10 πραγματα που πρεπει να γνωρίζετε για την επιληψια - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2015

10 πραγματα που πρεπει να γνωρίζετε για την επιληψια

Το Μάρτιο του 2012 το Ινστιτούτο Ιατρικής ασχολήθηκε με το θέμα της επιληψίας, το πως αυτή αντιμετωπίζεται στις ΗΠΑ και το ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και οι οικείοι τους. Με αυτή την αφορμή λοιπόν γράφτηκε το παραπάνω άρθρο από τον γιατρό Joseph Sirven, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Νευρολογίας και πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Mayo Clinic της Αριζόνα, Editor-in-chief του epilepsy.comκαι με υπηρεσία σε διάφορες Αρχές. όπως το Institute of Medicine, η NASA, η FAA, το NIH και το CDC. Ως μέλος της συζήτησης είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για διάφορα ζητήματα, από διάφορες οπτικές γωνίες, καταλήγοντας στην επισήμανση των παρακάτω 10 σημείων.
Η επιληψία είναι η κατάσταση κατά την οποία δημιουργούνται επαναλαμβανόμενες και απρόκλητες κρίσεις. Η επιληπτική κρίση είναι μια μη ομαλή ηλεκτρική εκφόρτιση του εγκεφάλου που προκαλεί έλλειψη συνείδησης στο άτομο και αλλαγή στη νευρολογική λειτουργία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρίσεων και δεν εκδηλώνονται όλοι με την ίδια δραματική μορφή, παρόλο που συχνά στις ταινίες και την τηλεόραση παρουσιάζονται σαν έντονοι σπασμοί. Κάποιες επιληπτικές κρίσεις προκαλούν απώλεια επαφής με το περιβάλλον, ενώ σε ένα θεατή μπορεί να φανεί σαν αφηρημάδα ή τρόμος.
Η επιληψία είναι πολύ κοινή. Σύμφωνα με το CDC, ένας στους 26 ανθρώπους στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει επιληψία σε κάποια φάση της ζωής του. Αν το σκεφτείτε αυτό σημαίνει ότι 2 άτομα σε κάθε λεωφορείο θα έχουν επιληψία. Υπάρχουν 150.000 νέες περιπτώσεις επιληψίας που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 65 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία. 
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες του πληθυσμού με τη μεγαλύτερη αύξηση στην εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας. Ο λόγος όμως που προκαλείται η επιληψία διαφέρει δραματικά στις 2 αυτές ομάδες. Στα παιδιά παρατηρείται υπερπληθώρα γενετικών και λοιμωδών αιτιών ενώ στους ηλικιωμένους, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η νόσος Alzheimer φαίνεται να είναι οι βασικές αιτίες της επιληψίας και των επιληπτικών κρίσεων.
Οι αιτίες των επιληπτικών κρίσεων και της επιληψίας είναι πάρα πολλές. Τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα τραύματα στο κεφάλι και οι όγκοι είναι οι πιο κοινές αιτίες των κρίσεων επιληψίας στις ΗΠΑ, όμως η νούμερο ένα αιτία των επιληπτικών κρίσεων, εκτός των ΗΠΑ, είναι μια λοίμωξη η οποία μπορεί να προληφθεί με απλό πλύσιμο των χεριών. Η νευροκυστικέρκωση προκαλείται από το παράσιτο Taenia solium, και είναι η πιο συχνή αιτία της επιληψίας στον κόσμο και μια αυξανόμενη αιτία των επιληπτικών κρίσεων στις ΗΠΑ. Άλλες αιτίες επιληπτικών κρίσεων που μπορούν να προληφθούν είναι οι κρανιοεγκεφαλικές βλάβες από τροχαία ατυχήματα, η βία ή οι επιπτώσεις των πολεμικών επεμβάσεων.
Η Επιληψία είναι μια νόσος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ο αριθμός των ανθρώπων με επιληψία που πεθαίνουν από αιφνίδιο θάνατο (sudden unexpected death in epilepsy SUDEP) κυμαίνεται από ένα σε κάθε 10.000 νεοδιαγνωσθέντες έως εννέα σε κάθε 1.000 υποψηφίους για χειρουργείο επιληψίας.
Σε πολλούς ανθρώπους με επιληψία, οι κρίσεις μπορούν να μειωθούν δραστικά ή να εξαλειφθούν με φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, με συσκευές και με διατροφικές ή άλλες θεραπείες. Ωστόσο η παραπομπή σε κέντρα επιληψίας για χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει 15 χρόνια ή και περισσότερο. Στους Αμερικανούς Ισπανικής καταγωγής υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση αλλά και έλλειψη πληροφόρησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική φροντίδα. Στις ΗΠΑ υπάρχουν 26 διαφορετικά φάρμακα εγκεκριμένα για τη θεραπεία της επιληψίας. Επιπλέον υπάρχει μια συσκευή σαν βηματοδότης γνωστή ως διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου, η Κετογόνος δίαιτα ή η τροποποιημένη Atkins και πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Παρόλο που αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, οι παραπομπές και η πρόσβαση σε αυτές υστερούν.
Μεγάλος στιγματισμός συνδέεται με την επιληψία. Η λέξη επιληψία είναι από μόνη της ένα στίγμα. Η μακρά ιστορία της επιληψίας έχει να δείξει πολλά παραδείγματα διακρίσεων και μυστικοπάθειας εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της έλλειψη γνώσης από το ευρύ κοινό. Ο στιγματισμός των ατόμων με επιληψία έχει αρνητικά αποτελέσματα στα άτομα αυτά και είναι αναγκαία η διαρκής προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κοινού γιατί αν μη τι άλλο η επιληψία είναι πιο εξαιρετικά κοινή πάθηση.
Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ έχει ένα νόμο ο οποίος υπαγορεύει αν κάποιος με επιληψία επιτρέπεται ή όχι να οδηγεί καθώς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι θα πρέπει να είναι ελεύθερος κρίσεων για να οδηγήσει. Σε έξι από αυτές τις πολιτείες ο νόμος υποχρεώνει το ιατρό να αναφέρει όλους τους ασθενείς με επιληψία σε ένα κάποια υπεύθυνη αρχή. Αν υπάρξει έλλειψη ενημέρωσης ο νόμος ορίζει ποινικές συνέπειες τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.
Η επιληψία δεν είναι μόνο κρίσεις. Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με αυτή όπως η φτωχή μνήμη, προβλήματα στη διάθεση, κατάθλιψη και άγχος. Αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με την ασθένεια αυτή και πρέπει να τα γνωρίζουμε όταν φροντίζουμε ένα άτομο με επιληψία.
Πολλοί από αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την υγεία θα πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την επιληψία. Μόνο το 20% των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ απαιτούν εκπαίδευση στην νευρολογία και την επιληψία και πως την αντιμετωπίζουμε. Για την καλύτερη φροντίδα των ατόμων με επιληψία απαιτείται περισσότερη εκπαίδευση για τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και καλή ενημέρωση και επιμόρφωση στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add