για εμάς. Γιατί ανεχόμαστε τον τραμπουκισμό του; Τι είδους ανθρώποι είναι αυτοί και γιατί έφτασαν σ’ αυτή την θέση;
Έρευνες που έχει κάνει ο ψυχολόγος Laurence Stybel έχουν δείξει ότι υπάρχουν δύο τύποι τραμπούκων προϊσταμένων: Οι πετυχημένοι και οι αποτυχημένοι.
Οι πετυχημένοι δημιουργούν προβλήματα και είναι ανταγωνιστικοί ενώ οι αποτυχημένοι συνήθως δεν διαρκούν πολύ και μεταθέτονται σε κάποια άλλη θέση.
Ωστόσο είναι ικανοί εργαζόμενοι και παίρνουν γρήγορα προαγωγές και έτσι βρίσκονται να επιστατούν άλλους.
Πώς σκέφτονται όμως; Συνήθως πιστεύουν ότι οι προϊστάμενοι τους – τα μεγάλα αφεντικά - δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτούς γιατί «είναι οι καλύτεροι και πιο πολύτιμοι εργαζόμενοι που έχουν». Και για τον λόγο αυτό συμπεριφέρνονται άσχημα στους άλλους, γιατί νομίζουν ότι έχουν ασυλία λόγω της καλής τους απόδοσης στην εργασία.
Πώς μπορούμε όμως να τους αντιμετωπίσουμε;
1. Τίποτα δεν είναι προσωπικό.
Ο χώρος της εργασίας είναι χώρος δουλειάς και όχι κοινωνικών συναναστροφών. Είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό. Δεν πάμε στο γραφείο για να κάνουμε φιλίες, αλλά για να εργαστούμε… οπότε ότι συμβαίνει εκεί δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Δεν είναι λοιπόν το θέμα προσωπικό… είναι θέμα εργασίας και έτσι πρέπει να το βλέπουμε!
2. Ας δούμε το πρόβλημα απ’ την σωστή οπτική του πλευρά.
Συνήθως οι άνθρωποι που φωνάζουν είναι γιατί φοβούνται! Μήπως ο προϊστάμενος σας ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία; Μήπως νιώθει αβεβαιότητα και ανασφάλεια γιατί σε περίπτωση λάθους αυτός θα είναι ο πρώτος αποδέκτης της κακής κριτικής; Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βάλει τις φωνές, προσπαθήστε να «διαβάσετε» πίσω απ’ τις λέξεις… Και δείτε τον με άλλο μάτι!
3. Είστε εσείς ο μόνος στόχος;
Συνήθως οι τραμπούκοι προϊστάμενοι φωνάζουν σε όλους. Σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Το έχετε προσέξει αυτό ή πιστεύετε ότι μόνο σ’ εσάς βάζει τις φωνές; Παρατηρήστε γύρω σας και θα δείτε ότι κι άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά ίσως εκείνοι να το αντιμετωπίζουν και να το εκφράζουν διαφορετικά από εσάς! Ίσως θα έπρεπε να υιοθετήσετε την συμπεριφορά των πιο ψύχραιμων για να έχετε κι εσείς καλύτερα αποτελέσματα.
0 Σχόλια